By zrobili początkową cenę na 70-200 VC taką, jaka jest obecnie i też byłby ruch w interesie![]()
By zrobili początkową cenę na 70-200 VC taką, jaka jest obecnie i też byłby ruch w interesie![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Dzisiaj już wiem, że gdyby ten obiektyw kosztował 1,5 - 2 k więcej to bym tyle za niego dał chociażby tylko dlatego, że nie muszę mieszać konwerterami lub jak w przypadku małych ptaszków i C400/f5,6 dodatkowo pierścieniami pośrednimi. Wg mnie stosunek jakość/cena jest rewelacyjny.
Jeszcze jeden test praktyczny:
Visual Journeys: Field Testing the Bigron - a.k.a the Tamron 150-600mm f/5-f/6.3 Di VC USD unveiled
Sporo odniesień do C100-400 i mnóstwo pięknych zdjęć.
Ponury czwartek, kiedy deszcz na przemian leje, a na przemian siąpi to dobry dzień na sprawdzenie jak tamzooka radzi sobie w złych warunkach. Wszystkie zdjęcia ISO800. Oto co wyszło:
@450 f6,3 pełny kadr
@450 f6,3 crop 700x466
@500 f6,3 sprowadzone do 700x466
@600 f6,3 sprowadzone do 700x466
@600 f8,0 sprowadzone j.w.
@600 f8,0 wykadrowane i na szybko obrobione
Na pierwszym zdjęciu zwróćcie uwagę na łąkę za rycykiem. Tam działy się takie rzeczy:
@600 f6,3 ISO800 czasy rzędu 1/100 - 1/160 więc większość bijatyki nieostra. Pełny kadr.
@600 f6,3
@600 f6,3
A im ptaszki bliżej, tym efekty coraz lepsze. Bijatyka jest dwa razy dalej niż pierwsze zdjęcia rycyka, a krwawodziób spaceruje dwa razy bliżej. To są odległości rzędu 25m krwawodziób, 50 - rycyk, 100 - tłukące się rycyki.
@600 f6,3
Tylko jedno zdjęcie rycyka poddane obróbce. Reszta as is. Były jeszcze sceny erotyczne rycyków, ale ten obiektyw nie służy przecież tylko do tego.
Nie, w tym przypadku nie chodzi o ilość światła. Przecież ilość światła nie zależy tylko od otworu ale chyba również od sceny? A Canon by tak obcinał równo na f/5.6 bez względu czy fotografuja mokradła w Polsce wieczorem w listopadzie, czy śniegi Kilimanjaro w samo południe?
Chodzi o geometryczny otwór i rozmiar oraz rozstaw czujników AF. Do f/5.6 światło z brzegu przysłony pokrywa czujniki, przy mniejszych otworach już nie całkiem, przysłona rzuca po prostu cień na część czujników. Przy dostatecznie małym otworze czujniki będa całkiem ślepe, nawet przy fotografowaniu plam na Słońcu.
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
Tak jak wytłumaczyłem powyżej, nie chodzi o ilość światła. Blokada działania AF dla otworów mniejszych niż f/5.6 wynika z geometrii i rozstawienia czujników AF, a nie z deficytu światła przy mniejszych otworach. Blokadę można (i warto) pokonać, ale AF nie będzie działał w pełni sprawnie.
Hmmmm...
Czyli wg tego toku rozumowania na punkcie centralnym będzie działał af z każdym szkłem bo ten punkt nigdy nie jest zacieniony przez listki przysłony?
Chyba jednak coś kręcisz![]()
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com