Strona 28 z 35 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 348

Wątek: Testy szkieł na Optyczne.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie wiem czy to tak proste. Miejsce ogniskowania da się eksperymentalnie wyznaczyć, ale co z drugim punktem do którego trzeba mierzyć odległość? To gdzieś w środku obiektywu i chyba niestety nie wiadomo dokładnie gdzie.
    Z jakim "drugim punktem" i po co wyznaczanie miejsca ogniskowania?
    W metodzie, którą podałem, wszystkie "dane" można zmierzyć i wyliczyć długość ogniskowej z prostej (podanej zresztą) proporcji.

Domyślnie

racja. Sprawdze sobie sam kiedyś ogniskową tego mojego megazoomka.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bugsy Zobacz posta
    Z jakim "drugim punktem" i po co wyznaczanie miejsca ogniskowania?
    W metodzie, którą podałem, wszystkie "dane" można zmierzyć i wyliczyć długość ogniskowej z prostej (podanej zresztą) proporcji.
    Proporcja fajna, miła i przyjemna . Cały kłopot w tej metodzie jest w zmierzeniu tej nieszczęsnej odległości przedmiotowej... po to konieczny jest ten drugi punkt - żeby mieć odcinek do zmierzenia będący odległością przedmiotową. Pierwszym punktem będzie przedmiot fotografowany. Tak to rozumiem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odległość przedmiotową mierzy się od płaszczyzny, na której ustawia się ostrość fotografowanego obiektu do płaszczyzny matrycy/filmu. Położenie matrycy/filmu jest zwykle zaznaczone na obudowie aparatu z lewej strony pryzmatu (mała pozioma kreska).

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poszperałem i rzeczywiście na wikipedii jest definicja odległości przedmiotowej taka jak wyżej wymieniłeś. Dziwne. Z moich dotychczasowych spotkań z optyką wynikałoby raczej, że odległość przedmiotowa jest definiowana jako x (na rysunku poniżej).
    Ale to może wynikać z tego, że zajmujemy się tu fotografią, a nie optyką:smile:. Stąd nieporozumienie.
    Przemyślę zależności które wymieniłeś, ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że metoda ze skalą odwzorowania jest rzeczywiście najłatwiejsza:-)

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Nowy, jeszcze gorący test 70-200 2.8 IS

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=106
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    Nowy, jeszcze gorący test 70-200 2.8 IS

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=106
    Eh co za opis... biały jest tylko 70-200 4 L. Pozostałe są kremowe , co zresztą widać na zdjęciach - białe tło i obiektyw... no nie powiecie że kolor ma zbliżony do tła.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To kupiłem chyba podróbkę 70-200 f4L (standard bez IS), bo też jest kremowy...

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Przy dobieraniu farby źle balans bieli ustawili

Natomiast po przeczytaniu...
    Podsumowując, obiektywowi samemu w sobie w kwestii rozdzielczości trudno cokolwiek zarzucić. Jakość obrazu jest świetna zarówno w centrum jak i na brzegu kadru. Nie można już tego napisać, gdy Canona 70-200 f/2.8L IS połączymy z konwerterem. Ma on wtedy problemy z przebiciem Canona 70-300 IS ustawionego na 300 mm.
    ...powinienem przemalować swoje tele na biało/kremowo
    Ostatnio edytowane przez alfsky ; 20-12-2007 o 15:32
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    raczej nie, bo to pewno nowa produkcja - te są właśnie kremowe

Strona 28 z 35 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów