@cichy
Słońce, słońce! ;-)))
@cichy
Słońce, słońce! ;-)))
Widać z tego porównania że Tamron jest jaśniejszy i ma zauważalnie mniejsze winietowanie. Jakby lepszą transmitancję. Tyle że z Exifów czasy naświetlania dla Canona były nieco krótsze - nie wiem na ile to błąd pomiarowy (np. 1/60 to wiadomo że nie zawsze dokładnie jest tyle) i czy ma taki wpływ.
Chociaż przy znak2 - tam czasy były identyczne i widać wyraźnie że Tamron jest jaśniejszym szkłem w środku, a zwłaszcza po obrzeżach.
Jak na razie znaki, taryfy i pudełko... wyglądają piękniezapowiada się naprawdę dobrze...
Teraz tylko dla potwierdzenia plener z ładnym światełkiem.
Ponowie tylko pytanie, (choć już się domyślam),
Zrobiony jest cały z plastiku, czy tylko tubus?
To jedyne "ale" bo jeśli z ABSu to ciekaw jestem jak zachowa się obiektyw po upływie lat, wiadomo warunki atmosferyczne, raz ciepło, zimno, czy ciężkie soczewki nie zaczną "pracować" w plastikowej konstrukcji... co wiadomo czym zaowocuje...
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-01-2014 o 13:03
Miałem już szukać 100-400 a tu taka niespodzianka. Oczywiście ciekaw jestem wydajności af i IS jak również jakości wykonania tubusa. W cyfrowych w Szczecinie jest to szkło do pomacania więc chyba się wybiorę z puszką.
Witam
Pawel_G jeśli mogę prosić o próby na 1DmkIII.
Najbardziej ciekawy jestem jak będzie działał autofocus.
Nie dobrze było by, gdyby sprzęt zamiast ostrzyć - zaczynał myśleć.
Może uda się jakoś odnieść szybkośc działania w stocunku do USM Canona w obiektywach 100-400L i 400L.
Dziękuję pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Piotrunia ; 23-01-2014 o 15:27
No popatrz![]()
Moja recka za ok. tydzień, na przystawkę kilka kadrów na 600mm. Generalnie bida z nędzą, duże, ciężkie, niewygodne, mydlane, nieostre, wolne, plastikowe, winietujące i aberrująceA tak poważnie, robiłem dzisiaj zdjęcia CAŁE 10 minut bo nie miałem zbytnio czasu i mam naprawdę sporo fajnych kadrów. Ale to wszystko jak już napisałem za tydzień. Jednak jest dzisiaj jeszcze lekka mgiełka i zdjęcia z większej odległości pewnie nie oddają 100% możliwości szkła.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 23-01-2014 o 15:54
O obiektywach wiem prawie wszystko
To się już klaruje sytuacja
Napisz proszę brzydko powiem w końcupo krótce (bo aż tydzień każesz czekać
) z czego jest zbudowany (czyt. mój post wcześniej) i jak możesz jaki używasz TC bo wręcz wyśmienicie ten tandem się sprawdza.
A, i do ilu trzyma 5.6? do 400?
Mam (a raczej coraz bardziej miałem) dylemat 24L II i za rok co najmniej 150-600 aby mieć pretekst ruszyć zadek rano w plener ;P czy 28 1.8 i od razu 150-600... już prawie na pewno wiem że opcja druga![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-01-2014 o 18:26
Tak trochę spóźniony...
Wg mnie patrząc na foty z T i C środek jest porównywalny, a brzegi jednak lepsze w T, zresztą mogę potwierdzić, że 100-400 na brzegach nie jest jakimś demonem ostrości.
W dalszym ciągu boję się jednak trwałości, ale tak naprawdę, te kwestię poznamy może za rok, może dwa...
Tak czy siak, jak pojawi się w KRK w sklepach, to na pewno przejdę się pomacać i przestrzelić
@ Cichy - czy to szkło również, po zgłoszeniu, objęte jest 5 letnią gwarancją?
Obiektyw Tamron 150-600mm F/5.0-6.3 SP Di VC USD/Canon (A011E) - Ceneo.pl 4499zł z wysyłką, kto chętny?![]()