C28mm 1,8 miałem podpięte tylko przez chwile przy zakupie na zmianę z C35 f2 i zdecydowałem sie na 35mm. Jest głośniejszy i zauważalnie wolniejszy ale za to chyba dokładniejszy (przynajmniej takie było moje subiektywne wrażenie). No i o połowę tańszy - nie ukrywam że to miało decydujący wpływ. Po ok pół roku przesiadłem się na Sigmę 35mm i nawet przez sekundę nie żałowałem tej zamiany. Jeśli AF nie jest dla Ciebie absolutnym priorytetem i wystarcza Ci szybkość AF jaki masz w C85 1,8 (MZ porównywalny z Sigmą) to wybór jest prosty - Sigma. Jeśli miałbyś nie spać po nocach bo zarabiasz na reporterce i 100% pewny AF jest ważniejszy niż jakość optyczna weź używaną C35L.
Jeśli chodzi o mnie to w 95% przypadków do torby foto biorę już tylko 2 szkiełka: Sigmę 35mm i Canona 85mm 1,8. Czasem tylko pakuję kilka słoików dodatkowo "na wszelki wypadek" bo w zasadzie i tak nie ściągam Sigmy z body. Ale ja nie zarabiam na foto więc jak nie trafię z jakimś ujęciem to ziemia mi się pod nogami nie wali i robię dubla