Strona 18 z 48 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 477

Wątek: Canon 5dmkI - czy warto?

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie Odp: Canon 5dmkI - czy warto?

Z tą jakością obrazu to coś jest na rzeczy. Sam zauważam że przy obróbce plików z 5D dużo mniej ruszam suwaków niż przy zdjęciach z 50D. Ogólnie nawet jpg są że tak powiem "takie jak trzeba"

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

To chyba nie widzieliscie wyswietlacza z 1DsmkII Tam ocenic ostrosc zdjecia to jest po prostu wyzwanie.

Ten na 5D classic nie jest zly. Jest komfortowo duzy. Pamietajcie ze to aparat sprzed 10 lat prawie wiec.....
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

popracujcie z D100 , ekran tam służy do podglądu histogramu i wtedy ten w 5d wyda ogromnym

Uzależniony Awatar PoulN

30D ma taki sam jak Mk1

Nie gadajcie że zdjęć się nie da robić przez słabej jakości LCD, jakoś te parę lat temu się dało i można było je na nich oceniać,... wiadomo postęp elektroniki galopuje, ale bez przesady.
    Pewnie że taki np w Mk3 zwiększa znacząco komfort, ale ekran fotografii nie czyni, jeśli ktoś wie co robi i robi to dobrze, ekran to tylko dodatek bonusowy.

Znam osobę która to miała specjalnie zaklejony w 30D (tęsknota za analogiem), a druga z uszkodzonym w 20D nie wiem czy nie pstryka po dziś dzień świetne kadry...

Przyznam szczerze że ostatnio na wycieczkę typowo turystyczną zabrałem właśnie 30D
    5D3 został w domu z przyczyn wagowych i ekonomicznych (znajomy miał 500D i żonglowaliśmy szkłami) z jego kijowym (30D) ISO, kijowym LCD, kijowymi ficzerami, i ogólnie takie wapno z myszką - wyszły bardzo fajne kadry - takie jak kiedyś, nie gorsze nie lepsze, nawet muszę przyznać że parę jak się okazało w domu landszaftów jest bdb, a najlepsze chyba właśnie z puszki kolegi
    30tka - ot solidny uczciwy aparat - podobnie jak 5D1, nad którego zakupem się zastanawiam, a 30tki nigdy nie sprzedam.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-08-2014 o 12:38

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Kto twierdzi że ze słabym lcd nie da się robić zdjęć? Po prostu omawiamy cechy danego modelu aparatu.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Kto twierdzi że ze słabym lcd nie da się robić zdjęć? Po prostu omawiamy cechy danego modelu aparatu.
    Oczywiscie ze sie da, i dalo w przeszlosci. Porownanie jest w stosunku do obecnych modeli ktore maja ostre LCD. Niektorym to przeszkadza ze dopiero na kompie mozna ocenic czy fota jest trafiona w kwesti AF.

Konkluzja jest taka ze 5D classic jest swietnym aparatem i zdecydowanie warto go kupic, o ile nie foci sie niczego gdzie szybki AF jest wymagany.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu

tak masz rację, lecz sprawny szopiarz da radę "wyrównać" obrazki, tak że po przejściu przez jego złote rączki, nie poznasz, które z której puszki pochodzą.

Uzależniony Awatar PoulN

Sprawny szopiarz = sprawny ciemniarz

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Sprawny szopiarz w ogóle nie potrzebuje aparatu do generowania obrazków. Aparaty tylko przeszkadzają we współczesnej fotografii.
    Smartfony mają świetne wyświetlacze, ergo - są najlepsze do robienia zdjęć.
    A tablety to już prawie jak Linhofy.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 01-08-2014 o 18:35

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez kazak Zobacz posta
    ja kupiłem niedawno tzw MK I, miałem w ręku trochę sprzętu N 3x seria Dxxx, i tamte mają czasem przewagę, ale jeśli idzie o obraz- heh... przeszedłem matryce ccd i powiem szczerze, że spokojnie daję na iso 3200, tym bardziej że zamiast oglądać zdjęcia w powiększeniu na monitorze drukuję foty, bo papier to inna bajka i tego 3200 nie widać. Widziałem poza tym wysokie ISO z 60D i pomimo słów właściciela tego aparatu, że 5d strasznie szumi, moim zdaniem szum z pełnej klatki jest czymś innym (a może to tylko ten aparat) i mimo wszystko wolę obrazek z 5D. Do tego jeszcze zakup parę szkieł m42 (nie tylko AF) i ewentualnie matówkę do precyzyjnego ostrzenia (ja mam chyba dobre oko bo 80-90% zdjęć jest w celu... z włączonym af nie jest tak dobrze)
    Też mam porównanie do np D700 (choć trochę niesprawiedliwe bo D700 miał premierę 3 lata później od 5D) nie porównuje do matryc APS-C bo to nie ma sensu.
    Obrazek z 5D jest świetny, praktycznie nie mam nic do roboty w LR, bardzo dobry WB, AF też bardzo dobry ( może dlatego że zaktualizowałem po kupnie do nowego firmware 1.1.1
    5D używam najczęściej z 70-200L IS USM- jest bardzo szybki i celny i pod tym względem naprawdę nie widać różnicy w prędkości AF pomiędzy zestawami 5D+70-200ISL USM a D700 70-200VR i testując na każdym punkcie AF a obu aparatach 5D ostrzył szybciej ale to raczej zasługa obiektywu 70-200 L IS USM.
    No cóż Canon ma "niestety" najwięcej i najlepsze obiektywy co jest bardzo istotne.
    Canona 5D można kupić już za 2000 zł i jest to w tej chwili najlepsza opcja kupna pełnej klatki gdzie plastyka zdjęć jest nie do osiągnięcia w matrycach APS-C i innych,
    jeszcze ważne że piksel w 5D jest bardzo duży więc optyka nie musi być z najwyższej półki żeby osiągnąć bardzo wysoką jakość zdjęć.

Strona 18 z 48 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów