Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 157

Wątek: Nikon DF

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Akustyk - o co chodzi z tą baterią? Wszędzie piszą że wytrzymuje ponad 1000 zdjęć.
    nie do konca. to co wszedzie poki co jest napisane, to po prostu kopia materialow prasowych Nikona.
    a jak to przystaje do rzeczywistosci to sie jeszcze okaze. zwlaszcza, ze rzeczywistosc rzeczywistosci nierowna.

maluch tez moze miec na liczniku 130km/h, bo z bardzo ostrego zjazdu rozpedzi sie w okolice tej predkosci.
    ale pod byle gorke i tak to nieodmiennie bedzie 60km/h. jak dobrze pojdzie a w praktyce nie zawsze zjezdza
    sie z gorki tam gdzie sie chce dojechac

male zestawienie z mojej strony:

EN-EL14
    nominalnie - 1030mAh
    deklarowane - ponad 1000 zdjec...
    w praktyce - ???

LP-E8
    nominalnie - 1000mAh
    deklarowane - 440 zdjec*
    w praktyce - 200~250 zdjec w lecie (bez uzywania LV, bez ogladania fotek na ekranie w miedzyczasie, z wylaczonym wyswietlaniem parametrow na ekranikie). w zimie blizej 100~150, i nie mowie nawet o polskiej zimie ...

* - zdecydowanie dopuszczam poprawke na to, ze 550D/600D/itp. moze byc bardziej pradozernym aparatem niz DF. nadal nie widze ani tego tysiaca, ani nawet 1/3 tej wartosci chocby w obecnych warunkach pogodowych...
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    O ile rozumiem X-PRO1 od Fuji, o tyle nie rozumiem tego aparatu Nikona - po co komus taka lustrzanka ktora nie oferuje niczego nowego oprocz slabszej ergonomii?
    Df ma dokładnie wszystko to, czego brakuje X-Pro1 od Fuji.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Df ma dokładnie wszystko to, czego brakuje X-Pro1 od Fuji.
    I nie ma najwazniejszego, co sprawia ze Fuji jest wyjatkowe …

Wg norm Nikona akku w D800 umozliwia zrobienie 800 zdjęć - ja robię od 800 do 1000 (nie uzywam lampy wbudowanej, stąd mój dobry wynik). Skoro ten sam nikon twierdzi, że Df będzie robił 1200 - więcej niż D800 to akku nie jest problemem. Zresztą zawsze mam drugie akku. I nie dlatego, że 800 mi mało, tylko dlatego, że zawsze rozładowuje akku do końca. Więc czesto bywa, że zaczynam pracę z niemal rozładowanym akku i potem wymieniam na naładowany. To mi się sprawdza. Zuzycie akumulatorów mam na 0. Nawet w stareńkim D200.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-11-2013 o 12:03

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    I nie ma najwazniejszego, co sprawia ze Fuji jest wyjatkowe …
    Czyli?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie do konca. to co wszedzie poki co jest napisane, to po prostu kopia materialow prasowych Nikona.
    a jak to przystaje do rzeczywistosci to sie jeszcze okaze. zwlaszcza, ze rzeczywistosc rzeczywistosci nierowna.

maluch tez moze miec na liczniku 130km/h, bo z bardzo ostrego zjazdu rozpedzi sie w okolice tej predkosci.
    ale pod byle gorke i tak to nieodmiennie bedzie 60km/h. jak dobrze pojdzie a w praktyce nie zawsze zjezdza
    sie z gorki tam gdzie sie chce dojechac

male zestawienie z mojej strony:

EN-EL14
    nominalnie - 1030mAh
    deklarowane - ponad 1000 zdjec...
    w praktyce - ???

LP-E8
    nominalnie - 1000mAh
    deklarowane - 440 zdjec*
    w praktyce - 200~250 zdjec w lecie (bez uzywania LV, bez ogladania fotek na ekranie w miedzyczasie, z wylaczonym wyswietlaniem parametrow na ekranikie). w zimie blizej 100~150, i nie mowie nawet o polskiej zimie ...

