No i sławna 35, ale na ile prawdziwy jest ten test???
http://www.optyczne.pl/796-nowość-Te..._1.4L_USM.html
No i sławna 35, ale na ile prawdziwy jest ten test???
http://www.optyczne.pl/796-nowość-Te..._1.4L_USM.html
Przyznam że trochę ostudził ten test moje zapędy względem 35/1.4 - winietowanie kosmiczne- tak wynika z tego testu.
P.S. Mam więc pytanie do posiadaczy tego kultowego szkła, czy to ogromne winietowanie nie przeszkadza ???
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 09:46
C - lustra, szkła i błysk
Po takim teście człowieka zaczynają dopadać wątpliwości, w końcu ma zamiar wydać 4 tysie na jeden obiektyw.
Oglądając fotki w necie rzeczywiście od czasu do czasu trafi się fotka z tego szkła którą można określić jednym słowem - Wooooow, plastyka i jakaś taka tróiwymiarowość.
Z innych szkieł takie fotki trafiają się o wiele rzadziej, może to oto chodzi z tą wyjątkowością tego szkła.
Słabe wyniki (Nieostrość) na brzegach na FF przy niskich przysłonach jest dla mnie do przełknięcia, zastanawiam się tylko nad tą winietą trochę mnie to dołuje, czasami efekt winiety jest pożądany ale czasami nie i co wtedy....chyba po prostu nie używamy tego szkła ???albo trzeba będzie robić fotki z zapasem po bokach na potrzeby późniejszego cięcia...no chyba że tą potężną winietę da się jednak łatwo usunąć programowo bez straty jakości zdjęcia ?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 12:42
to wszystko przez optycznych hehe, oczywiście żartuje ale zastanawiam się od jakiegoś czasu nad czymś tanim, jasnym i w miarę szerokim do ślubów, wiele czytałem oglądałem na temat 28/1.8 i 35/2.0 i raczej to co zobaczyłem i usłyszałem raczej mnie zniechęca do tych szkieł (a może nie słusznie ?)
W ten wekkend stwierdziłem że kupując któreś z tych szkieł zrobię to bez przekonania...i wcześniej czy pózniej je sprzedam ze stratą i kupie 35/1.4, wiec zapadła trochę szalona decyzja aby uledź finansowej degradacji i kupić 35/1.4 ....no ale dziś przeczytałem test i postanowienie stało się trochę mniej oczywiste, słyszę jednak z waszych wypowiedzi że po mimo wad szkiełko jest jednak warte tej kasy.
P.S.Jak przeglądam fotki w necie z 35/1.4 i 5D na F1.4 do 2.0 to jakoś rzadko się zdarza aby ta winieta była tak bardzo odczuwalna i widoczna … ale to może kwestia tego że została usunięta w czasie obróbki.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 13:25
Normalka"Teraz" już nikt nie pamięta, o duchu, który rozsiewał magiczne ziarno w niektórych aparatach znanej firmy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To prawda, ale uwzględniając, że zależy nam zwykle na rozjaśnieniu nie całkowicie ciemnych fragmentów, to jest szansa, że "przepalimy" nieco szumy i wynik nie będzie taki zły.
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 18-02-2008 o 14:49 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...