Strona 20 z 48 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 477

Wątek: Canon 5dmkI - czy warto?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 5dmkI - czy warto?

PioterD
    Robiłam tak jak opisałeś, poza wywołaniem RAWa bezpośrednio do pożądanego formatu, bo dotychczasowa wersja PSa na to nie pozwalała.

darecky
    Widziałam już kiedyś tę lekcję Janusza i nawet próbowałam tej metody, ale przy którymś punkcie mi nie wyszło i dałam sobie spokój Spróbuję raz jeszcze.
    A co do zdjęć z galerii, niby o gustach się nie dyskutuje, ale ciekawi mnie jakie zdjęcia tej kategorii mają dla Ciebie to coś, skoro powyższe w większości są bez efektu 'wow'?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Mnie do zestawu 5D + 24-105 skłoniły niemal 6 lat temu foty Snowboardera, szkoda, że już go tutaj nie ma (jest w paru innych miejscach na sieci).

Widzę, że Nutshell też ma swojego "guru"
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Guru to może za dużo powiedziane, ale podziwiam za umiejętności i zazdroszczę możliwości odwiedzenia tylu przepięknych miejsc. I zdjęcia i miejsca robią na mnie chyba równie duże wrażenie cauchy, gdzie można obejrzeć zdjęcia ww. snowboardera?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

znalazłem go na Trekearth, ale zapewne jest jeszcze gdzieś to z jego fotek dowiedziałem się jakim rajem jest Patagonia, którą w odległej przyszłości zamierzam odwiedzić :P
    snowboarder | TrekEarth

dawaj foty z Dolomitów :P
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Piękna galeria. Ja w podobny sposób odkryłam Dolomity - zachwyciło mnie pewne zdjęcie na Plfoto

Kilka zdjęć testowych z 5d poniżej. Niestety nie miałam czasu na przetestowanie aparatu przed wyjazdem, dlatego i efekty jeszcze nie takie jakbym chciała. Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Może będziecie się śmiać ale ja zamieniłem nowego 6D na 5D. Dorwałem egzemplarz z przebiegiem 20 K za 2000 zł. Jak wyjąłem z pudła to po prostu nówka sztuka.
    Ale to pryszcz. Zabrałem od razu się do testów ( z C50 1.4 i 50L) i już wiem że nie oddam go :-). Po raz pierwszy widzę różnicę w obrazku tak na szybko. Wcześniej przesiadałem się z 7D na 6D i tak tego nie odebrałem. Przy okazji sam obrazek między 50 1.4 a 50L ciężko mi odróżnić bez EXIFA ale zauważyłem że kilka razy 50 1.4 szukał ostrości a 50L zawsze szybko. Celność AF podobna. Używam tylko centralnego.
    Oczywiście największą zaletą 6D było wysokie ISO. Praktycznie 6400 używalne. Natomiast ergonomia na + w 5D. Do tej pory bałem się 5D jak ognia sądząc że to zabytek , wolny i archaiczny. Ale zwracam mu honor. No i czas migawki - wczoraj po południu musiałem używać 1/8000 z w/w szkłami na pełnej dziurze czy blisko niej. Tak musiałbym jakiś filterek wrzucić na 6D.
    Aha różnicę kasy miedzy 6D a 5D przeznaczam na szkła. Właśnie waham się czy zostawić sobie 50L czy też 50 1.4 mi wystarczy ale muszę pofocić bardziej w ciemnych miejscach.
    A kupiłem go po rozmowach z ludźmi co się przesiadali na nowsze 5-ki i 6-kę oraz po obejrzeniu galerii. Oczywiście ja jestem amatorem i nie zarabiam na tym i nie robię sportu , ślubów itp. Dla zawodowca liczą się różne funkcje , lepszy AF czy wyższe używalne ISO czy szybkość działania.
    Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 21-08-2014 o 10:45

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez nutshell Zobacz posta
    darecky
    Widziałam już kiedyś tę lekcję Janusza i nawet próbowałam tej metody, ale przy którymś punkcie mi nie wyszło i dałam sobie spokój Spróbuję raz jeszcze.
    A co do zdjęć z galerii, niby o gustach się nie dyskutuje, ale ciekawi mnie jakie zdjęcia tej kategorii mają dla Ciebie to coś, skoro powyższe w większości są bez efektu 'wow'?
    np to:
    1) Summertime
    2) Gallery | Herman Damar Photography
    z innych kolorowych np to:
    większość tego wątku: Kolorki, bokeh i inne takie azga - Strona 20
    kuknij i przewertuj tu :Our Mission | The Ansel Adams Gallery
    na stronie strykowski.net znajdziesz sporo ciekawych prac, również na stronie naszego forumowego kolegi fyrstego IRART - fotografia profesjonalna - krajobrazy - zdj?cia ?lubne - fotografia ?lubna - S?decczyzna - zdj?cia reklamowe znajdziesz sporo świetnych prac.
    i wiele wiele więcej. Na koniec ciekawy serwis to 1x.com

Żeby nie było OT, dla mnie osobiście 5dc to stary zabytek, taki z ubogim menu ale generujący przepiękny obrazek. Koniec kropka
    Ostatnio edytowane przez darecky ; 21-08-2014 o 12:30

Początki nałogu
    Miasto
    022

Trochę odkopię bo chciałbym trochę pochwalić stare 5d1.
    To, że w fotografii statecznej się sprawdza to dobrze wiemy. Ja do niedawna miałem obiekcje co do tego, jak sobie poradzi przy sportach motorowych. Radzi sobie dobrze. Powtarzalność zdjęć trafionych z AF jest na poziomie zadowalającym. Dzisiaj miałem okazję zrobić 1szy raz w życiu kilka fot w bardzo dynamicznych warunkach enduro w lesie. Mam nadzieję, że nie dostanę po uszach za spamowanie.
    Zestaw to 5dI + 85mm. ISO wysokie bo ciemnica straszna.
    Dla mnie niecelność AF przy oświetleniu naturalnym w 5d1 to żart. Dla chcącego nic trudnego.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Bardzo fajne ujęcia, podoba mi się

Uzależniony

Świetne dynamiczne kadry!
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Strona 20 z 48 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów