rozumiem, że focisz tylko swoje dzieci. to zastanów się, czy ta niesamowita magia GO jest ci potrzebna i ile razy z niej będziesz korzystać. Bo kupowanie 5d i przymykanie szkła do f4 jest bez sensu. Ja mam 70d i ma on dosyć szybki AF, a mój mały brzdąc i tak jest wstanie go pokonać. na 5d classic też mam ochotę w przyszłości (jako 2. body), do fot portretowych, jednak w plener lepsza będzie puszka z szybkim AF. miałem 40d i ten af był dla mnie szybki, ale 70d ma dużo szybszy (jest podobno z 7d) jeśli 5d ma af słabszy niż 40d to do fotografii dynamicznej dzieci sobie daruj. To nie kościół, lub modelka... Focenie dzieci w ruchu to trudniejsze zadanie niż sport. Bo biegacz czy inny kierowca ma w miarę ustaloną trasę, a dzieciak porusza się po trudnej do przewidzenia trajektorii i tu AF ma co robić

co do jakości obrazka aps-c to ja nie mam pytań, możliwe że szkła EF lepiej rysują na APS, ale nie mam porównania bo nie miałem do tej pory FF. zresztą jak masz szkło z wyższej półki to będzie też dobrze na APS-C

na tym forum jest kult FF, który wynika w większości z charakteru pracy forumowiczów - ślubniacy, portrciści, pejzażyści itp. biegający 2-latek to jest inny świat. zresztą ja mam 80% fot na dworze przy iso max 400, we wnętrzach iso 400-1600 max i tak często dopalam lampą. co do GO to mam szkła od f1.4 i można sobie z tym poradzić

no i jedna z zalet aps-c nad 5d mk1 to możliwość nakręcenia video. Czasem się przydaje, jak strzele określoną ilość fotek i chce mieć jakieś ruchome ujęcia.

FPS to jedna strona medalu, ja seriami raczej nie strzelam, a szybkość AF ma znaczenie. robisz w plenerze więc wysokie ISO raczej nie będzie potrzebne

zresztą ciężar szkieł ef-s i ich cena jest niższa niż EF.

zresztą obojętne co kupisz i tak będziesz niezadowolony w 100%