stare, nie stare.. mi ogolnie brzmienie urzadzen vintage audio raczej nie podchodzi (zbyt ciemne)
ale jak kto woli
nie mniej jednak znalazlem jakis czas temu fajny site, do testowania posiadanych systemow audio (tyczy sie to zarowno samych urzadzen, jak i akustyki pomieszczenia)
Audio Tests, Test Tones and Tone Generators - Online and Free.
polecam
mozna sie przekonac na wlasne uszy o "dziurach" jakie maja nasze zabawki - zeby wiedziec co poprawic, albo czego szukac przy upgrade.
ja dla przykladu po wykonaniu testow z tej stronki, zorientowalem sie ze moje kolumny mocno podbijaja, i rezonuja zakres od 120-140Hz, co przeklada sie na sredniej jakosci doznania kiedy slucham na kolumnach muzyki tego typu:
The XX- Infinity - YouTube
basu samego w sobie, jest w tym utworze stosunkowo malo, ale wlasnie ze wzgledu na to ze gitara basowa gra w zakresie miedzy 100-200Hz, to czesto mam bardzo nieprzyjemne rezonujace buczenie na kolumnach.
w sluchawkach jest spoko
zastanawiam sie teraz, czy grzebac w zwrotnicy, czy degradowac dzwiek equalizerem, czy wymienic kolumny na nieco lepiej zestrojone..

a'propos kolumn glosnikowych, gdyby ktos dysponowal ograniczonym budzetem a rozgladal sie za kolumnami glosnikowymi, to zdecydowanie warto zastanowic sie nad tym modelem:
Koda K-5500T - Ceneo.pl

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
joł
Dawno wypadłem z tematu, ale np toxyna fm? Słucham głownie swoich mp3, ale ostatnio zacząłem męczyć soundclouda.
o! http://www.toksyna.fm/ nie znalem - ale wyglada obiecujaco dzieki
zajmowales sie produkcja muzyki?