Strona 27 z 35 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 348

Wątek: Testy szkieł na Optyczne.pl

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak myślałem - wobec tego zwykły LED się nie nadaje...
    A to dlaczego? Czy w zakresie stopnia czy może i mniej nie można uznać, że LED ma w miarę równe natężenie światła?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O Zobacz posta
    Nie z jednej. Mamy tablice ISO 4 rozmiarów i dla wszystkich testowanych obiektywów
    używamy co najmniej dwóch tablic, co pociąga za sobą ustawianie aparatu w przynajmniej dwóch odległościach. Z tego co wiem, takie testy przeprowadzamy jako jedyni.
    W takim razie przepraszam, nigdzie o tym nie pisało więc nie wiedziałem
    Ale nie zmienia to faktu, że na stronie jest podany jeden wykres

Bo tu odległość nie ma wpływu na pomiar (dystorsji, winiety).
    W różnym stopniu (choć raczej małym), ale ma. Nawet w przypadku IF, RF itp.
    To samo z dystorsją. Również w różnym stopniu, ale wpływ odległości ostrzenia ma na nią wpływ, choć faktycznie mogą to być bardzo małe różnice.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Zgadzam się z Bagnetem007. Moim zdaniem na podstawie obrazu rozostrzonego punktu można sobie coś na temat bokeh wywnioskować. Może nie tak dosłownie i wprost jak z ostrość z MTF-u ale zawsze.
    Proponowałem już Arkowi podobny test jakiś czas temu.
    Cieszę się, że nie jestem sam. Już myślałem, że tylko ja tu jestem wariatem

A w obiektywach makro (nie tylko IF) maksymalny otwór maleje wraz ze zbliżaniem się do skali 1:1. Tylko korpusy Canona nie odczytują tego z obiektywu. Nikony już to robią. Było
    to skądinąd inspiracją do (nie)udanego żartu primaaprilisowego przy teście Nikkora 2.8/105
    Macro.
    Zwykła 50'tka przy ustawieniu na ~0.3m traci jakieś pół EV jasności, ale wszystko zależy już od konstrukcji obiektywu.

Niedawno przeczytałem ten test sto piątki. Niestety pominąłem pierwszą stronę i myślałem, że ktoś kto pisał tę recenzję chyba się nie wyspał.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A to dlaczego? Czy w zakresie stopnia czy może i mniej nie można uznać, że LED ma w miarę równe natężenie światła?
    Chyba muszę iść wziąć LED-a i kartkę papieru
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez breggh Zobacz posta
    ...parametrem, który możnaby dodatkowo testować jest faktyczna ogniskowa obiektywu. A coś mi mówi, że mogłoby sporo wyjść na jaw w tym przypadku - szczególnie jeśli chodzi o zoomy.
    popieram ten pomysł.
    bardzo chciałbym wiedziec dwie rzeczy:
    - w obiektywach makro jaka jest ogniskowa przy max wyciągu (czyli najczęsciej przy 1:1) tego obiektywu. Bo by sobie policzyć ile pierścieni trzeba dołozyc dla osiagnięcia konkretnego stopnia powiększenia trzeba podstawić do wzoru ogniskową. Te rzeczywistą. Niestety ta podawana dla obiektywu makro jest nieprawdziwa i obliczenia biorą w łeb. Producenci ukrywają te info - ja nie trafiłem na takie dane.
    - w zoomach w szczególności tych o dużym przełożeniu konstrukcja jest na tyle skomplikowana, że zmieniaja bardzo swoją ogniskową wraz z nastawioną odległością. Ze szkieł (które znam - tak na wyczucie) rekordzistą jest zoom nikkor 18-200, który nastawiony na 200 mm i przy małej odległości - np 3 m ma chyba tak naprawdę ogniskową chyba jakieś 150 mm.

O ile w przypadku stałek makro taka ogniskową (dla 1:1) łatwo podać, to dla zoomów i zmiany odległości byłby chyba problem jak podać wyniki. Raczej na wykresach.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (ciach)
    bardzo chciałbym wiedziec dwie rzeczy:
    - w obiektywach makro jaka jest ogniskowa przy max wyciągu (czyli najczęsciej przy 1:1) tego obiektywu.(ciach)
    Zastanawiam się, czy nie dałoby rady zmierzyć faktycznej ogniskowej układu optycznego(obiektywu) już we własnym zakresie - z definicji ogniska (przynajmniej takiej, jakiej uczą w szkole dla jednej soczewki) wynikałoby, że promienie świecące z nieskończoności powinny sie przeciąć w wyżej wspomnianym ognisku. Więc wystarczy mieć kolimator, obiektyw i źródło światła zamontowane osiowo na ławie optycznej. No i oraz zbadać gdzie promienie się przetną- obraz źródła światła będzie najmniejszy (punktowy)... Poprawcie mnie jeśli się mylę?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tylko gdzie nastawić focus obiektywu? pewnie na oo...
    Ostatnio edytowane przez breggh ; 13-12-2007 o 22:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

- w zoomach w szczególności tych o dużym przełożeniu konstrukcja jest na tyle skomplikowana, że zmieniaja bardzo swoją ogniskową wraz z nastawioną odległością. Ze szkieł (które znam - tak na wyczucie) rekordzistą jest zoom nikkor 18-200, który nastawiony na 200 mm i przy małej odległości - np 3 m ma chyba tak naprawdę ogniskową chyba jakieś 150 mm.
    A jak to jakiś czas temu mówiłem, to paru gości się obraziło

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rzeczywistą ogniskową można ustalić w bardzo prosty sposób, wykorzystując skalę odwzorowania (rozmiar fotografowanego obiektu/odległości przedmiotowej=rozmiar obrazu obiektu/długości ogniskowej. Otrzymana wartość ogniskowej będzie dobrym przybliżeniem jej rzeczywistej długości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A jak to jakiś czas temu mówiłem, to paru gości się obraziło
    Dziwni jacyś ci goście - ale pewnie sprawdzili, że faktycznie tak jest i cicho siedzą
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bugsy Zobacz posta
    Rzeczywistą ogniskową można ustalić w bardzo prosty sposób, wykorzystując skalę odwzorowania (rozmiar fotografowanego obiektu/odległości przedmiotowej=rozmiar obrazu obiektu/długości ogniskowej. Otrzymana wartość ogniskowej będzie dobrym przybliżeniem jej rzeczywistej długości.
    nie wiem czy to tak proste. Miejsce ogniskowania da się eksperymentalnie wyznaczyć, ale co z drugim punktem do którego trzeba mierzyć odległość? To gdzieś w środku obiektywu i chyba niestety nie wiadomo dokładnie gdzie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie wiem czy to tak proste. Miejsce ogniskowania da się eksperymentalnie wyznaczyć, ale co z drugim punktem do którego trzeba mierzyć odległość? To gdzieś w środku obiektywu i chyba niestety nie wiadomo dokładnie gdzie.
    Da się to wyznaczyć, jak to zrobić widziałem na jakiejś stronce poświęconej sklejaniu panoram.
    Potrzebna głowica do panoram na statywie. Eksperymentalnie dobieramy taki punkt obrotu aby nie zmieniała się perspektywa. Najlepiej mieć w polu widzenia 2 słupki jeden za drugim. Powinny one tak pozostać niezależnie od skierowania obiektywu w lewo lub w prawo. Wtedy punkt obrotu pokrywa się z głównym punktem nodalnym czy jak to tam się nazywa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 27 z 35 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów