Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 6D - zdalny odczyt przebiegu migawki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Canon 6D - zdalny odczyt przebiegu migawki

Jak to ma działać?

Napisana przeze mnie aplikacja umożliwia odczyt licznika migawki aparatu o podanym adresie IP. Do końca tego roku raczej nie zamierzam dystrybuować aplikacji w żaden sposób, zatem adres korpusu 6d nie może być z sieci prywatnej.
    Musi to być adres publicznie dostępny, ponieważ odczytu dokonuję zdalnie z mojego PC lub komórki.

Jak to skonfigurować?

W 6d jest możliwość podłączenia korpusu do lokalnej sieci Wi-Fi. Potem można go obsługiwać zdalnie za pomocą aplikacji EOS Remote na komórce/tablecie lub oprogramowania EOS Utility na PCecie bądź Macu.
    Możliwość konfiguracji 6d w tym względzie są dość rozbudowane. Niestety, na początku połapanie się w tym sprawia pewne trudności. Mogli zrobić prościej, choć mniej uniwersalnie.

Jeśli ktoś już próbował używać EOS Remote poprzez swoją lokalną sieć Wi-Fi, to konfiguracja potrzebna do zdalnego odczytu licznika jest taka sama z dokładnością do paru różnic:
    1. Korpus raczej powinien otrzymać konkretny adres IP, a nie dynamicznie przydzielony przez router Wi-Fi.
    2. Ten adres będzie potrzebny do skonfigurowania Port Forwarding na routerze.
    3. Musimy też skonfigurować w aparacie gateway (po polsku Brama) podając adres IP naszego routera Wi-Fi.

Oczywiście różnice te wynikają z faktu, że moja aplikacja nie znajduje się w waszej prywatnej sieci Wi-Fi.

Poniżej ogólny schemat konfiguracji:

A. Konfiguracja korpusu

W razie wątpliwości można się wspomóc dokumentacją Canona http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030000..._Manual_PL.pdf

Uwaga: rozdział 3. nas nie interesuje, przydatne są rozdziały 1, 5 i 6.

1. Jeśli włączamy Wi-Fi po raz pierwszy, musimy zarejestrować nick aparatu. Dla mnie obojętny.
    2. Dalej wybieramy "Podłącz do smartfona" i postępujemy zgodnie ze wskazówkami w rozdziale 5., pamiętając jednak o tym, aby na ekranie "Nastawa adr. IP" wybrać "Nastawy ręczne" i następnie skonfigurować ręcznie odpowiedni adres IP aparatu oraz adres IP Bramy.
    3. Jeśli wszystko przebiegnie OK, to dochodzimy do ekranu "Uruchom aplikację EOS na smartfonie". Wtedy mogę połączyć się z korpusem (pod warunkiem, że wykonamy jeszcze punkt B!).
    4. Jeśli korpus ma zostać połączony dłużej, to należy pamiętać, że Wi-Fi przyspiesza rozładowanie baterii. I pamiętać, by wyłączyć "Automatyczne wyłączanie" korpusu po okresie bezczynności, bo wtedy Wi-Fi jest też wyłączane!

B. Konfiguracja routera (na przykładzie D-Link)

1. Otwieramy zakładę ADVANCED i w rezultacie otrzymujemy listę ADVANCED PORT FORWARDING RULES
    2. Zaznaczamy pierwszą wolną pozycję i wpisujemy:

Name: cokolwiek, np. Canon
    IP Address: adres lokalny naszego 6d, np. 192.168.0.113
    Public Port: 15740
    Private Port: 15740

Reszty pól nie ruszamy, nie ma takiej potrzeby.

Zapisujemy nową konfigurację przyciskiem "Save Settings".

I teraz finał:

Jeśli wszystko zostało poprawnie skonfigurowane i uda mi się połączyć to ekran "Uruchom aplikację EOS na smartfonie" zniknie i pojawi się ekran "Połącz z tym smartfonem" (tutaj pojawi się moja nazwa GT-I9900 ). Należy na nim wybrać OK, a następnie pojawi się ekran umożliwiający zapisanie konfiguracji jako SET1 (lub pod inną nazwą).

