Zdjęcia już wstawiłem z powrotem. A na tym zdjęciu też widzisz to zjawisko?
Lekki crop @600 f8
Crop 100%
Fakt! Mój błąd. Powinno być 200 zamiast 700.
Miałem tak, gdy próbowałem różnych ustawień AF w puszce. 7D ma ustawienia funkcji indywidualnych C.Fn. W sekcji C.Fn III ustawia się parametry związane z pracą AF i migawki w tym:
C.Fn III-1 czułość śledzenia w Al Servo
C.Fn III-2 priorytet obrazu w Al Servo
C.Fn III-4 szukanie ostrości po utraceniu AF
Objawy, o których piszesz miałem, gdy C.Fn III-4 ustawiłem na 1 czyli "AF nie szuka ostrości". Gdy nie złapał ptaka w locie miałem wrażenie, że puszka zawisła i nic się nie dzieje. Silnik pracuje bezgłośnie więc nie wiadomo czy coś robi, naciskam przycisk migawki - nic, jeszcze raz - nic i następny - nic. Po prostu, gdy nie znalazł ostrości szybko rezygnował i czekał. Wyłączenie tego parametru na 0 spowodowało, że problem zniknął i AF szuka ciągle. Co nie znaczy, że zawsze znajduje nawet na One Shot. Przy większych odległościach na @600 nie jest łatwo wcelować jednym punktem w obiekt (tym bardziej w locie), a użycie większej ilości punktów powoduje, że czasem któryś z towarzyszących łapie coś obok obiektu, co może być i 50m bliżej lub dalej. Poćwiczyłem to sobie na wystającej z traw głowie gęsi. Na One Shot raz głowa ostra, raz tło za gęsią, a raz trawy przed nią. Ale głowa gęsi w wizjerze była tak mała, że caluteńka mieściła się w jednym punkcie AF więc moim zdaniem nic dziwnego. W locie śledzę obiekt w Al Servo 9-cio punktową strefą centralną z najniższą czułością śledzenia (C.Fn III-1) i C.Fn III-2 ustawionym na 0 czyli priorytet ostrości dla pierwszego zdjęcia w serii, a następnie priorytet śledzenia i AF nie zawiesił mi się do tej pory ani razu.
Lekki crop Al Servo @400 f8
Crop 100%
Crop ponad 50% Al Servo @600 i jak widać drzewa w tle nie przeszkodziły.
Jakoś pan.kolega zrozumiał w czym rzecz. Zdjęcia czajek dokładnie pokazują o co chodzi.
Oczywiście, że tak nie jest i nigdzie tak nie napisałem. Rozdzielczość przy @400, @450 jest bdb, przy @500 minimalnie spada, a przy @600 spada jeszcze bardziej. Ale spadki nie są katastrofalne i żadna nie jest tragiczna.