* - zdecydowanie dopuszczam poprawke na to, ze 550D/600D/itp. moze byc bardziej pradozernym aparatem niz DF. nadal nie widze ani tego tysiaca, ani nawet 1/3 tej wartosci chocby w obecnych warunkach pogodowych...
    No zobaczymy ale nie sądzę żeby aż tak przekłamywali.

Jeszcze co do DF-a. To czy Wam się podoba ta stylistyka, bo mnie się te przerośnięte przyciski kojarzą nieodmiennie z Canomatic czy jak mu tam, a nie z korpusami typu FM2 czy F3. Jak to ma być ekskluzywny gadżet to za bardzo pachnie mi targowiskiem.
    Przywołałem FM-a bo dla mnie lata temu to był wzorzec metra jeśli chodzi o aparaty analogowe i obawiam się że ta nowinka Nikona udowadnia tylko że to "se uż ne vrati Pane Havranek" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

No zobaczymy ale nie sądzę żeby aż tak przekłamywali.

Jeszcze co do DF-a. To czy Wam się podoba ta stylistyka, bo mnie się te przerośnięte przyciski kojarzą nieodmiennie z Canomatic czy jak mu tam, a nie z korpusami typu FM2 czy F3. Jak to ma być ekskluzywny gadżet to za bardzo pachnie mi targowiskiem.
    Przywołałem FM-a bo dla mnie lata temu to był wzorzec metra jeśli chodzi o aparaty analogowe i obawiam się że ta nowinka Nikona udowadnia tylko że to "se uż ne vrati Pane Havranek" .
    Najbardziej jest podobny do F3 z przodu i z góry, przy czym w takiej kombinacji i takim przerośniętym gabarycie to przód kojarzy mi się z FE-10 (biedanikonem produkowanym przez Cosinę), góra z X100S, a tył jest wyjęty żywcem z D600.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Czyli?
    No właśnie sam nie bardzo wiem o co chodzi. Optyki? Tej w Nikonie nie brak. Wizjera elektronicznego? I całe szczęście!
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    . to przód kojarzy mi się z FE-10 (biedanikonem produkowanym przez Cosinę),.
    Niestety tak - jeśli chodzi o wzornictwo, bo samo body będzie metalowe, uszczelnione. Brzydki jest (szczególne w wersji srebrnej) grip i przyciski funkcyjne z przodu. Na szczęście góra body jest bardzo ładna.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wg norm Nikona akku w D800 umozliwia zrobienie 800 zdjęć - ja robię od 800 do 1000 (nie uzywam lampy wbudowanej, stąd mój dobry wynik). Skoro ten sam nikon twierdzi, że Df będzie robił 1200 - więcej niż D800 to akku nie jest problemem.
    pozyjemy zobaczymy. wyjdzie w praniu. u mnie niestety realne wyniki odbiegaja od deklaracji producenta, a na pewno temperatura otoczenia ma na to ogromny wplyw - LP-E6 w gorace lato wyciagam 500 fot na naladowaniu, w zimowe mrozy dochodze do 150 jak dobrze pojdzie (bez zadnych LV, lampy wbudowanej nie mam). a to jest duzo mocniejsza bateria niz stare BP-511, do LP-E8 nawet nie bede porownywal, bo to jest zenada zeby taki badziew ludziom wciskac...

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zresztą zawsze mam drugie akku. I nie dlatego, że 800 mi mało, tylko dlatego, że zawsze rozładowuje akku do końca. Więc czesto bywa, że zaczynam pracę z niemal rozładowanym akku i potem wymieniam na naładowany. To mi się sprawdza. Zuzycie akumulatorów mam na 0.
    tez tak pracuje. ponumerowane akumulatory wyladowywane do konca i wymieniane cyklicznie. ale jednak mam trzy, bo mi jeden pelny nie zawsze starczy na dlugi dzien plenerowania (5:00 do 21:00)...

Jeszcze co do DF-a. To czy Wam się podoba ta stylistyka, bo mnie się te przerośnięte przyciski kojarzą nieodmiennie z Canomatic czy jak mu tam, a nie z korpusami typu FM2 czy F3.
    nie mialem F-ow, mnie sie ksztalt gory i gal dosc luzno kojarzy z EOS-em 50-tka. (http://upload.wikimedia.org/wikipedi...s_IMG_3681.JPG)
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-11-2013 o 12:41
    www albo tez flickr

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów