Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Jaki obiektyw do Canona

Awatar Scorpius
    Miasto
    Krosno

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do Canona

Szkło 50mm ma 50mm niezależnie gdzie go podpiąć. Różnica jest taka, że podpięty pod APS-C da kąt widzenia podobny do 80 podpiętej do ff.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
    Scorpius

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Ogniskowa jest liczona dla małego obrazka, czyli rozmiaru matrycy ff, mniejsza matryca to wycinek, tzw.crop, dający wrażenie dłuższej ogniskowej.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Scorpius Zobacz posta
    Szkło 50mm ma 50mm niezależnie gdzie go podpiąć. Różnica jest taka, że podpięty pod APS-C da kąt widzenia podobny do 80 podpiętej do ff.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
    No tak to własnie cały czas rozumiałem, ale jak podpinam analogowy(czyli z aparatu małoobrazkowego,(odpowiednik cyfrowego FF), 50mm i KIT-owy EF-S 50mm to kadr wychodzi taki sam,dlaczego nie węższy?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pingwin Zobacz posta
    No tak to własnie cały czas rozumiałem, ale jak podpinam analogowy(czyli z aparatu małoobrazkowego,(odpowiednik cyfrowego FF), 50mm i KIT-owy EF-S 50mm to kadr wychodzi taki sam,dlaczego nie węższy?
    qrde , przeczytaj cos sprzecie fotograficznym .

obiektyw 50 mm ma zawsze 50 mm czy go podepniesz do FF czy do aps , czy schowasz w walizce.

ogniskowa sie nie zmienia.
    obiektyw 50 mm pod aps daje dokladnie tak samo 50 mm jak obiektyw 50 mm konstruowany pod ff podpiety na aps czyli ich katy widzennie sa dokladnie takie same na tym samym formacie.

kat widzenia obiektywu 50 mm na aps jest taki jaki bylby na formacie FF z obiektywu o ogniskowej 1,6 razy dluzszej czyli z obiektywu 80mm.

z obu obiektywow o tej samej ogniskowej na tym samym formacie zobaczysz dokladnie to sam0 .
    rozne beda katy widzenia na roznych formatach (ogniskowa jest zawsze ta sama )

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Między FF a aps-c jest różnica w wielkości matrycy. W aps-c matryca ma mniejszy rozmiar (długość i szerokość) więc "wytnie" mniej z tego co rysuje obiektyw niż większa matryca FF - bardziej obetnie brzegi. Dlatego "wydaje się" że ten sam obiektyw podpięty pod aps-c bardziej "przybliża" . Bardziej na chłopski rozum już nie umiem.
    Ostatnio edytowane przez ds74 ; 21-05-2015 o 09:52

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    qrde , przeczytaj cos sprzecie fotograficznym .

obiektyw 50 mm ma zawsze 50 mm czy go podepniesz do FF czy do aps , czy schowasz w walizce.

ogniskowa sie nie zmienia.
    obiektyw 50 mm pod aps daje dokladnie tak samo 50 mm jak obiektyw 50 mm konstruowany pod ff podpiety na aps czyli ich katy widzennie sa dokladnie takie same na tym samym formacie.

kat widzenia obiektywu 50 mm na aps jest taki jaki bylby na formacie FF z obiektywu o ogniskowej 1,6 razy dluzszej czyli z obiektywu 80mm.

z obu obiektywow o tej samej ogniskowej na tym samym formacie zobaczysz dokladnie to sam0 .
    rozne beda katy widzenia na roznych formatach (ogniskowa jest zawsze ta sama )
    Spokojnie, bez nerw!:-) też wydawało mi się że rozumiem temat, dopóki nie podpiąłem tego analogowego obiektywu, i mi się posypało w "muzgu".Po prostu spodziewałem się czego innego.Czy, trzymając się jednego przykładu, jeśli przyjmuje się że typowym obiektywem do portretów jest 85mm dla FF, to jesli bym chciał podobny kąt widzenia używając APS-C to powinienem użyć 50mm bez znaczenia czy to by był EF czy EF-S ?idąc tym tropem, używając APS-C, w lepszej sytuacji jestem jeśli potrzebuje tele tzn. przykładowo jak podepnę 300mm to będę miał taki sam kąt widzenia jak 480mm na FF? ale w tym momencie jestem w gorzej sytuacji jeśli potrzebuje super szerokiego kąta?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Ogniskowa jest liczona dla małego obrazka, czyli rozmiaru matrycy ff, mniejsza matryca to wycinek, tzw.crop, dający wrażenie dłuższej ogniskowej.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

i mi się posypało w "muzgu".
    to dużo wyjaśnia
    przeczytaj sobie na spokojnie odpowiedzi,prześpij się z tym,wierze ze to w końcu ogarniesz
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    nie pisz glupot

ogniskowa jest liczona dla obiektywu - nie ma nic wspolnego z formatem.
    obiektyw o 50 mm ma zawsze 50 mm , na kazdym formacie .

w odniesieniu do formatu ff podaje sie ekwiwalent ogniskowej , ale nie ogniskowa.

ogniskowa jest cecha fizyczna obiektywu .
    50 mm jast zawsze 50 mm na kazdym formacie - moze byc rozny ekwiwalent.

w odniesieniu do formatu mozna co najwyzej podac kat widzenia.

metlisz niepotrzebnie. zagladnij najpierw do podrecznka.

najgorzej jesli dyletancji podejmuja sie wyjasnien.

Dopiero zaczyna

Generalnie chodzi o to, ze mam zamiar kompletować sobie pomału szkiełka, tak żeby z czasem mieć szeroki zakres ogniskowych. Priorytetem jeśli chodzi o wybory jest stosunek jakość-cena.Teraz chce zmienić KIT-owego C EF-S 18-55 IS(w którym "padł" AF) na Tamrona 17-50 2.8. Docelowo chciałbym też mieć w zestawie jakąś typową jasną portretówkę, i teraz, mając tego tamrona, który już ma ogniskową 50mm ale światło 2.8,bardziej ma sens kupno (na razie pomijają kwestę konkretnego modelu),50mm 1.8(lub jaśniejszy ale to przeważnie już inna kasa), i mieć ekwiwalent 80mm na FF,czyli typowo portretowy, czy patrzeć za np. 85mm 1.8 ale to już ekwiwalent 135mm na FF? Po z czasem po tym 17-50 chciałbym jakieś tele, ale to już raczej zoom od 100mm w górę, albo jakas stałka, jeszcze dłuższa.Czyli gdybym się zdecydował na jasny 50mm to miałbym "dziurę" w zakresie posiadanych ogniskowych między 50mm a 100mm, a gdybym wziął 85mm to by mi jakoś się uzupełniało.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów