przeciwnikiem mody na retro nie jestem. natomiast mam watpliwosci, czy to sie da ozenic z systemami FF takimi jak Canona czy Nikona, ktore od lat gabarytowo bynajmniej nie maleja...
sam od zawsze mialem i mam slabosc do OM-a i tej wielkosci korpus i szkielka (male, ale swietne optycznie) bardzo mi odpowiadaja. a ww. Df sie w ten schemat ni chu chu sie nie wpisuje.
caly system FF Nikona (w ich nowomowie FX) jest duzy i ciezki, bo taki jest jego podstawowy target. i DF jesli juz to ma seksapil jako duzy, niezawodny, nieco staroswiecki aparat.
ale to jest zupelnie co innego niz glowny nurt nostalgii retro:
- zeby bylo zbudowane jak czolg
- obslugiwane manualnie
- mialo duzo dobrych szerokich do standardowych, ladnie rysujacych i nie przekorygowanych stalek
- nie wazylo tyle co cegla
- bylo male
Df to jest zupelnie inna kategoria retro niz Fuji czy Olympusa... IMHO jeszcze bardziej niszowa. a ja w tej niszy wybranej przez Nikona nieodmiennie nie kapuje pomyslu wlozenia
tak syfiastego akku. taki korpus ma racje bytu jako wysokiej jakosci DSLR do biegania caly dzien z jednym lensem i lekka kabura (a nawet skorzanym etui) i niczym wiecej. a tu
nieodmiennie dochodzi noszenie po kieszeniach portek dwoch zapasowych akumulatorow
LP-E8 ma teoretycznie wedlug ustandaryzowanych pomiarow CIPA 440 fot. w goracy letni dzien, napierniczajac seriami moze uda mi sie to zrobic.
natomiast w chlodny jesienny dzien spacerujac po miescie nie zawsze udaje sie nawet 150 sztuk na swiezo naladowanej baterii (i to bez uzywania Live View!!!).
o zimie nie mowie, w Holandii tego specjalnie nie mamy (tzn. tak zeby z -5C czy nie daj BIOS-ie -10C).
a nie zawsze mam w plecaku baterie naladowana. w praktyce do 600D mam 3 akumulatory i to w 99% przypadkow mi wystarcza. ale na weekendowy wyjazd
i tak biore ladowarke.
byc moze ten akku do DF-a jest nieco pojemniejszy a i sam korpus moze byc nieco oszczedniejszy, bo w koncu mniej elektroniki. ale to nadal nie jest bateria
o powaznej pojemnosci. jestem sklonny sie zalozyc, ze w ciagu pol roku bedzie slychac bardzo powazne glosy, ze korpus jeszcze obleci, ale zywotnosc baterii
doprowadza ludzi do piany na pysku...