Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 6D - autofocus i wysokie iso

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Canon 6D - autofocus i wysokie iso

Miałbym pytanie do osób które znają temat osobiście.

Pozbywam się sytemu nikona tj D700. Mam do wyboru canona 5D Mark III lub 6D. Szklarnię do nich mam, bo mam stare 5D MkI.

Dwa proste pytania:

1. Czy punkt centralny AF w 6d jest tak dobry jak centralny w 5D MK III ? - mi centralny starczy, ale musi być bardzo pewny.

2. Czy wysokie iso np. 10 000 jest takie samo w 5D Mark III i 6D ? - z tego co widziałem w necie to jednak lepsze jest chyba w 6D.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Domyślnie Odp: Canon 6D - autofocus i wysokie iso

1. Centralny w 6D jest swietny, ale o servo mozna raczej zapomniec
    2. Nie wiem, czy w MK3 jest tez takie dobre jak w 6D, ale to w 6D jest rewelacyjne (pisze to jako byly uzywacz D700 )
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Coś już napisał

Widzę, że znów standard na tym forum, jak zapytasz o konkret to nikt nic nie wie ...

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Widzę, że znów standard na tym forum, jak zapytasz o konkret to nikt nic nie wie ...
    A ile znajdziesz takich osób, które użytkowały nikona D700, zmieniły system i kupiły dwie puszki - 5dmkIII i 6D? Sam napisałeś, że szukasz takich osób, które przerabiały temat osobiście.
    Jest ogromny wątek dotyczący 5dmkIII, 6D, możesz tam znaleźć opinię na interesujący cię temat. Że dużo do czytania? Przynajmniej dla mnie to plus.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Używam obydwu. Moim zdaniem:
    Jeśli nie potrzebujesz servo z 6d będziesz zadowolony.
    Jeśli jednak servo jest dla Ciebie istotne to lepiej 5d3
    Co do szumów w JPG się nie wypowiem, ale RAWy są podobne.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

A nie przyszło Ci do głowy, że niewiele osób posiada lub posiadało obie puszki?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

centralny w 6D wedle danych producenta ma pracować od -3EV (-2EV w 5D3) Ten w 6D pracuje bardzo dobrze, niestety nie pracowałem na 5D3 ale podejrzewam że jeśli mierzyć tylko środkowym to jest bardzo podobnie. Co do szumów to rawy są praktycznie takie same, jpg'i trochę czystsze w 6D ale to pewnie i tak programowo (oczywiście mówię o i tak wyłączonym odszumianiu jpgów w puszcze bo alborytm odszumiania, który proponuje canon od razu w aparacie jest nieakceptowalny.) I przestań się pieklić że Ci nikt w 5 godzin nie odpisał, bo było to wałkowane na tym forum więc ludziom się nie chce, a poza tym nikt tu nie siedzi 24/h. Jak nie potrzebujesz sprawnego Ai-servo i jeszcze paru udogodnień to bierz 6D bo to dobra pucha dająca obrazek praktycznie taki sam jak 5D3 a zawsze kilka tysi w kieszeni zostanie na szkło...

Coś już napisał

Wielkie dzięki rajo i gregblog ! - ja robiłem testy w cyfrowe.pl i wyszło mi, że iso 10 000 w RAW w 6D jest mniej więcej odpowiednikiem iso 1600 w starej 5D.
    Co do AF to ciężko było mi coś stwierdzić w sklepowych warunkach. Może coś wiecie jak z celnością w kiepskich warunkach np kościoły, ciemne sale.?
    Można do tego podpiąć np 85 f/ 1,2- bo z moją starą piątką na 85f/ 1.2 kiepsko z celnością jest bardzo, tak że raczej nie używam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Celność na środkowym w one shot i słabym świetle jest porównywalna w 6D i 5D3. Teoretycznie jak pisał rojo środkowy w 6D jest nawet czulszy, w praktyce nie odczuwam jednak tej różnicy.
    Z pewnością jest o wiele lepiej jak w starej 5D.

85L nie posiadam, ale z innymi stałkami Canona nie mam żadnych problemów.
    Tak jak pisałem dużo zależy od tego co fotografujesz, jeśli potrzebujesz servo to jednak 5D3.

Uprawnienia umieszczania postów