Pokaż wyniki od 651 do 660 z 662

Wątek: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

zbitooko
    15 maja 2014, 18:11

witkot

Ja mam obiektyw od początku lutego.
    Niestety, nie używałem go z 7d, więc nie będzie to pewnie odpowiedź, jakiej oczekujesz, ponieważ moje puszki mają zdecydowanie gorsze AF-y. Podpinałem go do 20d, 40d (też 1100d) - i niestety, AI serwo działa z nimi kiepsko... Możecie mówić, że przesadzam, ale niestety - tutaj jest źle. Przy czym od razu dodaję - wiele zależy od danego body!

Oczywiście - bardzo dobrze działa "one shot" centralny - przy ograniczniku 15m - nieskończoność. Ale już bez ogranicznika we wszystkich wspomnianych moich puszkach AF najpierw się "cofa" a dopiero potem szuka ostrości "po drodze w przód"... Mnie to irytuje! Wiem - zmienię body, czekam tylko na "legendarny" 7d mark II .

Co do stabilizacji - bardzo dobra - bardzo! Zrobiłem nawet masakryczną rzecz - podpiąłem w bardzo słoneczny dzień telekonwerter kenko 2x PRO 300 i dało się przy "1200mm" ładnie tłumić drgania! Serio! "V" pisał, że przy 600 mm utrzymał zdjęcia nieporuszone w serii przy 1/100 - da się utrzymać i 1/60 s. To wielki plus tego obiektywu. Bardzo ładnie "transmituje" kolory, ładny kontrast. I obiektyw jest ostry - amatorsko potwierdzam, że najlepsze efekty przyrodnicze przy 600 mm na f 8 - f 9.

Jest ciężki - fakt po 2 - 3 godzinach "podchodzenia" ręka boli, kiedy używa się bez monopodu. Z poprzednikiem 200 - 500mm nie doświadczyłem tego. A skoro już mowa o poprzedniku - mam dziwne wrażenie, że starszy brat po przymknięciu przysłony powyżej f 9 był lepszy... dziwne uczucie. I Jeszce dziwniejsze - mam wrażenie, że poprzednik był "jaśniejszy"... Tzn. miał/ma krótsze czasy na tych samych nastawach... Czy to możliwe? Czy są jakieś "ściemniające" powłoki?

Ogólnie jednak obiektyw bardzo dobry - szkoda że zrezygnowano z obrotowego mocowania filtrów (oraz osłony) na przodzie (lubię to w poprzedniku), bo w ukryciu i z osłoną dało się przekręcić aparat pion/poziom bez widocznego dla obiektu poruszania .

PS. Obiektyw polecam przyrodnikom - ale do fotografowania lecących ptaszorów musi być coś lepszego niż stary 40d...
    Źródło: Test Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD - Komentarze czytelników - Test obiektywu - Optyczne.pl
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 09-06-2016 o 12:14

Uprawnienia umieszczania postów