Strona 21 z 35 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 348

Wątek: Testy szkieł na Optyczne.pl

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego w cenie są dobre stałki manualne. Ech...

Coś już napisał
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Coś już napisał

Domyślnie

Patrzę sobie na Sigmę Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS:
    http://www.optyczne.pl/88.4-Test_obi...E6_obrazu.html
    i moją "ikonę" 50-150mm f/2.8 APO EX DC HSM:
    http://optyczne.pl/49.4-Test_obiekty...E6_obrazu.html

Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest że hiperzoom jest porówywalny do, nazwijmy go, specjalizowanego teleobiektywu z wyższej półki?

Albo jak to jest że taki canon 100/2 w porównaniu do z kolei w/w 50-150 wygląda na jakąś katastrofę?:
    http://www.optyczne.pl/36.4-Test_obi...E6_obrazu.html

Pewnie zaraz posypią się komentarze w stylu "bo jaśniejszy" ale jak w sam po kiego grzyba jasne obiektywy kiedy ich jakość nie jest najwyższych lotów?

Pozdrowienia

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Dawno mnie tu nie było. Więc nadrabiając zaległości zachęcam do lektury EF 24-70 f/2.8L:
    http://www.optyczne.pl/97.1-Test_obi...USM_Macro.html

Początki nałogu

Domyślnie

jest tam komentarz człowieka który twierdzi że na wiosnę 2008 prawdopodobnie pojawi się "24-70mm 2.8IS MK II" czy wiadomo wam coś na ten temat, są jakieś przecieki dotyczące tego faktu lub przesłanki które mogły by wskazywać iż rzeczywiście się pojawi czy to tylko zwykłe pobożne życzenia ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Domyślnie

Ja nic nie wiem. Nie wiem też skąd ten człowiek ma takie informacje.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Test pokazuje, że ta L-ka to w sumie kompromis pomiędzy ostrością aberracjami, winietowaniem. To po prostu solidne szkło nic więcej, nic mniej. Szkoda że nie przeprowadzacie testów na 5D. Pewnie niektóre wnioski byłyby inne.
    W teście jeszcze nie wspomniano, że obiektyw ten oddaje bardzo wierne i nasycone kolory.

Natomiast rozbawił mnie w tym teście następujący fragment:
    Cytat Zamieszczone przez optyczne
    (....)Gdy przechodzimy do 24 mm, przedni układ soczewek wysuwa się na solidnym tubusie, tak że długość obiektywu sięga aż 16 centymetrów. Podobne rozwiązanie jest zastosowane w Sigmie 24-70 mm f/2.8. Ten typ konstrukcji można w pewnym sensie uznać za wadę. Obiektyw nawet w pozycji złożonej ma na tyle duże rozmiary, że producent mógł zadbać o to, aby zmiana ogniskowej odbywała się poprzez zmianę położenia elementów znajdujących się w środku.
    Cóż za spostrzegawczość . Myślę że autor ma szansę się wykazać i tak skonstruować następcę żeby nie było tego problemu .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-10-2007 o 23:06
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

No cóż. Jeśli Canon odpowiednio dużo zapłaci, dlaczego nie...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez optyczne
    [I](....)Gdy przechodzimy do 24 mm, przedni układ soczewek wysuwa się na solidnym tubusie, tak że długość obiektywu sięga aż 16 centymetrów. Podobne rozwiązanie jest zastosowane w Sigmie 24-70 mm f/2.8. Ten typ konstrukcji można w pewnym sensie uznać za wadę. Obiektyw nawet w pozycji złożonej ma na tyle duże rozmiary, że producent mógł zadbać o to, aby zmiana ogniskowej odbywała się poprzez zmianę położenia elementów znajdujących się w środku.
    Wg mnie producen zadbał tutaj o coś innego.
    A mianowicie jest jedyny przypadek konstrukcji zooma, w ktorym osłona przeciwsłoneczna spełnia swoje zadanie w całym zakresie ogniskowych. Przy każdej innej konstrukcji, również takiej jak sugerujesz, osłona spełnia swoją funkcję tylko na krótkim końcu zooma.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-10-2007 o 14:06
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Natomiast rozbawił mnie w tym teście następujący fragment
    Cytat Zamieszczone przez optyczne Zobacz posta
    (....)Gdy przechodzimy do 24 mm, przedni układ soczewek wysuwa się na solidnym tubusie, tak że długość obiektywu sięga aż 16 centymetrów. Podobne rozwiązanie jest zastosowane w Sigmie 24-70 mm f/2.8. Ten typ konstrukcji można w pewnym sensie uznać za wadę. Obiektyw nawet w pozycji złożonej ma na tyle duże rozmiary, że producent mógł zadbać o to, aby zmiana ogniskowej odbywała się poprzez zmianę położenia elementów znajdujących się w środku.
    Chyba nie tylko ciebie... Wszak tego typu wywody świadczą o tym, że osoba, która recenzuje owe szkło nie wie o czym pisze i nie zna podstaw optyki...

Strona 21 z 35 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów