Strona 22 z 67 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 662

Wątek: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Czyli jednym słowem jeżeli ktoś się zastanawia nad Canonem 400 f5,6 a tym tamronem to wybór jest oczywisty jeżeli chodzi o fotografię przyrodniczą - tylko canon. Kupimy porządne szkło na lata i jeszcze 500zł mamy w kieszeni. Podejrzewam, że canon 400 rozniesie tego tamrona w testach terenowych pod wieloma względami.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Dobrnąłem do końca i znowu padam na twarz. Jak ja nie lubię tych troli na forum.
    Szkoło wydaje się być bardzo dobre i po co te narzekania. Jak wy chcecie AF-u i ostrości z 300/2.8 to sory. Nie da się.
    Cenowo szkło super. Ostrość wydaje się ok i daje radę. Ja swoją 400/2.8 z TC x2 też przymykam do f/8 i jakoś umiem jej używać i nie mam stabilizacji.
    Chętnie kupił bym sobie takiego Tamrona i zabierał go na leśny rekonesans, bo 400-ki czasami nie da się dźwigać przez kilka godzin.
    Tamrona miało w rękach zaledwie kilka osób, a znawców jaki to kolejny badziew kilkunastu :-) Połowa z Was nawet nie ogarnia co to jest GO przy 600mm, a co dopiero reszta.

Kulek - swoją rację masz. Miałem 400/4.6 i to jest demon szybkości i całej reszty. Tamron to jednak 200mm więcej i stabilizacja (mi niepotrzebna ale niektórym bardzo)
    Ostatnio edytowane przez Kosmo ; 20-01-2014 o 14:58

Uzależniony Awatar PoulN

Tak, tyle że 100-400 czy 400 5.6 to nie 600 w drugim przypadku na dodatek bez IS.

Czekan na plenerowe foty forumowiczów @Cichy choć pogoda naraze do d...

Jak narazie nie ma niczego innego na rynku co za 1000$ daje na 600mm dobry obrazek oraz IS

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Dobrnąłem do końca i znowu padam na twarz. Jak ja nie lubię tych troli na forum.
    Szkoło wydaje się być bardzo dobre i po co te narzekania. Jak wy chcecie AF-u i ostrości z 300/2.8 to sory. Nie da się.
    Cenowo szkło super. Ostrość wydaje się ok i daje radę. Ja swoją 400/2.8 z TC x2 też przymykam do f/8 i jakoś umiem jej używać i nie mam stabilizacji.
    Chętnie kupił bym sobie takiego Tamrona i zabierał go na leśny rekonesans, bo 400-ki czasami nie da się dźwigać przez kilka godzin.
    Tamrona miało w rękach zaledwie kilka osób, a znawców jaki to kolejny badziew kilkunastu :-) Połowa z Was nawet nie ogarnia co to jest GO przy 600mm, a co dopiero reszta.
    Ja bym jednak prosił bez takiego generalizowania. Jeśli komuś coś zarzucasz to jest opcja "cytuj", bo takimi ogólnikami i tupaniem nóżką to sam się ocierasz o trollowanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar RHJG
    Miasto
    Dolny Śląsk

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    Witajcie
    No... tych zdjęć to lepiej nie oglądać :-) bo można wyciągnąć mylne wnioski. Biorąc pod uwagę fakt, że przy takim rozmiarze wszystkie zdjęcia wrzucane do sieci wyglądają na ostre - to te są koszmarne.
    Z Tamim to jest dziwna sprawa. Jedni się zachwycają, a inni psy wieszają. Ja do tej pory zaliczałem się raczej do tych drugich, ale wysłałem szkło do kalibracji i powoli zaczynam się do niego przyzwyczajać. Może z tym nowym Tamim być bardzo podobnie. Szkoda tylko, że te obiektywy są tak mało powtarzalne. Sam szukam odpowiedzi na pytanie czy lepiej mieć 400 i żyletkę, czy 600 w mydełku :-)
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    I to jest taka sobie wiadomość. C 100-400 ma 15 lat na karku i zaprojektowano go jeszcze w erze analogowej. Od nowego szkła oczekiwałbym jednak czegoś więcej...

Poza tym ten "test" rozczarowujący trochę. Pokazuje, że na 600/6.3 jest kiepsko. I tylko tyle. Autor nie zdążył przetestować przymkniętego obiektywu, bo ochrona chciała zamknąć już budynek. Więc na razie możemy się tylko domyślać, że np. na f/8 jest lepiej.
    F8 znacznie ogranicza fotografowanie dynamicznych ujęć już w nieco gorszych warunkach pogodowych (w PL może to być nawet większość czasu zimowego). Przy samym wschodzie i zachodzie także się wyłoży.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    F8 znacznie ogranicza fotografowanie dynamicznych ujęć już w nieco gorszych warunkach pogodowych (w PL może to być nawet większość czasu zimowego). Przy samym wschodzie i zachodzie także się wyłoży.
    Owszem. Dlatego raczej myślę o kadrach statycznych. Inna rzecz, że w tej kwestii posiadacze FF będą mieli przewagę min. 1 EV. Póki co mam jednak 70d. O ile powoli upewniam się, że w przypadku tego Tamrona i FF oraz 600/8 jakość jest akceptowalna, to w przypadku 70d obawiam się, że może być miazga. Ale prawdopodobnie zamierzam to sprawdzić

Strona 22 z 67 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów