Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Jaki obiektyw do Canona

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do Canona

Cytat Zamieszczone przez pingwin Zobacz posta
    Spokojnie, bez nerw!:-) też wydawało mi się że rozumiem temat, dopóki nie podpiąłem tego analogowego obiektywu, i mi się posypało w "muzgu".Po prostu spodziewałem się czego innego.Czy, trzymając się jednego przykładu, jeśli przyjmuje się że typowym obiektywem do portretów jest 85mm dla FF, to jesli bym chciał podobny kąt widzenia używając APS-C to powinienem użyć 50mm bez znaczenia czy to by był EF czy EF-S ?idąc tym tropem, używając APS-C, w lepszej sytuacji jestem jeśli potrzebuje tele tzn. przykładowo jak podepnę 300mm to będę miał taki sam kąt widzenia jak 480mm na FF? ale w tym momencie jestem w gorzej sytuacji jeśli potrzebuje super szerokiego kąta?
    ogniskowa zmieniajac formaty nie ulega zmianie.

ulega zmianie pole obrazowania , czyli kat widzenia.

w celach powiedzmy uproszczenia (?) podaje sie tzw ekwiwalent ogniskowej.

czyli obiektyw 50 mm na aps daje ekwiwalent 80 mm

tzn 50 mm na aps widzi tak jak 80 mm na ff.

50 mm z " analogu" widzi dokladnie tak samo jak 50 mm oryginalny aps .

roznica jest taka ze obiektyw FF jest w stanie pokryc wieksze pole ( 24 *36 ) , obiektyw aps wystarczy jesli pokryje pole 18*24 mm , nie musi pokrywac calego FF.

50 mm na aps odpowiada katowio widzenia 80 mm na FF.

z " analogu" ff na matrycy aps , czesc obrazu znajduje sie poza matryca.

80 mm na aps da taki kat widzenia jak daloby 80*1,6 na FF

POZORNIE wydluza sie ogniskowa , ale to tylko w celach oszacowania pola widzenia, czyli w celach rachunkowych mnozy sie prawdziwa ognskowa przez crop.
    ona nie ulegha zmianie.

ekwiwalent f= f*crop

tak sie przyjelo ze w celach porownawczych podaje sie ognkowe obiektywow , moznaby podawac katy wiedzeania , ale sie nie przyjelo w przeszlosci.

Uprawnienia umieszczania postów