spotterzy kupują szkłą za 6 tysięcy do podglądania samolotów? zboczeńcy![]()
szkło fajne, cena "chyba" przystępna![]()
spotterzy kupują szkłą za 6 tysięcy do podglądania samolotów? zboczeńcy![]()
szkło fajne, cena "chyba" przystępna![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
No widzisz, tylko ten Canon to stary klamot manualny, waży ponad 4 kg. A Tamron 150-600 waży niecałe 2, więc jest różnica.
W uzupełnieniu informacji jeszcze ciekawostka - 2 sample
Z ciekawszych informacji - obiektyw zawiera 20 elementów w 13 grupach, w tym 3 szkła LD w przedniej grupie mające w cudowny sposób niwelować aberracje i poprawiać ostrość na najdłuższym końcu, posiada też nowe powłoki eBAND mające na celu z kolei poprawić kontrast i zniwelować wszelakie bliki i flary. Przysłona 9-listkowa. A - i minimalna odległość ostrzenia - 2,7m.
Oficjalna cena i data wprowadzenia na rynek - nie podano.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 07-11-2013 o 09:44
O obiektywach wiem prawie wszystko
2 kg to świetna waga.... pokażą sie sample userów - będziemy oceniać, w szczególności oceniać stosunek jakości do ceny :-)
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
600mm i f/6.3 to bardzo dobry wynik, to jakby odpowiednik 400mm i f/4.2 - jeżeli porównamy średnicę wejściową, czy separację planu.
Na papierze między starym 200-500/5-6.3, a nowym 200-600/5-6.3 to niby tylko dołożone 100mm, ale osiągnąć to zachowując jasność to duże osiągniecie. Zwłaszcza że cena, waga i AF są rewelacyjne.
Goły Canon 100-400/4-5.6L kosztuje tyle, a z TC 1,4x jest droższy i daje tylko 560mm f/8.
Canon 100-400/4.5.6L z TC 1,4x - waży 1,6kg.
Świetna zachęta dla każdego do rozpoczęcia zabawy z fotografią przyrodniczą czy sportową (jeśli ten AF będzie w miarę).
Obiektyw też nie jest potworem, bo w pozycji transportowej ma długość jak Canon EF 400mm f/5.6 L USM.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 07-11-2013 o 11:00
Tamron 70-300 ma 5.6 na końcu, a tutaj mamy zakres taki, jakbyśmy dołożyli TC x 2, nie wspomnę, o ile spada światło w takim konwerterze... Dla mnie waga i wymiary tego szkła są optymalne, chociaż też bym pewnie wolał, żeby zmniejszono zakres (np. 300-600) i zrobiono stałe 5.6 na przykład. Bo wątpię, żeby ktokolwiek kupował to szkło dla zakresu 150-300. No ale trzeba mieć nadzieję, że optyka w finalnej wersji będzie bardzo dobra. No i czekamy na UWA do pełnej klatki![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Nie firmy fotograficzne, a generalnie tak jest i wynika to z cła, podatków itp.
Kuba, czy jest możliwość, abyś wrzucił sample w pełnej rozdzielczości?![]()
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
Moze być fajny model spotterski, a już myślałem, żo po zakupie 100-400 przestanę myślec o innych szkłach, bo o stałakch nie myślałem, a tu taki zonk. Ciekaw jestem testów.
Jeślicena będzie koło 6K, dadzą 5 lat gwarancji (jak to było np. w przypadku T 70-300 VCS USD), do tego otpycznie będzie zbliżony do C 100-400 to IMHO będzie to bardzo ciekawa alternatywa.
Do tego nie rzuca się tak w oczy jak baiała L-ka
Chętnie bym potestował![]()