Heheheh naciągasz nieco rzeczywistość. Bierzesz bardzo jasny księżyc na bardzo ciemnym tle za przykład? To nie fair ;-)
No i widzę, że nie fotografujesz ptaków ;-)
Weź sobie ten przykład z księżycem. Weź tą ilość światła na której ostrzy Ci 6d i rozłóż ją równomiernie w kadrze i zobaczysz co się stanie ;-)
Tak wygląda fotografowanie ptaków w pierwszych lub ostatnich przebłyskach światła. Nie fotografuje się w południe i nie o to nam chodziło, że w słoneczny dzień nam coś nie działa. Często siedzisz w czatowni i niestety aura nie sprzyja. Wszystko robi się szare. Pierwsza moją sóweczkę sfotografowałem na iso 3200 przy czasie 1/30 sek. To pokazuje w jaki warunkach się fotografuje. W tej chwili mając FF i tele z f2,8 byłaby to całkiem przyzwoita fota ;-) W fotografiI ptasiej często ma się obraz mało kontrastowy i do tego ruchomy dlatego jest walka o sprawność AF.
Ja nie fotografowałem jeszcze tamronem i bardzo mnie on kusi ale pamiętam pierwsze opisy i foty z sigmy 150-500. Było podobnie. Kupiłem ją i pamiętam jaka była różnica w fotografowaniu z AI SERVO jak przesiadłem się na 100-400. Miejmy nadzieję, że tamron jest lepszy![]()
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
No to żeby zagmatwać temat AF w tamzooce ja dorzucę swoje praktyczne trzy grosze wynikające z sobotnio-niedzielnych wypadów w teren. Zacznę od bardzo mglistego niedzielnego poranka.
@600 f6,3
Podobnie jak w przypadku deszczowego czwartku w tych warunkach obiektyw ostrzył na One Shot bez pudła, a mgła była taka, że ja nie mogłem trafić na miejsce. Można się było swobodnie przestawiać z rycyka, na czajkę, bataliona i z powrotem, a on przy włączonym ograniczniku pow. 15m trafiał praktycznie za każdym razem. Gdy ptaki podeszły bliżej przestawiłem się na pełen zakres i tu lekkie zdziwienie, bo moim zdaniem bez powodu obiektyw od czasu do czasu przejechał się po całym zakresie. Ostrzył w punkt, ale czasem zajmowało mu to więcej czasu, bo nie złapał od razu ostrości (celowałem pojedynczym czymś co w 7D nazywa się spot). Do tej pory nie wiem dlaczego. Po prostu przy wcelowaniu w konkretne piórko przejechał się po zakresie, wrócił i potwierdził ostrość. A za chwilę na innych piórkach pikał potwierdzeniem przy każdym naciśnięciu spustu. A oto efekty:
@600 f6,3 pełny kadr odległość ok. 10m
j.w. crop 100%
W sobotę słoneczko dopisywało od samego wschodu, ale okazało się, że po czwartkowych opadach o jakieś 5cm podniósł się poziom wody na łąkach i ptaszki spacerowały troszkę w innych miejscach bardziej pod słońce, a często wręcz centralnie pod słońce. Postanowiłem to wykorzystać i pofocić w kontrze.
@150 f8 i jak widać nie ma mowy o żadnych flarach, przebarwieniach, czy innych podejrzanych blikach. Coś co widać na dole po prawej stronie jest moim zdaniem odbiciem wschodzącego słoneczka w kałuży,
a bliki jeśli się na zdjęciach pojawiają to mają swoje uzasadnienie
i wg mnie mają sympatyczną postać:
Ale do tej beczki miodu muszę dorzucić łyżkę dziegciu. W takich warunkach oświetleniowych obiektyw "trafiał" sto na sto. Tzn. potwierdzał ostrość bez problemu, ale ...
problemy pojawiały się po powiększeniu zdjęcia:
@600 f8 ISO200 crop 100%
Takich zdjeć miałem lekko licząc 50%, ale nie znaczy to, że nie da się tym obiektywem zrobić przyzwoitego zdjęcia w kontrze.
@500 f8
Po tych doświadczeniach chodzi mi po głowie nieodparta myśl, że zastosowane powłoki podnoszą kontrast i świetnie się sprawdzają w szaroburych klimatach jednocześnie powodując kłopoty w sytuacji, gdy scena sama z siebie jest bardzo kontrastowa. Za to focąc ze światłem można szaleć i obiektyw pokazuje na co go stać.
@600 f7,1
@600 f8
Dziękuję za uwagę!
Tak super to nawet na szkle ze światłem 2.8 nie jest i czasami i ono ma problem w kiepskich warunkach pogodowych ze złapaniem ostrości. Mowa oczywiście o tandemie z 7D.
To co piszesz o SPOT AF to stosuje się głównie w trawach. Tak przynajmniej wg producenta, ale czasami i tak targa AF jak obcy przedmiot znajduje się między obiektem a obiektywem i nie musi być on nawet w centrum. Ale to chyba problem z 7D a nie szkłem. Ostatnio miałem właśnie taki problem leżąc na kamieniach, gdzie wypełniału one około 1/3 dolnej części kadru, a oko ptaka na które ostrzyłem było powyżej połowy kadru.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
i zapadła ciemność ?
Przykładowe zdjęcia na Optyczne Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl
Jest skrzynka !![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
...i pierwsze głosy zachwytu za oceanem
FM Reviews - Tamron 150-600MM F/5-6.3 DI VC USD
Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 08-04-2014 o 16:02