Właśnie sprawdziłem. Szkło jest nowe, siedzi dość sztywno.
Jeżeli chodzi o budowę to samemu byłem sceptyczny. Jak poznałem zakres, to że jest VC i USM spodziewałem się wyższej ceny. Jak kilka dni temu poznałem cenę to pomyśłem, że to będzie miało tylko zakres, bajery a jakość... Dzisiaj wziąłem ten obiektyw do ręki i... zapraszam na targi foto w Łodzi. Sami pomacacie. Ja mogę być niewiarygodny. Choć nie handluję sprzętem i nie mam sklepu. Napiszę tylko tak - byłem rozczarowany - POZYTYWNIE rozczarowany. Nie jest to oczywiście moje służbowe 300/2.8 L II i dlatego wiem, że można mieć coś o klasę, dwie lepszego. Jestem jednak na tyle długo w temacie, żeby patrząc na cenę a potem patrząc na wyświetlające się pierwsze zdjęcia pocmokać i zastanowić się - gdzie oni to montowali i co tam wsadzili, że tak to jest zrobione, daje taki obrazek a do tego tyle kosztuje. Mój wniosek jest taki. Postawili na małą marżę, postawili na mały zysk jednostkowy bo są przekonani, że to szkło się obroni i będzie masowo kupowane. Tak samo jak 100-400L. Bo to taki następca tej eLki dla tych, którzy mieli APS-C a teraz mają FF i potrzebują więszej ogniskowej bo przyzwyczaili się do ciasnych kadrów.
Ktoś się mnie tutaj pytał, czemu pozbyłem się 100-400. Nie zrobiłem tego dla tego Tamrona. Sprzedałem by dołożyć do 5D3 i dlatego, że mam swobodny dostęp do czegoś dużo lepszego. Ale czy sobie tego tamiego prywatnie jednak nie kupię? Jak mi się spodoba to kto wie. Na zagraniczne pokazy lotnicze służbówki 300/2.8 nie wezmę, więc może i kupię![]()