Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: jaki filtr chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie Odp: jaki filt chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

A nie lepiej zakladac oslone na obiektyw zamiast zbednego szkielka?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: jaki filt chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Dla jednych lepiej, dla innych gorzej. Nie wszyscy lubią mieć zakurzoną (zachlapaną, poplamioną, podrapaną) soczewkę przednią. Nie lubią z różnych względów: użytkowe, problem z wyczyszczeniem, późniejsza odsprzedaż, czasem względy czysto estetyczne
    Jak ktoś pyta o filtr, to znaczy, że dla niego lepsze jest szkiełko na obiektywie, niż jego brak
    Pozdrawiam,
    Mirek

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Jak wygląda sytuacja w przypadku np. filtr ochronny UV i nakręcany na niego filtr polaryzacyjny ( sporadycznie np.w czasie fotek w dni słoneczne )
    Czy jest taka techniczna możliwość i jaki jest efekt końcowy "jakość zdjęcia" .

Pełne uzależnienie

Zdejmujesz UV nakładasz polar. Starczy jedno szkiełko.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez robhary Zobacz posta
    Jak wygląda sytuacja w przypadku np. filtr ochronny UV i nakręcany na niego filtr polaryzacyjny ( sporadycznie np.w czasie fotek w dni słoneczne )
    bez problemu możesz nałożyć polar na UV, gdyż on ma gwint żeby dokręcić następny filtr (bynajmniej hoya), efekt końcowy zależy od jakości użytych filtrów, jeżeli będą ok to nic strasznego ze zdjęciem się nie stanie. Przed zakupem filtra polaryzacyjnego, który do tanich nie należy, radziłbym zapoznać się z systemem filtrów Cokin, i kupić polar do tego systemu z holderem, będzie bardziej uniwersalnie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez robhary Zobacz posta
    Sytuacja wygląda tak, że pojawia się winieta, oraz fotografujesz przez dwie szyby, więc:

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Zdejmujesz UV nakładasz polar. Starczy jedno szkiełko.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Marumi Lens Protect to tanie i dobre rozwiązanie; osobiście nie polecam tanich Hoya (nieważne jakie testy wygrały) które robią niezłe artefakty na fotkach - w każdym ja takie egzemplarze spotkałam

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: jaki filtr chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm

też nie polecam tanich fittrów, mam górę filtrów hoya polar (pro1), nd400, R72, nd2 i jestem zadowolony, marumi miałem tylko jednego nd8 super-duper z powłokami niestety zacinał się przy wkręcaniu - wykonanie oprawki było takie sobie, przełożyłem do oprawki po hoyi i działa.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: jaki filtr chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm

Zawsze stałem na stanowisku, że wystarczy zwykła dbałość o sprzęt i zakładanie osłony. Zmieniłem jednak zdanie, kiedy na przedniej soczewce jednego ze szkiełek zauważyłem małe przetarcie/ryski na powłoce - skąd się wzięły? Nie wiem. Dobry filtr UV nie powinien zepsuć zdjęcia.
    Można nakręcić dwa filtry, UV i polara, ale muszą one być w wersji slim.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów