Strona 36 z 48 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 477

Wątek: Canon 5dmkI - czy warto?

Domyślnie Odp: Canon 5dmkI - czy warto?

Potrzebuję szybkiej pomocy dot. przesiadki na FF. Chciałbym zmienić moje 50D na 5D. Nie jestem pierwszym, który dokonuje takiej przesiadki i prosi o pomoc na tym forum- to wiem. Czytałem podobne wątki, ale poszukuję indywidualnej pomocy. Chodzi mi po głowie też 5D mk2, ale za niższą cenę mogę dostać w lepszym stanie 5D mk1.
    Fotografuję głównie na wyjazdach wakacyjnych i w domu. Pytanie:
    czy odczuję różnicę jeśli chodzi o wygodę obsługi (LCD 50D vs 5Dmk1)?
    czy 5Dmk2 jest warte dopłacenia w moim wypadku? Chciałbym bardziej używalne iso niż w 50D.
    Obiektyw jaki posiadam to 17-40/4

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez AcamTC Zobacz posta
    Potrzebuję szybkiej pomocy dot. przesiadki na FF. Chciałbym zmienić moje 50D na 5D. Nie jestem pierwszym, który dokonuje takiej przesiadki i prosi o pomoc na tym forum- to wiem. Czytałem podobne wątki, ale poszukuję indywidualnej pomocy. Chodzi mi po głowie też 5D mk2, ale za niższą cenę mogę dostać w lepszym stanie 5D mk1.
    Fotografuję głównie na wyjazdach wakacyjnych i w domu. Pytanie:
    czy odczuję różnicę jeśli chodzi o wygodę obsługi (LCD 50D vs 5Dmk1)?
    czy 5Dmk2 jest warte dopłacenia w moim wypadku? Chciałbym bardziej używalne iso niż w 50D.
    Obiektyw jaki posiadam to 17-40/4
    50D ma lepszy LCD, z kolei 5D lepiej sobie radzi na wyższym ISO i ogólnie generuje lepszą jakość obrazu.
    Na pytanie czy lepiej kupić 5DII to już sam musisz sobie odpowiedzieć.

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

Wiele wątków jakie przeglądałem odnośnie Canona 5D classic vel Mk I było połączone z porównaniem do MK II i wiele konkluzji tychże porównań a finalnie opinii wskazywało na wyższość classica nad MK II ale to jest ocena subiektywna.
    Osobiście jestem świeżo upieczonym posiadaczem jedynki i nigdy nie miałem jego następców ale wiem jedno od czegoś trzeba zacząć spróbować wiele aby potem stwierdzić co mi smakowało najlepiej.

Ps. na Naszej giełdzie jest jedna z kolegów, który ma przynajmniej w opisie ładną jedynkę na sprzedaż Powiem tak = warto się nią zainteresować ja bym tak zrobił póki jeszcze ogłoszenie jest aktualne

Masz rację. Może faktycznie zacznę od dziadka. Znajoma ma mk2 więc po jakimś czasie spróbuję sobie porównać je własnym okiem.
    Właśnie jestem w trakcie rozmów z kolegą takisefotograf i szczerze mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dziś pojawiła się druga sztuka też z małym przelotem i to obok mnie, ale forumowy kolega jeszcze mi nie odpowiedział.
    Cholernie nie mogę się doczekać efektów pracy na 5D.

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

Ja również nie mogę się doczekać ale najpierw muszę nabyć pierwszy obiektyw.
    Czytałem wiele i większości 90 % opinii były za pierwszą najstarszą wersją tego aparatu niż następnymi ale podkreślam, że to były subiektywne opinie ludzi Nam nie musi się to podobać.
    Reasumując jak to w życiu wiele jest gustów Trzeba spróbować wiele a może nawet wszystkiego aby potem stwierdzić co finalnie nam odpowiada.

Ja szukam czytam pytam odnośnie szkieł, choć przyznam że ich cena odbiega znacząco od szkieł pod DX. Na pierwszy obiektyw wybrałem 50 1,8 STM
    Lubię zoomy ale czas chyba się przestawić. Zobaczymy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Siedlce

Dobry wybór z tą 50-tką. Posiadam i używam z dziadkiem 5D i jest super.
    Po prostu...fotografia

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

Czarq utwierdziłeś mnie w dobrym wyborze szkła. Cieszy mnie to bardzo.
    Co używasz jeszcze poza ta 50-tka ?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez AcamTC Zobacz posta
    Masz rację. Może faktycznie zacznę od dziadka. Znajoma ma mk2 więc po jakimś czasie spróbuję sobie porównać je własnym okiem.
    Właśnie jestem w trakcie rozmów z kolegą takisefotograf i szczerze mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dziś pojawiła się druga sztuka też z małym przelotem i to obok mnie, ale forumowy kolega jeszcze mi nie odpowiedział.
    Cholernie nie mogę się doczekać efektów pracy na 5D.
    No i jak wrażenia? Ja kiedyś przesiadałem się z 30D właśnie na 5D classic mając 24-105L i teraz cropa do ręki bym nie wziął...

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Ja polecę 35 2.0 nawet te starszą bez is. Super się sprawdza z 5dI

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Coś już napisał Awatar TomekCanon
    Miasto
    Kraków

Podpinam się pod temat.
    W tej chwili mam 7D i 24-70 F.4L
    Korci mnie do pełnej klatki, myślę o 5D Marku 2, ale czytam i czytam, oglądam i podobno dwójka ma mniejsze szumy powyżej 1600 ISO, Filmy HD i...to tyle. Niestety u mnie w okolicy nie ma nikogo, gdzie można by było te puszki porównać na żywo.
    Cele do których chcę wykorzystywać aparat:
    Portrety
    Plener
    Krajobraz
    Śluby
    Do tej pory jeszcze nie wychodziłem w 7D poza ISO1600 podczas pracy z tym aparatem.
    Filmów nie potrzebuję, od tego mam kamerę, a AF przeważnie ustawiam sobie na auto (akurat 7D ma genialny ten AF).
    Nie używam LiveView, w świetle zastanym fotografuję dość rzadko,ale jednak. Z ISO 7D jestem póki co zadowolony.
    Dużo pstrykam z lampą.
    Krótko i na temat: czy ta puszka mi coś poprawi w jakości obrazu, czy odpuścić sobie jakby nie patrzeć 11-letni aparat, dołożyć i kupić dwójeczkę (którą ślubokręty sobie wybitnie upodobały i mogę trafić na minę)? Co stracę poza dobrym AF?
    Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
    Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Strona 36 z 48 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów