Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Wymiana sprzętu na wyższy model

Mieszany widok

Domyślnie Wymiana sprzętu na wyższy model

Witam. Posiadam już od paru lat Canon 400d z paroma obiektywami (50 1.8, 85 1.8 + kit). Sprawa jest taka że chciałbym wymienić (a raczej mieć 2 body, 400 to był prezent wiec pewnie sie nie pozbędę) body na wyższy model. Przez te wszystkie lata które robiłem zdjęcia- okazało się że robię głównie 3 dziedziny: street, portret i koncerty.

Teraz moje pytanie w co iść mając 6000 złotych? coś pokroju 60d/7d? Czy może coś niższego + jeszcze jakiś obiektyw. Głównie mi zależy na jak bardziej użytecznych iso. Na koncertach strasznie się to przydaję. Szczerze mówiąc wypadłem z rytmu co teraz jest technologicznie najlepiej... Pewnie najlepiej by było 6d?

Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Odp: Wymiana sprzętu na wyższy model

Najlepiej 6D i dozbierać potem na szkło . Inaczej i tak zawsze coś będzie brakowało Ci.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Najlepiej 6D i dozbierać potem na szkło . Inaczej i tak zawsze coś będzie brakowało Ci.
    Zdecydowanie popieram.
    Przy okazji okaże się że posiadane obiektywy: 50 1.8, 85 1.8 robią lepsze zdjęcia.
    R3 + RF85LDS

No tutaj racja. Zastanawiam się tylko czy wykorzystam w pełni jego możliwości. jestem typem człowieka który nie lubi kupować coś czego nie wykorzysta w pełni. Jednak 6d kusi- pełna klatka w końcu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

6d
    .......
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

6d, w pełni wykorzystasz jego możliwości, masz szkła, które fajnie będą z nim działać, nawet najtańsza 50-tka, da super efekty, do tego za jakiś czas kupisz coś szerzszego lub jakieś tele i bedzie git.
    Wg mnie szczególnie w portretach i koncertach bedzie to dużo lepsze rozwiązanie niż kolejne xxd.

Czyli generalnie 6d. Jedynie z takich wyższych puszek to bawiłem się przez tydzień 40d. Prawdę mówiąc to miałem wrażenie że AF 400d to lipa przy 40... Przy 6d pewnie 50 1.8 i 85 rozwiną skrzydła.

Zapewne będę chciał kupić jakiś zamiennik kitowca (czasami jego szerokość się przydaję). Pewnie wtedy 17-40 L będę starał się dozbierać, bo wtedy to będzie miało sens z pełnoklatkowcem.

Dziękuję za opinię.

ps. swoją drogą jestem pod wrażeniem że mój 400d tyle czasu już działa (mam go od premiery praktycznie)

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

To ja z ciekawości zapytam dlaczego 6D a nie 5D MK2? Lepszy AF i pomiar światła?
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    To ja z ciekawości zapytam dlaczego 6D a nie 5D MK2? Lepszy AF i pomiar światła?
    Ano może być i 5dMK2 jeśli kupujący nie potrzebuje nowego i na gwarancji,
    a rozważał tylko te co są w bieżącej sprzedaży.
    Ostatnio edytowane przez adawro ; 05-11-2013 o 14:35
    R3 + RF85LDS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Z tego co czytałem tu na forum, patrząc przez pryzmat środkowego to 6d ma jednak lepszy AF. Co do pomiaru światła, to wydaje mi się, że nie będzie to jakoś szczególnie zauważalne (ale podkreślam wydaje mi się).

Można jeszcze poczytać
    http://www.canon-board.info/canon-ds...mkiii-z-86963/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...600-zzz-87627/

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów