Strona 58 z 67 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 662

Wątek: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

IMHO

Zgadzam się w pełni, że producent może w gwarancji napisać, co chce - jest to w końcu świadczenie dobrowolne ! Przy czym jednak, uważam, że na podstawie „dawnej” wersji, gdzie nie było mowy o niezbywalności gwarancji to chyba jednak, była ona zbywalna – tu prośba o opinię MC_ bo jeśli dobrze kojarzę to jesteś praktykującym prawnikiem.

Przypuszczam, że ograniczenie do jednego body wynika z tego, by jednak zachęcić Klienta przestraszonego doniesieniami o problemach niesystemowych szkieł z AF, że jak będzie tak miał za pierwszym razem to mu to zrobią, a z drugiej strony Tamron nie chce brać odpowiedzialności za nieograniczoną liczbę kalibracji, bo to przecież nie zależy tylko od szkła… zresztą kupując szkła systemowe problemy też się zdarzają…

Osobiści mi się to nie podoba, bo rzeczywiście 5 lat zbywalnej gwarancji jest fajnym argumentem sprzedaży wtórnej, ale i tak uważam, że chętni na używki będą

Coś już napisał

Ja właśnie tego ograniczenia do pierwszego body nie rozumiem.
    Mnie z pierwszym body(1000d) T90mm VC ostrzy super i nie muszeę go kalibrować.
    Z dużym prawdopodobieństwem kupię w przeciągu tych 5 lat inne body i jak nie będzie grało z Tamronem, to nie wykorzystam tej darmowej kalibracji.
    Wystarczyło zastrzec jednokrotną kalibrację w przeciągu trwania gwarancji gratis i po sprawie.
    Zastrzegam, że wcale nie narzekam i sorki za mały OT.
    Światecznie pozdrawiam

już zrozumiałem-może tego obiektywu nie da się po roku kalibrować
    Ostatnio edytowane przez mysiaty ; 18-04-2014 o 15:15

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Nie jest tak, że producent w gwarancji może zapisać sobie co chce?
    Oczywiście, że może napisać co chce. Pytanie tylko czy taki zapis jest ważny w świetle obowiązującego prawa. A to ocenia sąd. Nie jestem prawnikiem więc w sprawie artykułów nie będę się wypowiadał. Podam za to przykład z życia (nie mojego, ale mi bliskiego). Samochód z instalacją gazową. W gwarancji zapis, że przeglądy co ileś tam km są warunkiem zachowania gwarancji. Na jeden z przeglądów właściciel spóźnił się ok jakieś 2000km. Potem były nstępne 2-3 przeglądy i wsyzstko było ok. Ale zdarzyło się, że instalacja padła i firma nie uznała gwarancji bo jeden z wcześniejszych przeglądów się opóźnił. Zgodnie z zapisem gwarancji nie było podstawy do roszczenia, ale zdrowy rozsądek podpowiadał, że powinni uznać gwarancję. Reasumując, sprawa w obu instancjach zakończyła się korzystnie dla właściciela. Zatem jak widać, napisać można wszystko, ale i tak sąd ocenia konkretną sprawę. Myślę, że i w tym przypadku zapis o pierwszym właścicielu by się nie obronił. No chyba, że są ważne powody, by taki zapis istniał, ale to musiałby obronić producent (dystrybutor).

Życzę wszystkim wesołych świąt i szybkich dostaw 150-600 i "niekonieczności" korzystania z jakichkolwiek gwarancji

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Tak jak pisałem wcześniej, taki zapis jest niezgodny z prawem, łatwy do obalenia przed sądem.
    Gwarancja rozszerzona (pięcioletnia) to dobra wola producenta i to on ustala na jakich warunkach będzie jej udzielał. Ustawowo sa uregulowane bodajże dwa lata od daty zakupu.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ustawowa to jest rękojmia, a nie gwarancja !!!

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Rękojmia lub niezgodność z umową oczywiście.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ustawowa to jest rękojmia, a nie gwarancja !!!
    Pojęcie gwarancji też jest zdefiniowane. Art. 13 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej: Internetowy System Aktów Prawnych oraz Dział III. GWARANCJA JAKOŚCI (Art. 577-581) Kodeksu Cywilnego: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU19640160093.
    Ostatnio edytowane przez tong ; 22-04-2014 o 22:42

Rozszerzona, dobrowolna gwarancja może obejmować to co chce producent. Nikt nie zmusza kupującego do rejestracji sprzętu w ramach rozszerzonej gwarancji. Można mieć typową dwuletnią.

Nie obraźcie się ale czyżbyście zachowywali się "typowo" czyli biadolili na wszystko na co się da? Mogłaby być gwarancja tylko dwuletnia i byłoby ok. Dostajecie wybór, który jakby nie było jest korzystny dla klienta i marudzicie ? ;-) Jeśli się nie podoba 5 lat gwarancji to nie rejestrujcie i po kłopocie. Gdyby było tak, że Tamron daje 5 lat pełnej gwarancji za dodatkowe 10% ceny też byłoby źle.

Dołóżcie 1000 zł i kupcie SIGMĘ 50-500 z gwarancją 2+3 i po sprawie ;-) Wszystko kosztuje a Tamron skalkulował cenę 150-600 na bardzo przyzwoitym poziomie.

Swoją drogą to czy nie myślicie, że będzie to kuriozalny przypadek i to ten obiektyw podrożeje kilka miesięcy po premierze?
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Rozszerzona, dobrowolna gwarancja może obejmować to co chce producent.
    Niestety, wyglada na to, że w sensie prawa niekoniecznie tak jest. To znaczy, jeżeli w reklamach producent twierdzi, że oferuje 5 lat gwarancji, to nie ma znaczenia czy jest to gwarancja dobrowolna czy obowiazkowa - musi spełniać pewne podstawowe warunki, żeby można ja było nazywać gwarancja.

Tak samo, żaden producent zegarków nie musi dodawać wodotrysku, ale skoro już chwali się, że zegarek jest z wodotryskiem, to ten wodotrysk musi tryskać i to woda, a nie np. moczem i nic nie pomoże tłumaczenie, że wodotrysk jest dołaczany za darmo i nieobowiazkowo.

Nie wiem, czy rozszerzona gwarancja Tamrona jest legalna czy nie, może jest, ale chodzi o to, że całkowitej dowolności tu nie ma, bo słowa takie jak np. "gwarancja", "sok", czy "organiczny" maja w sensie prawnym określone znaczenie.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Niestety, wyglada na to, że w sensie prawa niekoniecznie tak jest. To znaczy, jeżeli w reklamach producent twierdzi, że oferuje 5 lat gwarancji, to nie ma znaczenia czy jest to gwarancja dobrowolna czy obowiazkowa - musi spełniać pewne podstawowe warunki, żeby można ja było nazywać gwarancja.
    Wspomniana KIA na samochodzie reklamuje naklejkami - 7 LAT GWARANCJI. Czego ta gwarancja nie obejmuje dowie się kupujący z warunków. Nie ma szans aby w reklamie były zawarte warunki gwarancji. To tak na mój zdrowy rozsądek ;-)

Tamron reklamuje 5 lat gwarancji i ją daje więc w czym problem? Termin "GWARANCJA" nie jest określony jednoznacznie przez przepisy prawne i nie oznacza, że jest lekiem na całe zło ... chyba? ;-)
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Strona 58 z 67 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów