Pokaż wyniki od 1 do 10 z 348

Wątek: Testy szkieł na Optyczne.pl

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Po takim teście człowieka zaczynają dopadać wątpliwości, w końcu ma zamiar wydać 4 tysie na jeden obiektyw.
    Oglądając fotki w necie rzeczywiście od czasu do czasu trafi się fotka z tego szkła którą można określić jednym słowem - Wooooow, plastyka i jakaś taka tróiwymiarowość.
    Z innych szkieł takie fotki trafiają się o wiele rzadziej, może to oto chodzi z tą wyjątkowością tego szkła.
    Słabe wyniki (Nieostrość) na brzegach na FF przy niskich przysłonach jest dla mnie do przełknięcia, zastanawiam się tylko nad tą winietą trochę mnie to dołuje, czasami efekt winiety jest pożądany ale czasami nie i co wtedy....chyba po prostu nie używamy tego szkła ??? albo trzeba będzie robić fotki z zapasem po bokach na potrzeby późniejszego cięcia...no chyba że tą potężną winietę da się jednak łatwo usunąć programowo bez straty jakości zdjęcia ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 12:42
    C - lustra, szkła i błysk

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    no chyba że tą potężną winietę da się jednak łatwo usunąć programowo bez straty jakości zdjęcia ?

Pozdrawiam
    Nie da się. Eliminacja winiety to nic innego jak rozjaśnianie obrazu. Jeśli zrobisz na najniższym ISO to po rozjaśnieniu będziesz miał jakość jak na ISO 1600/3200 Czyli jakoś ujdzie, ale jak zrobisz na ISO 1600...

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

trochę mnie to dołuje, czasami efekt winiety jest pożądany ale czasami nie i co wtedy....
    Nie dołuj się podepnij to szkło do swojego body a zrozumiesz, dlaczego jesteśmy z tego szkła zadowoleni i to bardzo. Zapraszam.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Początki nałogu

Domyślnie

to wszystko przez optycznych hehe, oczywiście żartuje ale zastanawiam się od jakiegoś czasu nad czymś tanim, jasnym i w miarę szerokim do ślubów, wiele czytałem oglądałem na temat 28/1.8 i 35/2.0 i raczej to co zobaczyłem i usłyszałem raczej mnie zniechęca do tych szkieł (a może nie słusznie ?)
    W ten wekkend stwierdziłem że kupując któreś z tych szkieł zrobię to bez przekonania...i wcześniej czy pózniej je sprzedam ze stratą i kupie 35/1.4, wiec zapadła trochę szalona decyzja aby uledź finansowej degradacji i kupić 35/1.4 ....no ale dziś przeczytałem test i postanowienie stało się trochę mniej oczywiste, słyszę jednak z waszych wypowiedzi że po mimo wad szkiełko jest jednak warte tej kasy.

P.S.Jak przeglądam fotki w necie z 35/1.4 i 5D na F1.4 do 2.0 to jakoś rzadko się zdarza aby ta winieta była tak bardzo odczuwalna i widoczna … ale to może kwestia tego że została usunięta w czasie obróbki.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 13:25
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

P.S.Jak przeglądam fotki w necie z 35/1.4 i 5D na F1.4 do 2.0 to jakoś rzadko się zdarza aby ta winieta była tak bardzo odczuwalna i widoczna …
    Pozdrawiam
    Dokładnie i tego się trzymaj, białych tablic nie będziesz fotografował i badał spadku jasności tej bieli w rogach
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uprawnienia umieszczania postów