Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 157

Wątek: Nikon DF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Nikon DF

Panowie ja bym jednak proponował troszkę więcej luzu.
    Cena tej zabawki jest tak skalkulowana że tego raczej nie będę kupowały osoby dla których kwestie techniczne czy ergonomiczne będą na pierwszym miejscu więc szkoda się napinać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Ja tam widzę pięć kółek na panelu górnym i jedno kółko pod kciuk... no i jedno kierunkowe z tyłu koło monitorka
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Nieprawda. Jacek zapytał dlaczego uważam, że Df nie nadaje się do pracy
    Bo nie musi. A przynajmniej nie tam, gdzie potrzebna jest szybkostrzelność, wysoka rozdzielczość i super wypasiony autofocus.
    Ale do spokojnego pstrykania dla zapalonego amatora i wielbiciela stylu retro (którego nie stać na czerwone kropki) może to być strzał w dziesiątkę.
    Te pokrętła mogą nawet pomagać, bo dadzą więcej czasu by zastanowić się nad zdjęciem.

Coś jak Olympus OM-G^H^HD, tylko pozbawiony jego największej wady.

PS: tylna ścianka trochę za bardzo "śmierdzi" zwykłym DSLR.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Merde - mam dokładnie te same odczucia.

Coś już napisał

mi tez sie to rzucilo w oczy. z tylu zwykla cyfra. ogladajac dwa zdjecia, z przodu i z tylu, mozna odniesc wrazenie, ze to dwa rozne aparaty.
    Ostatnio edytowane przez komisarz ryba ; 06-11-2013 o 15:09

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    .To sterowanie, które oferuje Nikon DF to jest jednak antyergonomia - tego aparatu nie da się użyć w pracy tam gdzie trzeba nastawić parametry w miarę sprawnie. Tu trzeba pomyśleć, w odpowiednim miejscu pokręcić, jeszcze raz pomyśleć, dopiero wtedy zrobić zdjęcie. Jestem ciekawy czy da się kręcić tymi wszystkimi kółkami nie odrywając oka od wizjera.
    Ja bym całą tą wypowiedż dał w ramkę. Zszokowała mnie. Robienie zarzutu z tego, że trzeba mysleć (aparat zmusza) przy robieniu zdjęć - to źle?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    IMHO, DF ni mniej ni wiecej uswiadomil mi, ze dwa wielofunkcyjne kolka plus ekran LSD z parametrami na gornej plycie to optymalny dla mnie sposob sterowania aparatem. tu akurat Canon i Nikon doszli po dziesiecioleciach do optimum. ..
    Tak, w szybkiej pracy reportera. Na szczęscie na półce pro pamiętaja także o osobach uzywających sprzetu inaczej niż reporterzy. Jest mozliwość blokowania ustawień (przynajmniej w kilku nikonach tak jest, nie znam niuansów ustawień canonów). Guzik LOCK (plus kółko) w D3, D3x, D4, opcje guzika funkcyjnego w D700, D800 - ja go na to przeznaczyłem.

Ergonomia. Ciekaw jestem jak będziesz przestawiał ten pierdylion pokręteł jak będzie ciemno?
    Jak zwykle - bez pośpiechu.
    Parametry da sie zobaczyć na tylnym LCD, pięknie podświetlonym (dwie opcje - tryb dzienny i tryb nocny) - wciskając guzik INFO. Pomijam kwestie tego, że w słabym światla odpuszczam sobie fotografowanie. Wyjatkiem zdjęcia nocne. A to sie robi ze statywu. Spokojnie.
    To nie jest aparat do pracy, tylko do lansu.
    Wg mnie to nie jest aparat ani do pracy, ani do lansu, choć zapewne i tak będzie. Jak dla mnie to jest body dla dinozaura-tradycjonalisty-hobbysty (z nieco grubszym portfelem, ale bez przesady - hobbystów stać na droższe szkła niż to body). Nie będzie to sprzet masowy. Nie musi być.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-11-2013 o 16:11

Miasto
    to tu to tam

Gdzieś tam padł argument, że to będzie taka puszka dla tych którzy do tej pory fotografowali analogiem puszkami FM FE lub FA..... no nie wiem..... czy tacy jeszcze istnieją.... mnie osobiście dużo bardziej podobał się analogowy Canon EOS 50

który nie był przepakowany tymi wszystkimi pokrętełkami a mimo wszystko miał retory stajl :-)... z drugiej strony analog ma z założenia o połowę funkcji mniej więc i pokręteł nie musi mieć aż tyle.....
    szkoda że aparat w wyglądzie nie jest konsekwentny..... chodzi mi o już tu wspomniany tył z wyświetlaczem.....

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pomijam kwestie tego, że w słabym światla odpuszczam sobie fotografowanie.
    Czyli odpuszczasz sobie zdjęcia na koncertach, w teatrze, na większości sali weselnych i na mieście wieczorową porą. Będziesz musiał odrzucić jeszcze zdjęcia w zimie, bo w rękawiczkach tego body nie obsłużysz. Ale czego się nie robi dla lansu :-)

Miasto
    to tu to tam

lans niejedno ma imię

Uzależniony Awatar FlatEric

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Gdzieś tam padł argument, że to będzie taka puszka dla tych którzy do tej pory fotografowali analogiem puszkami FM FE lub FA..... no nie wiem..... czy tacy jeszcze istnieją....
    A czemu mają nie istnieć? Kilka dni temu widziałem na przykład gościa z Nikonem F Eyelevel.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów