Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 157

Wątek: Nikon DF

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tak, w szybkiej pracy reportera. Na szczęscie na półce pro pamiętaja także o osobach uzywających sprzetu inaczej niż reporterzy. Jest mozliwość blokowania ustawień (przynajmniej w kilku nikonach tak jest, nie znam niuansów ustawień canonów). Guzik LOCK (plus kółko) w D3, D3x, D4, opcje guzika funkcyjnego w D700, D800 - ja go na to przeznaczyłem.
    no nie... mialem na mysli bardziej moja wlasna perspektywe - landszafciarska. tutaj nie pracuje sie na szybko, ale nadal to musi miec sens. a tutaj sa dwie kwestie, w ktorych galkologia Df-a odstaje od tego co ma praktycznie kazda canonowska dwu i jednocyfrowka albo Nikony od D7xxx poczawszy:
    1. kolko nastaw czasu z dokladnoscia do jednej dzialki jest bez sensu w moim przypadku (bo po to jest dokladnosc do 1/3 EV zeby naswietlic klatke w punkt). w rezultacie staje sie to zbednym bajerem Df-a bo i tak aparat obslugujesz "klasycznymi" (w sensie tymi nowoczesnymi) dwiema galkami
    2. podstawietlany LSD na gorze pozwala jednym rzutem oka skontrolowac praktycznie wszystkie ustawienia aparatu rowniez w ciemnosci (a landszaft robi sie dostatecznie czesto w takich warunkach). w Df pewnie mozna to podejrzec na tylnym ekraniku, ale to jest dublowanie roli tych galek na gorze, ktore w ten sposob do niczego sie nie przydaja...

to jest oczywiscie ocena subiektywna pod katem wlasnych zastosowan. ale silne wrazenie redundancji i "obecnosci glownie dla picu" tych galek na gorze jest nie tylko moje - Thom Hogan tez o tym pisze a to jest gosc o szerszym spojrzeniu na sprawe...

troche zainspirowany ta sytuacja policzylem sobie co ja tak naprawde potrzebuje obslugowo od aparatu, zeby mi sie nim wygodnie focilo landszaty. wyszlo mi: dwie galki (i ta od nastawy czasu najchetniej pozwalajaca na ustawianie ekspozycji do 4 minut wlacznie), gorny ekranik do wyswietlania tych parametrow, jakis w pelni analogowy knefl do przelaczania MLU , kurtynka do celownika, wygodna lechtaczka do zmiany punktu AF, kolko do zmiany ISO (najchetniej takie wlasnie jak w DF-ie), ekranik dotykowy z obsluga gestow i najchetniej tylna scianka wolna od knefli (moze poza takim Menu). w srodku Wifi a pod spodem zapiety L-bracket. i wszystko. poza tym tylko kwestia matrycy i wielkosci/jasnosci celownika.

jakie podobienstwa do DF-a? sporo rzeczy ustawianych manualnie. i urzadzenie do koncepcyjnie prostej fotografii, nieprzeladowane bajerami...
    roznice? drastyczne: jeden sposob wykonania konkretnej czynnosci. a nie dwa, z czego ten jeden tylko ladnie wygladaja ale ni chu chu nie jest funkcjonalny (czyt: tarcza zmiany czasu w Df, ktora IMHO jest kompletnie bez sensu). i te knefle ktore sa maja jakis zastosowanie a nie tylko sluza do ozdoby jak, nie przymierzajac, jakis przycisk Direct Print.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-11-2013 o 17:02

Pełne uzależnienie

Ja bym całą tą wypowiedż dał w ramkę. Zszokowała mnie. Robienie zarzutu z tego, że trzeba mysleć (aparat zmusza) przy robieniu zdjęć - to źle?
    Myśleć czym pokręcić - tak to jest źle. Jak biorę aparat do ręki, to potrafię go nastawić instynktownie do tego co ma zrobić. W przypadku Nikona DF wydaje mi się to niemal niemożliwe, a na pewno wymagające zupełnej zmiany wielu nawyków.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

"Z przodu muzeum, z tyłu liceum". To liceum trochę nie na miejscu.:

Jak się coś krytykuje, to zamiast rzucać generalne i skrajne oceny, lepiej się zastanowić "w porównaniu z czym".
    Leica też się zdjęć nie da robić jak zapadna ciemności a gripa w ogóle nie ma. Ale wyświetlacze w wizjerze chyba sa.

Lepiej się skoncentrować na kadrowaniu zamiast kręcić gałkami czy ruszać innymi narzadami z okiem przy wizjerze.

Leica też nie jest do kotleta, a ten Df to taka nikoniowa Leica.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Czyli odpuszczasz sobie zdjęcia na koncertach, w teatrze, na większości sali weselnych i na mieście wieczorową porą. Będziesz musiał odrzucić jeszcze zdjęcia w zimie, bo w rękawiczkach tego body nie obsłużysz.
    Tak. Te tematy fotograficzne mnie nie interesują. Co nie znaczy, że Df się nie da takich zdjęć robić. A matryca z D4 wręcz go do tego predysponuje (ISO do 200 tys). Nie trzeba widzieć pokreteł. Nastawy widoczne są przecież na tylnym LCD i w wizjerze.
    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ale czego się nie robi dla lansu :-)
    Na pewno część osób go kupi dla lansu.
    Ja mam na body zaklejoną nazwę Nikon. Kiedyś był ku temu powód, nie odkleiłem tasmy do teraz.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    1. kolko nastaw czasu z dokladnoscia do jednej dzialki jest bez sensu w moim przypadku (bo po to jest dokladnosc do 1/3 EV zeby naswietlic klatke w punkt). w rezultacie staje sie to zbednym bajerem Df-a bo i tak aparat obslugujesz "klasycznymi" (w sensie tymi nowoczesnymi) dwiema galkami
    2. podstawietlany LSD na gorze pozwala jednym rzutem oka skontrolowac praktycznie wszystkie ustawienia aparatu rowniez w ciemnosci (a landszaft robi sie dostatecznie czesto w takich warunkach). w Df pewnie mozna to podejrzec na tylnym ekraniku, ale to jest dublowanie roli tych galek na gorze, ktore w ten sposob do niczego sie nie przydaja...
    1. jest napisane 1/3 step. Więc albo są pośrednie ustawienia albo jakoś inaczej to zrobili.
    2. od góry, na gałkach czytasz wartosci za dnia. A na tylnym LCD - w ciemnościach.

"obecnosci glownie dla picu" tych galek na gorze jest nie tylko moje - Thom Hogan tez o tym pisze a to jest gosc o szerszym spojrzeniu na sprawe...
    Nie czytałem go. Ale jak on chce retro bez gałek? No chyba, że nie chce retro - jego gust, jego sprawa.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-11-2013 o 01:40

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

1. jest napisane 1/3 step. Więc albo są pośrednie ustawienia albo jakoś inaczej to zrobili.
    no o to mi chodzi, ze wlasnie inaczej. galka robisz cale stopy, a jak chcesz w 1/3 to musisz to ustawic na galce i potem zwyczajnie krecic nowoczesnymi kolkami nastaw.

2. od góry, na gałkach czytasz wartosci za dnia. A na tylnym LCD - w ciemnościach.
    dodaj do tego jeszcze: przeslone na obiektywie. trzy miejsca, zeby sprawdzic co jest ustawione. cztery jesli uwzglednic ze ISO jest po drugiej stronie pryzmatu...

w zwyklym 5D to wszysciutko zawsze zalatwia gorny ekranik LCD. w 600D tylni ekranik. analogicznie w modelach Nikona. i nieodmiennie upieram sie, ze to nowoczesne rozwiazanie jest po prostu sensowniejsze.

