Do wszystkich użytkowników cyfrówek :PZamieszczone przez Arek_O
Do wszystkich użytkowników cyfrówek :PZamieszczone przez Arek_O
W pewnym sensie tak, choć przewrotnie powiem, że nawet uzytkownicy analoga mogą coś wynieść z testu obiektywu na dSLRrze z cropem![]()
Przyłączam się do grona niecierpliwie oczekujących testu sigmy 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM :-)
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
No to się doczekaliścieTest Sigmy 10-20 mm właśnie pojawił się na naszych stronach. Zapraszam!
Arek
Na taki test czekalem. Dzieki Arku, juz wiem jakie bedzie nastepne szklo ktore kupie...
P.S. Jak widzisz ta Sigme w zastosowaniach astro?
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Ta sigma wygląda obiecująco. Możesz mi Arku wyjaśnić, czy ona też śmiga na "nie APS-C" , tzn. na analogach ?
pucha i grucha
Arek napisal ci odpowiedz we wstepie tego testuZamieszczone przez Scream
.
"W lutym 2005 roku Sigma zapowiedziała wprowadzenie na rynek nowego ultraszerokokątnego obiektywu przeznaczonego do lustrzanek cyfrowych o matrycy klasy APS-C/DX."
Sigma z oznaczeniem DC = tylko format APS.
O w takim razie przepraszam i cofam pytanie. Moje niedopatrzenie ;-)
pucha i grucha
Andee, w astro jako łapacz bolidów czu też do ładnych portretów Drogi Mlecznej na pewno sprawdzi się świetnie, choć jej słabe światło pokazuje, że Canonem 10-22 mm zwojujesz znacznie więcej.
Scream, chcesz szeroką Sigmę na FF zawsze masz model 12-24 mm. Ponieważ jest ona zaprojektowana na FF, podejrzewam że na APS-C szczególnie na brzegu pola może sprawdzić się znacznie lepiej niż 10-20 mm. Tyle, że pole trochę mniejsze, bo skok o te 2 mm to 10 stopni w kącie widzenia.
Arek
chcialbym aby optyczne zrobilo testy tak zwanych L`ek bez ktorych zaawansowany amator i profii jak twierzi wielu forumowiczow sobie nie poradzi i ktore daja gwarancje
24-70
24-105 IS
70-200 IS
100-400 IS
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl