Jak zwykle Klienci muszą się domyślać…
Swoją drogą przy tej okazji – skoro pojawił się temat gwarancji – opiszę Wam przygodę z naszym wspaniałym Gwarantem Foto-Technika.
Jak kupiłem T 70-300 VC USD to oczywiście od razu zarejestrowałem się na 5-letnią gwarancję. Gdy po ok. 1,5 roku sprzedawałem szkło, kupujący zapytał mnie czy ta 5-letnia gwarancja działa i „na niego”, bo on ma wątpliwości, czy to przechodzi na nabywcę wtórnego. Odpowiedziałem mu, że formalnie to nie wiem, ale moim zdaniem skoro w ówczesnym (TU WAŻNE) regulaminie tej dodatkowej gwarancji nic na ten temat nie ma to, to wg mnie zgodnie z ogólnymi zasadami zbywalności praw jak sprzedaję szkło, to i gwarancja również powinna działać dalej (tu można by mieć wątpliwość w kontekście regulacji AF, bo nr body się podawało, ale wszelkie inne „awarie” wg mnie powinny być chronione). Generalnie nie ciągnęliśmy dalej tematu, bo to dla kupującego nie było jakoś szczególnie ważne, a ja mu też stanowczo nie odpowiadałem na to pytanie, tak było potem, że próbują kantować
Ale z racji tego, że jestem człowiekiem dociekliwym napisałem za jakiś czas do Foto-Technika maila w tej sprawie. Wymiana korespondencji i spór o to trwały ok. 3 tygodniu, kiedy ich w końcu postraszyłem jakimś rzecznikiem mailem w dniu 01.09.2013r.. Do tej pory na swoje argumenty ostatecznej odpowiedzi nie dostałem.
Co ciekawe, w międzyczasie wymiany pomiędzy nami argumentów, w regulaminie 5-letniej gwarancji pojawiało się info: Certyfikat 5-cioletniej gwarancji obejmuje jedynie pierwszego właściciela obiektywu (przedłużonej 5-cio letniej gwarancji nie można przenosić na inne osoby).
Mam wydruk strony sprzed i po zmianie