-
Początki nałogu
Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Może będziecie się śmiać ale ja zamieniłem nowego 6D na 5D. Dorwałem egzemplarz z przebiegiem 20 K za 2000 zł. Jak wyjąłem z pudła to po prostu nówka sztuka.
Ale to pryszcz. Zabrałem od razu się do testów ( z C50 1.4 i 50L) i już wiem że nie oddam go :-). Po raz pierwszy widzę różnicę w obrazku tak na szybko. Wcześniej przesiadałem się z 7D na 6D i tak tego nie odebrałem. Przy okazji sam obrazek między 50 1.4 a 50L ciężko mi odróżnić bez EXIFA ale zauważyłem że kilka razy 50 1.4 szukał ostrości a 50L zawsze szybko. Celność AF podobna. Używam tylko centralnego.
Oczywiście największą zaletą 6D było wysokie ISO. Praktycznie 6400 używalne. Natomiast ergonomia na + w 5D. Do tej pory bałem się 5D jak ognia sądząc że to zabytek , wolny i archaiczny. Ale zwracam mu honor. No i czas migawki - wczoraj po południu musiałem używać 1/8000 z w/w szkłami na pełnej dziurze czy blisko niej. Tak musiałbym jakiś filterek wrzucić na 6D.
Aha różnicę kasy miedzy 6D a 5D przeznaczam na szkła. Właśnie waham się czy zostawić sobie 50L czy też 50 1.4 mi wystarczy ale muszę pofocić bardziej w ciemnych miejscach.
A kupiłem go po rozmowach z ludźmi co się przesiadali na nowsze 5-ki i 6-kę oraz po obejrzeniu galerii. Oczywiście ja jestem amatorem i nie zarabiam na tym i nie robię sportu , ślubów itp. Dla zawodowca liczą się różne funkcje , lepszy AF czy wyższe używalne ISO czy szybkość działania.
Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 21-08-2014 o 10:45
Uprawnienia umieszczania postów