Strona 16 z 67 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 662

Wątek: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dzięki, niezbyt mi się to podoba? Sprawdzałeś czy się nie chwieje?

Właśnie sprawdziłem. Szkło jest nowe, siedzi dość sztywno.

Jeżeli chodzi o budowę to samemu byłem sceptyczny. Jak poznałem zakres, to że jest VC i USM spodziewałem się wyższej ceny. Jak kilka dni temu poznałem cenę to pomyśłem, że to będzie miało tylko zakres, bajery a jakość... Dzisiaj wziąłem ten obiektyw do ręki i... zapraszam na targi foto w Łodzi. Sami pomacacie. Ja mogę być niewiarygodny. Choć nie handluję sprzętem i nie mam sklepu. Napiszę tylko tak - byłem rozczarowany - POZYTYWNIE rozczarowany. Nie jest to oczywiście moje służbowe 300/2.8 L II i dlatego wiem, że można mieć coś o klasę, dwie lepszego. Jestem jednak na tyle długo w temacie, żeby patrząc na cenę a potem patrząc na wyświetlające się pierwsze zdjęcia pocmokać i zastanowić się - gdzie oni to montowali i co tam wsadzili, że tak to jest zrobione, daje taki obrazek a do tego tyle kosztuje. Mój wniosek jest taki. Postawili na małą marżę, postawili na mały zysk jednostkowy bo są przekonani, że to szkło się obroni i będzie masowo kupowane. Tak samo jak 100-400L. Bo to taki następca tej eLki dla tych, którzy mieli APS-C a teraz mają FF i potrzebują więszej ogniskowej bo przyzwyczaili się do ciasnych kadrów.
    Ktoś się mnie tutaj pytał, czemu pozbyłem się 100-400. Nie zrobiłem tego dla tego Tamrona. Sprzedałem by dołożyć do 5D3 i dlatego, że mam swobodny dostęp do czegoś dużo lepszego. Ale czy sobie tego tamiego prywatnie jednak nie kupię? Jak mi się spodoba to kto wie. Na zagraniczne pokazy lotnicze służbówki 300/2.8 nie wezmę, więc może i kupię
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Dobrze prawisz, to szklo moze namieszac i w C jak i w N. To moze byc kon trojanski. Chociaz dla mnie zero interesu.

Pełne uzależnienie

Sample dostepne w necie wygladaja naprawde dobrze. Ciekawi mnie jeszcze szybkosc AF'u?

Za 1000EUR mamy jak narazie:
    - dobry obrazek
    - duzy zakres 150-600
    - stabilizacje, z tego co pisal MARANT calkiem dobra
    Ciagle niewiadome:
    - skutecznosc i szybkosc AF
    - trwalosc (to juz ciezko bedzie szybko sprawdzic)
    Malkontentenci ktorzy narzekaja, ze to nie to samo co dlugie stalki C, powni spojzec na cene Tamrona.
    Pewnie bedza podobne narzekania w watku 6D, a dlaczego AF gorszy od 5mk3, a dlaczego nie ma joya? a dlaczego gorszy od 5mk3?
    Ano dlatego ze o polowe tanszy.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ MARANTZ - a Ty przez chwilę nie miałeś kiedyś T 70-300 VC USD? Moższe napisać czy VC jest podobne lub lepsze czy gorsze od 70-300?
    Ponadto ciekawi mnie jeszcze kwestia winiety, bo T 70-300 dawał dość widoczną winietę na pełenej klatce.

Pełne uzależnienie

Nie chodzi o kłótnię, tylko o rzeczowo przeprowadzony test. Miałem szereg obiektywów i wiele z nich niczym nie pokrywało się z wnioskami przytoczonymi przez Arka. Od tamtej pory ich testy traktuję z dużym dystansem.
    Bo Arek testuje obiektywy. Ty kupujesz obiektyw kierując się kryterium, że im droższy tym lepszy. Potem jak już go masz to umacniasz się w przekonaniu, że jest to najlepszy możliwy zakup, bo w końcu kosztował tyle pieniędzy. Dla Ciebie jest to metafizyczny mechanizm, z którym już sam kontakt wprawia Cię w euforię.

Arek zaś pokazuje, że te drogie obiektywy, które są dla niego tylko przyrządami optycznymi o określonych właściwościach, mają często sporo nieskorygowanych wad optycznych (przy okazji zawsze do testów dają mu najgorszy możliwy egzemplarz danego szkła, którym najpierw ktoś rozegrał mecz piłki nożnej). A cena jest dla niego wadą, a nie zaletą. Raczej nigdy nie znajdziecie wspólnego stanowiska. Nie czytaj, nie denerwuj się.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ponadto ciekawi mnie jeszcze kwestia winiety, bo T 70-300 dawał dość widoczną winietę na pełenej klatce.
    Long Jiaoxin Gui domineering debut Tamron 150-600 Lens Reviews - Page 5 - Technology News - winieta jest ale raczej niezbyt duza.
    Na samplach z netu (pobralem RAW) na 600mm jest prawie niezauwazalna.

Szkło mi się na tyle podoba, że od paru dni próbuję sam się przekonać, że jest ono mi potrzebne. Na razie mi nie wychodzi ale kropla drąży skałę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

[QUOTE=Bangi;1201907Ponadto ciekawi mnie jeszcze kwestia winiety, bo T 70-300 dawał dość widoczną winietę na pełenej klatce.[/QUOTE]

To akurat mogę pokazać, bo spadł śnieg i akurat winietę można ocenić doskonale

IMO jest bardzo dobrze.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

szkło w sklepach więc ciekawe jak się będzie sprzedawać i kiedy odezwą się pierwsi posiadacze ...
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To akurat mogę pokazać, bo spadł śnieg i akurat winietę można ocenić doskonale
    http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/winieta.jpg
    IMO jest bardzo dobrze.
    IMHO jest dużo lepiej niż w T 70-300 i nie wiem czy nie lepiej niż C 100-400 (jak wyłączę korekcję w body )
    Tylko mam wrażenie, że ta winieta jest taka jakby beczkowata? Chyba, że obiekt na zdjeciu takie wrażenie powoduje?

Strona 16 z 67 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów