Pokaż wyniki od 1 do 10 z 348

Wątek: Testy szkieł na Optyczne.pl

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Test pokazuje, że ta L-ka to w sumie kompromis pomiędzy ostrością aberracjami, winietowaniem. To po prostu solidne szkło nic więcej, nic mniej. Szkoda że nie przeprowadzacie testów na 5D. Pewnie niektóre wnioski byłyby inne.
    W teście jeszcze nie wspomniano, że obiektyw ten oddaje bardzo wierne i nasycone kolory.

Natomiast rozbawił mnie w tym teście następujący fragment:
    Cytat Zamieszczone przez optyczne
    (....)Gdy przechodzimy do 24 mm, przedni układ soczewek wysuwa się na solidnym tubusie, tak że długość obiektywu sięga aż 16 centymetrów. Podobne rozwiązanie jest zastosowane w Sigmie 24-70 mm f/2.8. Ten typ konstrukcji można w pewnym sensie uznać za wadę. Obiektyw nawet w pozycji złożonej ma na tyle duże rozmiary, że producent mógł zadbać o to, aby zmiana ogniskowej odbywała się poprzez zmianę położenia elementów znajdujących się w środku.
    Cóż za spostrzegawczość . Myślę że autor ma szansę się wykazać i tak skonstruować następcę żeby nie było tego problemu .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-10-2007 o 23:06
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów