Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: jaki filtr chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Domyślnie jaki filtr chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Jak w temcie
    Jaki kupić filt chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Domyślnie Odp: jaki filt chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Jeśli nie spodziewasz się gęstego ostrzału żużlem to osłona przeciwsłoneczna wystarczy. Ale jeśli się upierasz to każdy filtr UV się na da ale raczej sugerowałbym coś przyzwoitej firmy np. B+W albo Hoya ewentualnie może Cokin.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: jaki filt chroniący obiektyw przed zarysowaniem do Sigma A 35 mm f/1.4 { 67mm }

Ja polecam filtry UV B+W MRC. Super jakość optyczna i mechaniczna oraz łatwo się czyszczą.

Dopiero zaczyna

B+W to pierwsza liga.
    Z trochę tańszych polecam Marumi Super DHG Lens Protect. Całkowicie bezbarwny filtr przeznaczony (jak nazwa wskazuje) wyłącznie do ochrony.
    Pozdrawiam,
    Mirek

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Czy filtr polaryzacyjny spowoduje pogorszenie jakości zdjęcia ?? Chciałbym go używać w każdych warunkach : dom , galeria , kosciół , plaża w słoneczny dzień , spacery itp. Zamocowany na SIGAM 35 / 1.4 . Znalazłem coś takiego : Marumi filtr polaryzacyjny kołowy C-PL (LP) 67 mm EXUS - Filtry pokrywki - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

olej filtr i rób zdjęcia, chyba że naprawdę będziesz fotografował jak się piaskuje felgi, bądź młodzi będą w ciebie żwirem łopatami napierdzielać
    Regulamin pkt 8.

Na początek kup sobie zwykły filtr uv, np FILTR HOYA HMC UV (C ) 67mm SLIM. Jeden z tańszych sensowniejszych. Jeśli użyjesz wyszukiwarki z wpisaną frazą
    "test filtrów uv" znajdziesz inne konkretne propozycje.

Co do polaryzacyjnego to cytuje
    "Nie ma róży bez kolców
    Poza zaletami filtr polaryzacyjny ma jedną wadę. Filtr, którego działanie będzie dobrze widoczne na zdjęciach, musi być ciemnoszary, przez co „zdejmuje” ok. 1,5-2,5 przysłony. Wiąże się z tym konieczność wydłużenia czasu otwarcia migawki lub otwarcia przysłony obiektywu. W trudnych warunkach oświetleniowych użycie filtra polaryzacyjnego wymaga więc skorzystania ze statywu. Wbudowane w aparat systemy redukcji drgań mogą nie wystarczyć, jeśli czas ekspozycji znacznie się wydłuży." źródło Filtr polaryzacyjny - Szeroki Kadr

pozdrawiam
    Moje zdjęcia niewdana.pl

Pełne uzależnienie

tr, którego działanie będzie dobrze widoczne na zdjęciach, musi być ciemnoszary, przez co „zdejmuje” ok. 1,5-2,5 przysłony.
    Filtr polaryzacyjny nie ściemnia o 1.5 - 2 EV, bo jest szary tylko dlatego, że ma on przepuszczać fale tylko o jednej polaryzacji. Na tym polega jego działanie. Skoro przepuszcza o jednej polaryzacji, to tłumi o wszystkich innych. Nie ma to jak mylić skutek z przyczyną.

Masz falę która jest spolaryzowana w dowolnym kierunku. Można wektor polaryzacji rozłożyć na składową przepuszczaną przez filtr i składową do niego prostopadłą która zostanie pochłonięta. Część światła przejdzie w całości, część wcale. Średnio wyjdzie że nie przejdzie właśnie te około 2EV mniej.

Co do filtra, to potem mamy na giełdzie obiektywy z ryską na soczewce, która nie wpływa na zdjęcia. Więc obiektywy SIĘ RYSUJĄ, więc warto je zabezpieczyć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

przeczytaj test "ufałek" na optycznych
    wygrała hoya
    używam, zdejmuję, zależnie od sytuacji

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Heliopan, lub wysokie modele Sigmy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów