Strona 51 z 67 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 662

Wątek: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Wchodzę na watek o obiektywie Tamron 150-600 a czytam wywodu o tym jak działa AF w lustrzance.... mógłby ktoś przerzucić gdzieś indziej kawałki nie dotyczące tematu wątku?
    Jeżeli wiesz, że twój sprzęt ma ograniczenie działania AF do jasności obiektywu 5,6 a masz sobie sprawić szkło 6,3 to warto trochę się zagłębić w temat.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A już na zupełny koniec, to, że AF zwalnia i w końcu przestaje działać w słabym świetle, to zupełnie inny problem. Mój 6D spokojnie ostrzy w świetle księżyca. Swiatło wpadajace do aparatu jest wtedy o wiele EV słabsze, niż przy fotografowaniu ptaków w pochmurny dzień przy f/6.3.
    Heheheh naciągasz nieco rzeczywistość. Bierzesz bardzo jasny księżyc na bardzo ciemnym tle za przykład? To nie fair ;-)

No i widzę, że nie fotografujesz ptaków ;-)

Weź sobie ten przykład z księżycem. Weź tą ilość światła na której ostrzy Ci 6d i rozłóż ją równomiernie w kadrze i zobaczysz co się stanie ;-)

Tak wygląda fotografowanie ptaków w pierwszych lub ostatnich przebłyskach światła. Nie fotografuje się w południe i nie o to nam chodziło, że w słoneczny dzień nam coś nie działa. Często siedzisz w czatowni i niestety aura nie sprzyja. Wszystko robi się szare. Pierwsza moją sóweczkę sfotografowałem na iso 3200 przy czasie 1/30 sek. To pokazuje w jaki warunkach się fotografuje. W tej chwili mając FF i tele z f2,8 byłaby to całkiem przyzwoita fota ;-) W fotografiI ptasiej często ma się obraz mało kontrastowy i do tego ruchomy dlatego jest walka o sprawność AF.

Ja nie fotografowałem jeszcze tamronem i bardzo mnie on kusi ale pamiętam pierwsze opisy i foty z sigmy 150-500. Było podobnie. Kupiłem ją i pamiętam jaka była różnica w fotografowaniu z AI SERVO jak przesiadłem się na 100-400. Miejmy nadzieję, że tamron jest lepszy
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Panowie,
    zasada pracy AF fazowego jest stosunkowo prosta (...)
    Teraz zrozumiałem, dziękuję.

I - żeby nie było offtopu - zdjęcia kolegi BC1 zachęcają do obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    I - żeby nie było offtopu - zdjęcia kolegi BC1 zachęcają do obiektywu.
    Dokładnie !

Dopiero zaczyna

No to żeby zagmatwać temat AF w tamzooce ja dorzucę swoje praktyczne trzy grosze wynikające z sobotnio-niedzielnych wypadów w teren. Zacznę od bardzo mglistego niedzielnego poranka.

@600 f6,3

Podobnie jak w przypadku deszczowego czwartku w tych warunkach obiektyw ostrzył na One Shot bez pudła, a mgła była taka, że ja nie mogłem trafić na miejsce. Można się było swobodnie przestawiać z rycyka, na czajkę, bataliona i z powrotem, a on przy włączonym ograniczniku pow. 15m trafiał praktycznie za każdym razem. Gdy ptaki podeszły bliżej przestawiłem się na pełen zakres i tu lekkie zdziwienie, bo moim zdaniem bez powodu obiektyw od czasu do czasu przejechał się po całym zakresie. Ostrzył w punkt, ale czasem zajmowało mu to więcej czasu, bo nie złapał od razu ostrości (celowałem pojedynczym czymś co w 7D nazywa się spot). Do tej pory nie wiem dlaczego. Po prostu przy wcelowaniu w konkretne piórko przejechał się po zakresie, wrócił i potwierdził ostrość. A za chwilę na innych piórkach pikał potwierdzeniem przy każdym naciśnięciu spustu. A oto efekty:

@600 f6,3 pełny kadr odległość ok. 10m

j.w. crop 100%

W sobotę słoneczko dopisywało od samego wschodu, ale okazało się, że po czwartkowych opadach o jakieś 5cm podniósł się poziom wody na łąkach i ptaszki spacerowały troszkę w innych miejscach bardziej pod słońce, a często wręcz centralnie pod słońce. Postanowiłem to wykorzystać i pofocić w kontrze.

@150 f8 i jak widać nie ma mowy o żadnych flarach, przebarwieniach, czy innych podejrzanych blikach. Coś co widać na dole po prawej stronie jest moim zdaniem odbiciem wschodzącego słoneczka w kałuży,

a bliki jeśli się na zdjęciach pojawiają to mają swoje uzasadnienie

i wg mnie mają sympatyczną postać:

Ale do tej beczki miodu muszę dorzucić łyżkę dziegciu. W takich warunkach oświetleniowych obiektyw "trafiał" sto na sto. Tzn. potwierdzał ostrość bez problemu, ale ...

problemy pojawiały się po powiększeniu zdjęcia:

@600 f8 ISO200 crop 100%

Takich zdjeć miałem lekko licząc 50%, ale nie znaczy to, że nie da się tym obiektywem zrobić przyzwoitego zdjęcia w kontrze.

@500 f8

Po tych doświadczeniach chodzi mi po głowie nieodparta myśl, że zastosowane powłoki podnoszą kontrast i świetnie się sprawdzają w szaroburych klimatach jednocześnie powodując kłopoty w sytuacji, gdy scena sama z siebie jest bardzo kontrastowa. Za to focąc ze światłem można szaleć i obiektyw pokazuje na co go stać.

@600 f7,1

@600 f8

Dziękuję za uwagę!

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Cytat Zamieszczone przez BC1 Zobacz posta

Podobnie jak w przypadku deszczowego czwartku w tych warunkach obiektyw ostrzył na One Shot bez pudła, a mgła była taka, że ja nie mogłem trafić na miejsce. Można się było swobodnie przestawiać z rycyka, na czajkę, bataliona i z powrotem, a on przy włączonym ograniczniku pow. 15m trafiał praktycznie za każdym razem. Gdy ptaki podeszły bliżej przestawiłem się na pełen zakres i tu lekkie zdziwienie, bo moim zdaniem bez powodu obiektyw od czasu do czasu przejechał się po całym zakresie. Ostrzył w punkt, ale czasem zajmowało mu to więcej czasu, bo nie złapał od razu ostrości (celowałem pojedynczym czymś co w 7D nazywa się spot). Do tej pory nie wiem dlaczego. Po prostu przy wcelowaniu w konkretne piórko przejechał się po zakresie, wrócił i potwierdził ostrość. A za chwilę na innych piórkach pikał potwierdzeniem przy każdym naciśnięciu spustu. A oto efekty:

Dziękuję za uwagę!
    Tak super to nawet na szkle ze światłem 2.8 nie jest i czasami i ono ma problem w kiepskich warunkach pogodowych ze złapaniem ostrości. Mowa oczywiście o tandemie z 7D.
    To co piszesz o SPOT AF to stosuje się głównie w trawach. Tak przynajmniej wg producenta, ale czasami i tak targa AF jak obcy przedmiot znajduje się między obiektem a obiektywem i nie musi być on nawet w centrum. Ale to chyba problem z 7D a nie szkłem. Ostatnio miałem właśnie taki problem leżąc na kamieniach, gdzie wypełniału one około 1/3 dolnej części kadru, a oko ptaka na które ostrzyłem było powyżej połowy kadru.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jeżeli wiesz, że twój sprzęt ma ograniczenie działania AF do jasności obiektywu 5,6 a masz sobie sprawić szkło 6,3 to warto trochę się zagłębić w temat.
    Co tu zgłębiać? Jedynki obsługują AF poniżej 5,6, reszta nie
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Heheheh naciągasz nieco rzeczywistość. Bierzesz bardzo jasny księżyc na bardzo ciemnym tle za przykład? To nie fair ;-)

No i widzę, że nie fotografujesz ptaków ;-)

Weź sobie ten przykład z księżycem. Weź tą ilość światła na której ostrzy Ci 6d i rozłóż ją równomiernie w kadrze i zobaczysz co się stanie ;-)
    Czy ja gdziekolwiek coś wspominałem o fotografowaniu księżyca? Skad się to wzięło?

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Co tu zgłębiać? Jedynki obsługują AF poniżej 5,6, reszta nie
    Po co o tym informować, co raczej każdy wie, a co w dodatku jest nie całkiem prawdziwe - co też raczej każdy wie?
    AF we wszystkich Canonach działa z Sigmami czy Tamronami f/6.3. Może nie obsługuje, ale działa
    Warto zgłębić jak dobrze działa w takim szkle, a może nawet dlaczego, jak kto ambitny. A nie jest tak samo w każdym takim, jak można się spodziewać.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 01-04-2014 o 18:23

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Czy ja gdziekolwiek coś wspominałem o fotografowaniu księżyca? Skad się to wzięło?
    Bo każdy, kto dorwie się do teleobiektywu, fotografuje Księżyc.

Coś już napisał Awatar pepey

Cytat Zamieszczone przez BC1 Zobacz posta
    Po tych doświadczeniach chodzi mi po głowie nieodparta myśl, że zastosowane powłoki podnoszą kontrast i świetnie się sprawdzają w szaroburych klimatach jednocześnie powodując kłopoty w sytuacji, gdy scena sama z siebie jest bardzo kontrastowa.
    Może to jest problem pomiaru w danym aparacie, lub może wystarczy zmniejszyć kontrast w ustawieniach aparatu, a z pewnością ostrzenie ręczne załatwi problem.
    Ostatnio edytowane przez pepey ; 01-04-2014 o 23:42

Strona 51 z 67 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów