Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 157

Wątek: Nikon DF

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    E tam, ja tam bym chciał cyfrową wersję Praktiki albo AE-1 z bagnetem EF.
    A ja na odwrót, coś z bagnetem FD ;-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To nie wada, to ficzer. Taka sytuacja, taka racjonalizacja...
    Oczywiście. Coś jak manualna skrzynia biegów.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Oczywiście. Coś jak manualna skrzynia biegów.
    Z tym, że manualna pozwala jeździć szybciej. Zupełnie odwrotnie od przyśpieszenia pracy dzięki ergonomii DF :-)

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Dobra. Niech będzie już ten jeden dziwoląg od Nikona.... ale bron boże niech się Canon za takie cudaki nie zabiera
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Trochę się pozmieniało i teraz automaty sa szybsze - taki OT odnośnie skrzyń.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i tu lezy pies pogrzebany: co ma Df czego nie ma D610?
    Wygląd.

A co do gałek w aparacie, od kilku miesięcy bawię się trzydziestoletnimi analogami i kurde, na ergonomie w ogóle nie narzekam. W zasadzie czas robienia zdjęcia taki sam jak w eosie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Df nie ma wcale uproszczonej obsługi. Ma wręcz utrudnioną dla tych z nawykami z cyfry. Ma obsługe inną. I ... o to chodzi.
    zgadzam sie. i to co chcialem powiedziec w tym kontekscie, to to ze ten Df zapewne byl mokrym snem siwych dziadkow fotografii (pardon ),
    ktorzy chcieli "staromodny" aparat, bo im nowszy nie lezal. i obawiam sie, ze czesc tej grupy obudzi sie ubozsza o prawie 3000 papierow (EUR/USD)
    z wnioskiem, ze ta stara obsluga w cyfrowym aparacie wcale sie nie sprawdza... ze z nostalgia jest jak z powrotem na podworko z dziecinstwa -
    - we wspomnieniach i marzeniach bylo kolorowe i pelne atrakcji, ale w realu okazuje sie po prostu brudne i nudne a nowe miasto/dzielnica jest
    zwyczajnie lepsze...

E tam, ja tam bym chciał cyfrową wersję Praktiki albo AE-1 z bagnetem EF.
    jako uzytkownik mocno manualny aparatu - jednak nie. w body/lensie chce miec pewny AF (bo chce czysta, jasna i duza matowke bez zadnych
    klinow, a mimo to nastawiona ostrosc w skonczonym czasie. i bez zadnego LV) i przyslone chce ustawiac wylacznie z body. ale to oczywiscie ja...

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Wygląd.
    a wlasciwie to wyglad i seksapil nostalgii. ktora, jak wyzej napisalem, moze sie przerodzic w zawod, ze to co kiedys bylo fajne, dzisiaj juz niekoniecznie
    sie sprawdza optymalnie...

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    A co do gałek w aparacie, od kilku miesięcy bawię się trzydziestoletnimi analogami i kurde, na ergonomie w ogóle nie narzekam. W zasadzie czas robienia zdjęcia taki sam jak w eosie.
    z tym ze 30-letni analog nie kosztuje prawie 3000 eurasow/dolcow i nie wychodzi na scene witany jak rycerz na bialym koniu majacy uratowac dziewicza
    cnote a Df-a niestety nie da sie rozwazac w oderwaniu od tego, ze wychodzi w 2013 roku za dosc gruba kase. jego docelowy target jest raczej w wieku,
    w ktorym moze sobie pozwolic na finansowa ekstrawagancje i odrobine dopieszczenia, ale pytania o racjonalizacje przyszlego/bylego zakupu nieodmiennie
    sie pojawia...

dobra... nie mecze wiecej. na Amazonie preorder plynie szeroka rzeka, widac sentyment jest duzy, wiec wstepny szum sie Nikonowi udal. jaka bedzie
    docelowa opinia o Df-ie jak juz zostanie przecwiczony przez uzytkownikow i jak to wplynie na marke Nikona - sie okaze...
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

ale pytania o racjonalizacje przyszlego/bylego zakupu nieodmiennie
    sie pojawia...
    Zakup zabawek nie musi być w żaden sposób racjonalizowany. Jest grupa docelowa która kupi tylko dlatego, że się podoba i stać ją na taki wydatek.
    Też bym kupił, ale w moim przypadku prawdziwa jest tylko pierwsza część ostatniego zdania ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Dobra. Niech będzie już ten jeden dziwoląg od Nikona.... ale bron boże niech się Canon za takie cudaki nie zabiera
    Myślę że możesz być spokojny - szczególnie że teraz są pochłonięci czymś zupełnie innym niż pomysły jak postarzyć współczesny aparat żeby wyglądał jak nowy stary .

... nie mecze wiecej. na Amazonie preorder plynie szeroka rzeka, widac sentyment jest duzy, wiec wstepny szum sie Nikonowi udal. jaka bedzie
    docelowa opinia o Df-ie jak juz zostanie przecwiczony przez uzytkownikow i jak to wplynie na marke Nikona - sie okaze...
    No to jest właśnie ciekawe, bo że na fali entuzjaści kupią to wiadomo tylko czy będzie ciąg dalszy? Bo to ten "ciąg dalszy" jest podstawą w biznesie, a nie pierwsze preordery. Miejmy nadzieję że to nie będzie powtórka "sukcesu" bezlusterkowców w wydaniu Nikona.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Las

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    "Z przodu muzeum, z tyłu liceum". To liceum trochę nie na miejscu.:

Jak się coś krytykuje, to zamiast rzucać generalne i skrajne oceny, lepiej się zastanowić "w porównaniu z czym".
    Leica też się zdjęć nie da robić jak zapadna ciemności a gripa w ogóle nie ma. Ale wyświetlacze w wizjerze chyba sa.

Lepiej się skoncentrować na kadrowaniu zamiast kręcić gałkami czy ruszać innymi narzadami z okiem przy wizjerze.

Leica też nie jest do kotleta, a ten Df to taka nikoniowa Leica.
    Nie da się? )) A jakieś dłuższe naświetlania, hm? Co do gripa w Leice- no jest coś takiego, leży u mnie w pudełku. Nazywa się to grip, ale jest niczym innym, jak dobudówką. Useless. W odróżnieniu od thumbsa, który drastycznie poprawia i tak doskonałą ergonomię...

W zasadzie temat Df-a jest już przewałkowany przez wszystkie środowiska foto, osobiście odżegnywałbym się od stwierdzeń, że to Nikonowska Leica, bo..... Leiki nie zaprojektowano myśląc najpierw o tym, jak to ma wyglądać, tylko o wygodzie użytkowania. A tu w tym Nikosiu bida jest właśnie z odwrócenia myślenia, ktoś coś narysował na desce kreślarskiej, a potem zaczęli się zastanawiać, co włożyć do środka i jak to ma działać. Scott Kelby zresztą o tym mądrzej napisał ode mnie, no i bardziej dyplomatycznie...

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja mam na body zaklejoną nazwę Nikon. Kiedyś był ku temu powód, nie odkleiłem tasmy do teraz.
    Zaklejanie nazwy czarną taśmą to jest dopiero lans. Że niby tak jest bardziej pro. Najczęściej jest tylko zabawnie jak taki gostek lata z pozaklejanym aparatem wiszącym na pasku z dupnym napisem Nikon (lub Canon czy inne Sony).

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów