Tak dużo szersze
Wiesz co nie wiem o jakim poziomie fotografii ptasiej rozmawiamy a to chyba tutaj ma podstawowe znaczenie. Jeśli chcesz dokumentować swoje spotkania z ptakami w czasie uprawiania turystyki krajoznawczej to lepszego szkła od tamrona 150-600 nie ma i to jest pewne
Natomiast nowoczesna fotografia przyrodnicza, ptasia to już w znacznej mierze fotografia dynamiczna. Zdjęcia ptaków przelatujący na tle nieba raczej traktowane sa jako dokumentacyjne. Do głowy mi nie przyszło aby robić fotki 100-400 w sposób jaki napisałeś. Ja juz etap fotografowania ptaków na spacerze mam za sobą i raczej chciałbym pójść w kierunku takich zdjęć, które udaje mi się zrobić 100-400:
Pomimo tego, ze jest wielu posiadaczy telezoomów różnych firm to praktycznie dynamiczne kadry prezentuję generalnie tylko posiadacze 100-400. Sigm i tamronów było wiele modeli ale jak do tej pory jakoś AF słabo sobie radził z tematem ruchomych modeli.
Oczywiście ogniskowa 600mmm jest bardzo kusząca generalnie z powodu jeszcze większego spłaszczania perspektywy. O tym właściwie nikt nie pisze a to się liczy w ptasich fotach bardzo. Odległość z jakiej możesz zrobić zdjęcie, 600mm daje tu dużo większe możliwości, często ma znaczenie ale nie jest to tak ważne jak się wydaje na początku. Ptaki typu derkacz, kuropatwa, wodnik, sieweczki fotografowałem z ogniskową ok. 200m a fotografowałbym mniejsza ale już odległość ostrzenia 1,8m nie pozwalała.
Jestem przekonany, ze obrazek z Tamrona jest ok jak na ta klasę cenową i będzie używalny na 600mm. Jednak jak na razie nie wpadłem na zdjęcia udowadniające, że AI SERVO z tym szkłem da jakieś pozytywne rezultaty.
Złapałem kontakt do gościa fotografującego 100-400 i 300/2,8 oraz w tej chwili testującego 150-600. Jak dostanę jakąś opinię przekażę.