Cytat Zamieszczone przez kazak Zobacz posta
ja kupiłem niedawno tzw MK I, miałem w ręku trochę sprzętu N 3x seria Dxxx, i tamte mają czasem przewagę, ale jeśli idzie o obraz- heh... przeszedłem matryce ccd i powiem szczerze, że spokojnie daję na iso 3200, tym bardziej że zamiast oglądać zdjęcia w powiększeniu na monitorze drukuję foty, bo papier to inna bajka i tego 3200 nie widać. Widziałem poza tym wysokie ISO z 60D i pomimo słów właściciela tego aparatu, że 5d strasznie szumi, moim zdaniem szum z pełnej klatki jest czymś innym (a może to tylko ten aparat) i mimo wszystko wolę obrazek z 5D. Do tego jeszcze zakup parę szkieł m42 (nie tylko AF) i ewentualnie matówkę do precyzyjnego ostrzenia (ja mam chyba dobre oko bo 80-90% zdjęć jest w celu... z włączonym af nie jest tak dobrze)
Też mam porównanie do np D700 (choć trochę niesprawiedliwe bo D700 miał premierę 3 lata później od 5D) nie porównuje do matryc APS-C bo to nie ma sensu.
Obrazek z 5D jest świetny, praktycznie nie mam nic do roboty w LR, bardzo dobry WB, AF też bardzo dobry ( może dlatego że zaktualizowałem po kupnie do nowego firmware 1.1.1
5D używam najczęściej z 70-200L IS USM- jest bardzo szybki i celny i pod tym względem naprawdę nie widać różnicy w prędkości AF pomiędzy zestawami 5D+70-200ISL USM a D700 70-200VR i testując na każdym punkcie AF a obu aparatach 5D ostrzył szybciej ale to raczej zasługa obiektywu 70-200 L IS USM.
No cóż Canon ma "niestety" najwięcej i najlepsze obiektywy co jest bardzo istotne.
Canona 5D można kupić już za 2000 zł i jest to w tej chwili najlepsza opcja kupna pełnej klatki gdzie plastyka zdjęć jest nie do osiągnięcia w matrycach APS-C i innych,
jeszcze ważne że piksel w 5D jest bardzo duży więc optyka nie musi być z najwyższej półki żeby osiągnąć bardzo wysoką jakość zdjęć.