Pokaż wyniki od 1 do 10 z 662

Wątek: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Rozszerzona, dobrowolna gwarancja może obejmować to co chce producent.
    Niestety, wyglada na to, że w sensie prawa niekoniecznie tak jest. To znaczy, jeżeli w reklamach producent twierdzi, że oferuje 5 lat gwarancji, to nie ma znaczenia czy jest to gwarancja dobrowolna czy obowiazkowa - musi spełniać pewne podstawowe warunki, żeby można ja było nazywać gwarancja.

Tak samo, żaden producent zegarków nie musi dodawać wodotrysku, ale skoro już chwali się, że zegarek jest z wodotryskiem, to ten wodotrysk musi tryskać i to woda, a nie np. moczem i nic nie pomoże tłumaczenie, że wodotrysk jest dołaczany za darmo i nieobowiazkowo.

Nie wiem, czy rozszerzona gwarancja Tamrona jest legalna czy nie, może jest, ale chodzi o to, że całkowitej dowolności tu nie ma, bo słowa takie jak np. "gwarancja", "sok", czy "organiczny" maja w sensie prawnym określone znaczenie.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Niestety, wyglada na to, że w sensie prawa niekoniecznie tak jest. To znaczy, jeżeli w reklamach producent twierdzi, że oferuje 5 lat gwarancji, to nie ma znaczenia czy jest to gwarancja dobrowolna czy obowiazkowa - musi spełniać pewne podstawowe warunki, żeby można ja było nazywać gwarancja.
    Wspomniana KIA na samochodzie reklamuje naklejkami - 7 LAT GWARANCJI. Czego ta gwarancja nie obejmuje dowie się kupujący z warunków. Nie ma szans aby w reklamie były zawarte warunki gwarancji. To tak na mój zdrowy rozsądek ;-)

Tamron reklamuje 5 lat gwarancji i ją daje więc w czym problem? Termin "GWARANCJA" nie jest określony jednoznacznie przez przepisy prawne i nie oznacza, że jest lekiem na całe zło ... chyba? ;-)
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    I te podstawowe warunki sa na tyle ogólne, że nawet maksymalny czas naprawy nie jest ściśle określony (patrz kodeks cywilny).

Uprawnienia umieszczania postów