Uwaga: łączenie się z korpusem można sobie przetrenować aplikacją EOS Remote (ale tylko z lokalnej sieci Wi-Fi!) i zapisać konfigurację na później. Wtedy dla mnie wystarczy uruchomić zapisaną wcześniej konfigurację.

A od strony organizacyjnej?

Jeśli czujesz się gotowy, piszesz do mnie PW. Ustalamy termin i już. Jedyne co muszę wiedzieć, to publiczny adres IP. Za pomocą PW wysyłam Ci potem: numer seryjny korpusu, nazwę właściciela (jeśli została umieszczona w korpusie) i oczywiście liczbę aktywacji migawki.

Czy to jest bezpieczne?

Zupełnie. Odczytuję tylko numer seryjny, nazwę właściciela i przebieg migawki. Dodatkowo także model korpusu (sprawdzam jedynie czy to rzeczywiście 6d) i wersję firmware.
    Nie dokonuję żadnych zmian w konfiguracji aparatu, nie zapisuję żadnych danych.

Uwaga: na czas odczytu licznika migawki karta pamięci SD nie musi być w korpusie. Jeśli ktoś obawia się o prywatność zapisanych zdjęć, proszę wyjąć kartę

Jak wiarygodny jest podany przeze mnie przebieg?

Od początku pracy nad aplikacją nigdy nie było problemów z poprawnością odczytu. W praktyce można założyć, że podany przeze mnie przebieg jest
    równie wiarygodny jak inne dane, które podam zwrotnie i łatwo można zweryfikować (czyli numer seryjny korpusu i nazwę właściciela).

Jakie są szanse, że się nie uda?

Minimalne. Staram się szanować swój czas jak i innych. W tej chwili software ma postać aplikacji na Adroida i został przetestowany przeze mnie w różnych konfiguracjach z korpusem 70d.
    Raczej nie oczekuję po 6d niemiłych niespodzianek.
    Zupełnie możliwe, że moja aplikacja ma jeszcze jakieś błędy. Który sofware ich nie ma? Podczas mojej dłubaniny znalazłem też kilka błędów u Canona.
    Jeden z nich jest dość irytujący. Jeśli go poprawią, mój kod przestanie działać Do momentu, aż nie sprawdzę jak go poprawili.
    Stąd wolę dmuchać na zimne i sprawdzać wszystkie nowe wersje korpus/firmware.
    Ważne też, żeby wyjasnić wszystkie watpliwości związane z konfiguracją, jeśli się pojawią.

Do kogo skierowana jest oferta.

Do każdego Forumowicza, który jest w stanie podejść do tematu w spokojny i zorganizowany sposób. Raczej nie do podejmującego decyzję w bramie czy kupić gorący towar czy nie. I przede wszystkim czującego się na siłach,
    żeby odpowiednio skonfigurować korpus.

Uwaga! Oferta jest ograniczona

Na początek proponuję odczyt przebiegu migawki dla 3 pierwszych osób, które się zgłoszą. Dodatkowo poza tą pulą dla pierwszej osoby z firmwarem 1.1.2 i pierwszej z 1.1.1.
    O wyczerpywaniu się puli będę informować na bieżąco w tym wątku.
    Na tym koniec, ale tylko na razie. Po tych kilku testach zostanie zafiksowana pierwsza wersja. W przygotowaniu są kolejne, które znowu będą wymagać przetestowania.
    Aha. Jak nie będzie chętnych, to też nie ma tragedii

Przewiduję też innego rodzaju "promocje" związane z dalszymi planami. Ale o tym kiedy indziej.

Po co to robię?

Nie mam 6d. Zakładam też, że Canon będzie wsadzać Wi-Fi do większości nowych korpusów. Raczej nie zamierzam kupować ich wszystkich Z mojego punktu widzenia
    taki sposób testowania jest przyszłościowy, a przy okazji z pożytkiem dla Forumowiczów.
    Zysk jest obustronny. Ja odhaczam sobie wersję korpusu w tabelce testów. Wy, jeśli macie taką potrzebę, unikacie bałaganu i opłat związanych z wysyłką do serwisu.

Co dalej?

Przyszłość zawsze jest niewiadomą, ale chciałbym, żeby ten wątek miał na forum ciąg dalszy i to w różnych aspektach.
    W styczniu chciałbym udostępnić wersje aplikacji na Androida, iPhone'a i Windows Phone'a. Wtedy cała zabawa będzie sporo prostsza. Orientacja będzie tylko na korpusy z Wi-Fi. Czyli 70d i 6d i nowsze.

Zapraszam do współpracy wszystkich, którzy przebrnęli przez ten elaborat i na podstawie jego lektury stwierdzają, że są zainteresowani
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 06-11-2013 o 22:48

Coś już napisał Awatar Boober
    Miasto
    Cork

Domyślnie Odp: Canon 6D - zdalny odczyt przebiegu migawki

Zgłaszam sie. Ale mogę najwcześniej za tydzień może być?
    sześćde

Pełne uzależnienie

Chyba nie mogłeś opracować bardziej skomplikowanego sposobu....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To pozornie wyglada skomplikowanie. Choc zgodze sie, ze moglo by byc latwiejsze. Bedzie latwiejsze, gdy zmaterializuje sie w postaci aplikacji na smartfonie. Ale pewnie nadal ciut bardziej skomplikowane niz podlaczenie kabelkiem przez USB.

Pełne uzależnienie

Aplikacja już jest. DSLR Controller. Działa po kablu oraz - w przypadku 6D - po Wifi :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Boober Zobacz posta
    Zgłaszam sie. Ale mogę najwcześniej za tydzień może być?
    Może być

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Aplikacja już jest. DSLR Controller. Działa po kablu oraz - w przypadku 6D - po Wifi :-)
    OK, powodzenia A przy okazji to jestem pelen podziwu dla autora tej machiny, pewnie ma na głowie tysiąc innych problemów niż odczyt licznika migawki
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 07-11-2013 o 00:20

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    OK, powodzenia A przy okazji to jestem pelen podziwu dla autora tej machiny, pewnie ma na głowie tysiąc innych problemów niż odczyt licznika migawki
    Nie wiem co ma na głowie, ale wiem, że program działa bezbłędnie z 5D Mark III i 6D - w kwestii odczytu licznika. Ponadto, a może - przede wszystkim - jest super dopakowaną wersją elektronicznego timera z możliwością włączenia peakingu w trybie Live View i wieloma innymi bajerami. Życzę Ci oczywiście powodzenia w rozwoju Twojego projektu, tyle tylko, że zastanawia mnie po co wywarzać otwarte drzwi. I do tego w tak skomplikowany sposób.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie wiem co ma na głowie, ale wiem, że program działa bezbłędnie z 5D Mark III i 6D - w kwestii odczytu licznika. Ponadto, a może - przede wszystkim - jest super dopakowaną wersją elektronicznego timera z możliwością włączenia peakingu w trybie Live View i wieloma innymi bajerami. Życzę Ci oczywiście powodzenia w rozwoju Twojego projektu, tyle tylko, że zastanawia mnie po co wywarzać otwarte drzwi. I do tego w tak skomplikowany sposób.
    Ale ma jedną wadę jak dla mnie - działa tylko pod Androida...

Dopiero zaczyna Awatar luc
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak to ma działać?

Zapraszam do współpracy wszystkich, którzy przebrnęli przez ten elaborat i na podstawie jego lektury stwierdzają, że są zainteresowani
    Mogę spróbować, a co mi tam ;-)
    'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
    Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

I brawa dla luca, który jako pierwszy wszystko poprawnie skonfigurował i poddał się zabiegowi zdalnego odczytu licznika migawki w swoim 6d

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów