[QUOTE][/jeśli 5d ma af słabszy niż 40d to do fotografii dynamicznej dzieci sobie daruj. To nie kościół, lub modelka... Focenie dzieci w ruchu to trudniejsze zadanie niż sport. Bo biegacz czy inny kierowca ma w miarę ustaloną trasę, a dzieciak porusza się po trudnej do przewidzenia trajektorii i tu AF ma co robićQUOTE]
5d boczne punkty ma zdecydowanie gorsze od 40d .A ile przy nich trzeba się nabiegać lub mieć anielską cierpliwość .
@ simaric 100f2 ma troszkę lepszy AF niż 85mm f1.8 z 40 d śmiga aż miło jak to jest na f2.8 z 5D .
[QUOTE][ 7D pod tym względem to bajka a 90% zdjęć jakością nie będzie odbiegało od 5D/QUOTE]
Tylko ile zyskam na jakości zdjeć po przejściu z 40d na 7D .Z 40D na 5D to przepaść jest .
40d często portreciki na f2.8 ,f2.5 fakt mam dużą aberracje ale takie rozmycie mi odpowiada w 5D będzie tylko lepiej tam powinno zgubić aberracje chromatycznąNatomiast jeżeli masz jasne obiektywy i nie potrzebujesz dobrego AF to 5D jak najbardziej.
Nie po to kupowałem obiektywy aby po zakupie 5D przymykać do f5.6 dalej mam zamiar używać f2.8 lub f2.5 na 135 mm