Nie czytałem go. Ale jak on chce retro bez gałek? No chyba, że nie chce retro - jego gust, jego sprawa.
    a to polecam to jest sensowny czlowiek z czesto alternatywnym spojrzeniem na rzeczy.

ale z innej beki - mozna zrobic retro z galkami ale sensownie (w odroznieniu od tego rozwiazanie nastawy czasow w Df).
    np. zrobic po prostu stylizowana analogowa gale, ale pozwalajaca na zmiany czasu o 1/3 EV.
    www albo tez flickr

Wszystkie parametry są w jednym miejscu na tylnym LCD oraz w wizjerze. Nie trzeba ogarniac tego co na 4 gałkach. Nawet gdy tego nie było za analoga to takie coś nie sprawiało żadnego problemu. Robi się mniej, mysli sie i pamięta więcej, zmienia 1 parametr a nie 4. To inna filozofia pracy. To tak jak krajobrazowcy noszący statywy. Dzisiejsi fotografowie nie rozumieją po co się to nosi.
    jesli uwzglednic ze ISO jest po drugiej stronie pryzmatu....
    Jeśli to body ma się odwoływać do tradycji tej konkretnej marki to trzeba popatrzeć jak wyglądały stare nikony. Miały okleinę na pryzmacie, miały ISO po tamtej stronie itd. (FM3A) (stare canony tez tam miały ISO - mój A1 choćby).
    To nie jest body dla reporterów (dla nich jest D4), więc taka ergonomia z priorytetem ekspresowości ustawienia body nie jest ... priorytetowa.
    Jeśli przedłozymy ergonomię LCD to straci się gałki i dostanie ... D610. To już w systemie mamy. To aparat nie dla ludzi, którym sie spieszy. Będzie mniej wygodny w uzyciu dla większości osób - ale za to innym osobom to odpowiada. To alternatywa i tak na ten aparat powinno sie patrzec. On jest obok głównego nurtu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Wszystkie parametry są w jednym miejscu na tylnym LCD oraz w wizjerze. Nie trzeba ogarniac tego co na 4 gałkach.
    z czego wynika, ze te galki (przynajmniej czesc) sa dodatkowym bajerem

Jeśli przedłozymy ergonomię LCD to straci się gałki i dostanie ... D610. To już w systemie mamy.
    i tu lezy pies pogrzebany: co ma Df czego nie ma D610? czy kluczowa roznice stanowi tylko obecnosc tych galek, ktorych obsluge i tak dubluja (a w przypadku czasu nawet czesciowo zastepuja) nowoczesne kolka nastaw? wyglad retro?

jak wspomnialem - ja nie mam nic przeciwko aparatowi uproszczonemu do podstawowej obslugi. ale to musi funkcjonalnie wnosic cos na plus zamiast na minus. w Df na plus widze osobna galke do ISO.
    ale poza tym sa galki bez sensu (ta od czasu) czy tez brakujace (od nastawy przyslony w szklach G)... w rezultacie calosc sprawia troche wrazenie, ze Nikon chcial zrobic retro, ale nie do konca przemyslal jak to zrobic...

To aparat nie dla ludzi, którym sie spieszy. Będzie mniej wygodny w uzyciu dla większości osób - ale za to innym osobom to odpowiada. To alternatywa i tak na ten aparat powinno sie patrzec. On jest obok głównego nurtu.
    to niewatpliwie jest prawda...
    www albo tez flickr

Df nie ma wcale uproszczonej obsługi. Ma wręcz utrudnioną dla tych z nawykami z cyfry. Ma obsługe inną. I ... o to chodzi.
    Funkcjonalnie (większe mozliwości) Df nie wnosi nic. Prawda. Nie o to tu chodzi.
    Dlaczego tak strasznie praktycznie patrzycie na sprzęt. To ma dawać przyjemność tym co lubią zabawę manualną i mają czas.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

jak wspomnialem - ja nie mam nic przeciwko aparatowi uproszczonemu do podstawowej obslugi. ale to musi funkcjonalnie wnosic cos na plus zamiast na minus.
    E tam, ja tam bym chciał cyfrową wersję Praktiki albo AE-1 z bagnetem EF.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

To nie wada, to ficzer. Taka sytuacja, taka racjonalizacja...

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów