A nie lepiej zakladac oslone na obiektyw zamiast zbednego szkielka?
A nie lepiej zakladac oslone na obiektyw zamiast zbednego szkielka?
Dla jednych lepiej, dla innych gorzej. Nie wszyscy lubią mieć zakurzoną (zachlapaną, poplamioną, podrapaną) soczewkę przednią. Nie lubią z różnych względów: użytkowe, problem z wyczyszczeniem, późniejsza odsprzedaż, czasem względy czysto estetyczne
Jak ktoś pyta o filtr, to znaczy, że dla niego lepsze jest szkiełko na obiektywie, niż jego brak![]()
Pozdrawiam,
Mirek
Jak wygląda sytuacja w przypadku np. filtr ochronny UV i nakręcany na niego filtr polaryzacyjny ( sporadycznie np.w czasie fotek w dni słoneczne )
Czy jest taka techniczna możliwość i jaki jest efekt końcowy "jakość zdjęcia" .
Zdejmujesz UV nakładasz polar. Starczy jedno szkiełko.
bez problemu możesz nałożyć polar na UV, gdyż on ma gwint żeby dokręcić następny filtr (bynajmniej hoya), efekt końcowy zależy od jakości użytych filtrów, jeżeli będą ok to nic strasznego ze zdjęciem się nie stanie. Przed zakupem filtra polaryzacyjnego, który do tanich nie należy, radziłbym zapoznać się z systemem filtrów Cokin, i kupić polar do tego systemu z holderem, będzie bardziej uniwersalnie.
Marumi Lens Protect to tanie i dobre rozwiązanie; osobiście nie polecam tanich Hoya (nieważne jakie testy wygrały) które robią niezłe artefakty na fotkach - w każdym ja takie egzemplarze spotkałam
też nie polecam tanich fittrów, mam górę filtrów hoya polar (pro1), nd400, R72, nd2 i jestem zadowolony, marumi miałem tylko jednego nd8 super-duper z powłokami niestety zacinał się przy wkręcaniu - wykonanie oprawki było takie sobie, przełożyłem do oprawki po hoyi i działa.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Zawsze stałem na stanowisku, że wystarczy zwykła dbałość o sprzęt i zakładanie osłony. Zmieniłem jednak zdanie, kiedy na przedniej soczewce jednego ze szkiełek zauważyłem małe przetarcie/ryski na powłoce - skąd się wzięły? Nie wiem. Dobry filtr UV nie powinien zepsuć zdjęcia.
Można nakręcić dwa filtry, UV i polara, ale muszą one być w wersji slim.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(