Strona 13 z 47 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 477

Wątek: Canon 5dmkI - czy warto?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon 5dmkI - czy warto?

do 5dc proponowałbym coś w rodzaju stałek canona 24/2,8, 28/2,8, 35/2,0 może 20/2,8. To są staruszki konstrukcyjne lub naleśnik 40/2,8stm całkiem nowy i chwalony tu na forum. obiektyw 28-135 to baaardzo stara konsktrukcja, podobno często się sam wysuwa jak wisi w dół, co do jakości optycznej wg info na tym forum taki se. Wolałbym w tym przedziale cenowym ustrzelić stary obiektyw canona 24-85 usm.
    Proponują stałki bo dają bardzo dobrą jakość i uczą kadrowania i przy okazji myślenia i widzenia innego niż kręcenie zoomem. To daje pozytywne rezultaty. Sam odwykłem od zooma w obiektywie i korzystam jedynie z nożnego. Czasami doskwiera ból głowy co wziąć 35 czy 85, ale wtedy biorę 35 i sprawdza się w 105%. Mowa o używaniu na 5d. O zoomach zapomniałem, że istnieją i są potrzebne.

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

Też się bałem rezygnacji z zooma, ale po zrobieniu jednej luźnej imprezy 50mm 1,8 stwierdziłem że nie ma sensu iwestować w ciemne zoomy, a lepiej kupić jasne 35mm + 85mm i można nimi zrobić wszystko nawet bez błysków.
    Jeżeli 35mm na pełnej klatce dla Ciebie jest za wąskie więc tak jak kolega wyżej radzi, 20/2,8 będzie mega.
    Również bałem się zakupu 5Dc tym bardziej że to już starsza konstrukcja no i sprzęt tylko z rynku wtórnego, ale obecnie nie żałuję bo obrazek daje piękny!

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

5Dc ze stalkami daje cudowny obrazek. To bardzo stara konstrukcja, ale tej matrycy niejeden aparat z 2014 roku by pozazdroscil. Pomijajac archaiczny AF gdzie tylko w zasadzie 1 centralny punk dziala to jest to ciagle swietny aparat.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 27-06-2014 o 09:29
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

Właśnie zauważyłem że AF działa jak sam chce, ale w moim starym cropie również był lekko mówiąc zły przez co przyzwyczaiłem się do centralnego punktu a dopiero potem kadrowanie i zawsze mi to wychodziło. Także AF kwestią wprawy i każda fotka wychodzi tak jak fotograf chce a nie jak AF złapie co mu się spodoba poza obiektem kadrowanym.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Nutshell,
    np. właśnie bezlusterkowce doganiają już staruszka 5D. Focenie zestawem np. Pen EP3 plus 14-150 Olympusa (odpowiednik 28-300 na pelna klatke) to czysta przyjemność i obrazek też super.

Zestaw 5d 17-40 i 70-200 miałem przez dwa lata i jest to trio jak marzenie aczkolwiek potem zmieniłem tele na tamrona 70-300 bo brakowało mi długości a ostrość ta sama no i dużo taniej.

A Koledzy wyżej przeczytali w jakich warunkach nutshell będzie robić fotki? Osobiście nie wyobrażam sobie wisząc na ścianie zmieniać co chwilę szkła. Tachanie 3-4 stałek nawet na weekendowy treking gdy celem jest turystyka a nie warsztat fotograficzny też jest wg mnie zbędnym obciążeniem i stratą czasu. Stałki są fajne dopóki nie trzeba ich tachać przez 12h na szlaku i przepinać co chwila. O własnie na takie eventy jak imprezkę, ślub, itp.

Co do uniwersalnego zooma do 5d - 24-105 canona jest extra, albo... zainteresuj się nowym Tamronem 28-300 PZD, który lada dzień wejdzie do sklepów i na którego ja też już czekam z utęsknieniem jeśli da porządny obrazek to będzie to moje jedyne szkło na wycieczki, 1kg w plecaku mniej
    http://www.fotopolis.pl/n/19389/tamr...-juz-dostepny/
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Powiem szczerze, że nie mam przekonania do bezlusterkowców. Poczytałam troszeczkę na ten temat i zastanawiam się czy warto inwestować w nie pieniądze i w jakim kierunku rozwinie się ta gałąź sprzętu foto. Mogłabym mieć taki aparat jako drugi, ale nie jedyny, jednak na chwilę obecną jest to dla mnie zbyt duży koszt.
    A Koledzy wyżej przeczytali w jakich warunkach nutshell będzie robić fotki? Osobiście nie wyobrażam sobie wisząc na ścianie zmieniać co chwilę szkła.
    Z ust mi to wyjąłeś
    Wierzę, że obraz ze stałek nie umywa się do zoomów, ale to jest wybór podyktowany rozsądkiem i koniecznością kompromisu. Tak jak napisał cauchy:
    Tachanie 3-4 stałek nawet na weekendowy treking gdy celem jest turystyka a nie warsztat fotograficzny też jest wg mnie zbędnym obciążeniem i stratą czasu. Stałki są fajne dopóki nie trzeba ich tachać przez 12h na szlaku i przepinać co chwila.
    O ile przy trekingu jestem to sobie w stanie wyobrazić, tak przy wspinaniu byłyby to jakieś karkołomne i czasochłonne operacje. Plus za duża waga plecaka. Tu priorytetem jest niestety czas, a wiem ile potrafię go "stracić" na zabawie z jednym obiektywem, za co zresztą jestem regularnie opierniczana przez współtowarzyszy

Przyjrzę się jeszcze temu Tamronowi, dzięki za link!

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Zakochalem sie w stalkach ale jak piszesz maja swoje wady :-) przywyklem do nich i poki co zooma nie chce. Moze jak moje body przestanie radzic sobie z obciazeniem :-)

Dopiero zaczyna

Postęp idzie szybko , czy warto, zależy do czego

Dopiero zaczyna Awatar MroQoo
    Miasto
    Londyn

Jadę ślubniaki na dwóch 5d i starym 35 2.0 oraz 85 1.8. Środkowym na servo daje radę, one shot wspomagam lampionem. ISO 3200 naświetlone prawidłowo dodatkowo odszumiam w LR. Ja tam polecam to body. Z czasem zamienię na mkII a na razie niech zarabia na siebie.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

5D warto było kupić kiedyś, warto je dziś kupić i na pewno warto będzie je kupić i jutro i za rok.
    Jakość/cena wypada kapitalnie. Wiadomo, na tle 'nowych' FF to ISO w 5D kończy się tam gdzie w nowinkach się zaczyna. Jest dość duży i ciężki i może dla kogoś wizualnie 'trąci myszką', ale obrazek wypluwa genialny! Polecam te body!

Strona 13 z 47 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów