Bredzicie malkontenci. Ten aparat jest piękny i stworzony dla mnie. Nie sądziłem, że kiedyś się przeproszę z żółtaczką. Na obecną chwilę dumam sobie, że kupię na wiosnęZaczynam wyprzedaż :P
Bredzicie malkontenci. Ten aparat jest piękny i stworzony dla mnie. Nie sądziłem, że kiedyś się przeproszę z żółtaczką. Na obecną chwilę dumam sobie, że kupię na wiosnęZaczynam wyprzedaż :P
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
Niech Canona ręka boska broni od takich wynalazków.
Nie bardzo wiem dla kogo jest to body. Z analogowego sposobu obsługi wynikałoby, że target tego body to landszaft robiony ze statywu, gdzie można sobie wszystko spokojnie poustawiać. Jeżeli tak, to dlaczego nie matryca z 800/800E?
To jest d600 przepakowane do pseudo-retro obudowy, ale pozbawione jedynej zalety d600, czyli matrycy.
Zupełnie też nie rozumiem rezygnacji z video w tym body. Jak wiadomo filmy lustrzankami robi się w trybie M i tutaj możliwość poprzestawiania tych wszystkich kółek miałaby sens. Dodatkowo Nikon nie ma problemu z kanibalizacją innych (własnych) produktów, bo kamer nie produkuje.
W sumie to wygląda jak składak wszystkiego co się poniewiera po magazynach nikona, a to powinno kosztować 1499,- $ a nie 2x tyle. Ten aparat nie wnosi nic nowego (w przeciwieństwie do nowych Soniaczy), a jedynym argumentem za jego zakupem może być jego wygląd. Tyle, że on nie wygląda.
Ostatnio edytowane przez sv ; 05-11-2013 o 14:02
dla kolekcjonera. do robienia zdjęć jest z dwadzieścia innych równie dobrych a dwa razy tańszych aparatów... a tym małym pseudo gripem spieprzyli całą analogię do starej niesamowitej serii FM, FE i aparatu FA
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Aby dorównać Nikonowi to Canon musiałby korpus z mocowaniem FD zrobić - a to bardzo mało prawdopodobne.
Cena pokazuje, że to produkt typu takiego jak Soniaki opakowane w skorupkę od Hassela.
Trochę mnie dziwi argumentacja Nikona o zlikwidowaniu filmowania z powodu zmniejszenia rozmiarówkorpusu (bo głośnik i mikrofon zajmuje miejsce)
R3 + RF85LDS
dokładasz ścianę cyfrową i masz!
Tylko po co miałby to robić? Jest dosyć aparatów do których możesz podpiąć FD. Ze strony Canona takie body nam nie grozi. Argument Nikona, że że filmowanie im się do tego klocka nie zmieściło, pominę milczeniem. Nie rozumiem tej premiery również dlatego, że sytuacja finansowa Nikona jest kiepska, a to body jej z pewnością nie poprawi.
Jakie to....? Podpiąć to i pewnie pod nokię da radę, ale po co.
Dopiero teraz powstał Sony Alfa 7 - jedyny jak dotąd aparat do którego możesz podpiąć FD i mieć właściwy obrazek.
Wcześniej nic nie było - no oprócz kombinacji z konwerterami speedbooster do cropów, ale to dodatkowa optyka w torze.
a ja właśnie wróciłem do korzeni..... i moich młodzieńczych fantazjii kupiłem Canona EOS 650.... nie..... nie z D
za 51 zł. Do fotografii cyfrowej zostawię sobie aparat który po 25 latach wygląda prawie tak samo (5D mkII) i to jest super sprawa..... 25 lat różnicy.... a konsekwencja wyglądu, sposobu sterowania, ergonomii jest zachowana (dokładnie to samo tyczy się serii 1)
stare
nowe
Piękne... nie?
Te argumenty o FD są śmiechu warte. Ile osób będzie podpinało te szkła do współczesnych aparatów? Mnie osobiście szkła FD ani ziębią ani grzeją i pewnie podobnie myśli znakomita większość. Dla pozostałych jest Alfa A7 i A7R. Z ekonomicznego punktu widzenia robienie body, do którego kilku pasjonatów podepnie sobie stare szkła, jest strzałem w kolano i mam nadzieję, że Canon odpuści sobie całą tą retro-paranoję.
Ostatnio edytowane przez sv ; 05-11-2013 o 14:29
czy szkła FD poradzą sobie w ogóle z cyfrą? skoro sporo starych EF USM zupełnie nie radzi sobie na matrycach.....
a wprowadzając analogię do rynku samochodowego.... ani PT Cruiser, ani też New Beetle nie poradził sobie z byciem retro.... jedynie Mini przyjął się jako tako![]()
Ostatnio edytowane przez zanussi ; 05-11-2013 o 14:41