Nutshell,
np. właśnie bezlusterkowce doganiają już staruszka 5D. Focenie zestawem np. Pen EP3 plus 14-150 Olympusa (odpowiednik 28-300 na pelna klatke) to czysta przyjemność i obrazek też super.

Zestaw 5d 17-40 i 70-200 miałem przez dwa lata i jest to trio jak marzenie aczkolwiek potem zmieniłem tele na tamrona 70-300 bo brakowało mi długości a ostrość ta sama no i dużo taniej.

A Koledzy wyżej przeczytali w jakich warunkach nutshell będzie robić fotki? Osobiście nie wyobrażam sobie wisząc na ścianie zmieniać co chwilę szkła. Tachanie 3-4 stałek nawet na weekendowy treking gdy celem jest turystyka a nie warsztat fotograficzny też jest wg mnie zbędnym obciążeniem i stratą czasu. Stałki są fajne dopóki nie trzeba ich tachać przez 12h na szlaku i przepinać co chwila. O własnie na takie eventy jak imprezkę, ślub, itp.

Co do uniwersalnego zooma do 5d - 24-105 canona jest extra, albo... zainteresuj się nowym Tamronem 28-300 PZD, który lada dzień wejdzie do sklepów i na którego ja też już czekam z utęsknieniem jeśli da porządny obrazek to będzie to moje jedyne szkło na wycieczki, 1kg w plecaku mniej
http://www.fotopolis.pl/n/19389/tamr...-juz-dostepny/