Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 157

Wątek: Nikon DF

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    nie będą już dawać specyficznego, nikonowskiego obrazka.
    Który obrazek uważasz za specyficznie nikonowski? Bo ja rozrózniam trzy okresy. Pierwszy to era CCD - i te body mają nadal swoich fanów (D200). Druga to pierwsze CMOSy (D3, D700, D300) - tu faktycznie z kolorem (jpg z body) było róznie. I trzeci, gdzie dopracowano bardzo WB i całe oprogramowanie (profile). I z tego ostatniego jestem zachwycony wręcz.
    Zreztą poprzednio też źle nie było, ale trzeba było czasem starannie ustawić WB, albo uzywać do wołania NEF oryginalnego softu (NX2), a nie PS czy LR.
    Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    No i będą pracować z normalnymi obiektywami z pierścieniem przysłony.
    Całkiem sporo body może pracować z ustawianiem przysłony z obiektywu (wszystkie body jakie miałem/mam mogły).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-11-2013 o 02:16

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Który obrazek uważasz za specyficznie nikonowski? Bo ja rozrózniam trzy okresy. Pierwszy to era CCD - i te body mają nadal swoich fanów (D200). Druga to pierwsze CMOSy (D3, D700, D300) - tu faktycznie z kolorem (jpg z body) było róznie. I trzeci, gdzie dopracowano bardzo WB i całe oprogramowanie (profile). I z tego ostatniego jestem zachwycony wręcz.
    Problem czy inni też podzielają ten zachwyt. Znam użytkowników D800 u których zachwyt nad kolorami z tej puchy jest umiarkowany.
    Zresztą pomijając te kwestie, które w dużym stopniu dotyczą gustu to osobiście wątpię czy dla targetu DF-a takie niuanse będą miały jakiekolwiek znaczenie. Szczególnie że ten korpus pojawił się o kilka lat za późno.

Bardziej bym się spodziewał smartfona z logo Nikon niż takiego wynalazku. No chyba że wychodzą z założenia że jak nie są w stanie sprzedawać czegoś dużo tanio to może lepiej sprzedawać mało rzeczy drogich. Pytanie czy w obecnych czasach to dobra strategia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Który obrazek uważasz za specyficznie nikonowski?
    Mówiąc o specyficznym obrazku miałem na myśli specyficzne zażółcenie produkowanego obrazka.
    Miałem przez jakieś dwa lata CCD w D80. Ale i tak gdzieś ten obrazek mi nie spasował. A potem było tylko gorzej.
    Odczucia zupełnie subiektywne. Kolory w Canonie bardziej mi leżą i już.

Żeby nie było, że jestem taki anty. W latach 90-tych pracowałem zawodowo F90X i uważałem go za najlepszy aparat na świecie. No, może z wyjątkiem F4 i później F5
    Z ogromną przyjemnością wróciłbym do ergonomii Nikona, no ale...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No chyba że wychodzą z założenia że jak nie są w stanie sprzedawać czegoś dużo tanio to może lepiej sprzedawać mało rzeczy drogich. Pytanie czy w obecnych czasach to dobra strategia.
    Raczej niedobra. Ale generalnie asortyment powinni mieć większy, w kazdym razie dla semipro, bo ten segment zaniedbali. Nie ma następcy D300 ani D700. Więc z tego ruchu się cieszę. Myślałem, że aparat będzie droższy i będzie to zupełna nisza. Ale zdaje się, że będzie jakos tam strawny.

PS - o kolorach faktycznie nie dyskutujmy. Ale radzę wziąć sobie pliki z D800 i zobaczyć samemu co z nich można osiągnąć. Ciężko się przezwycięża stereotypy i nie chce mi się walić głową w mur by przekonywać nieprzekonywalnych. Ostatnio w ogóle mi się nie chce niczego nikomu udowadniać. Można się zgadzać albo nie - podchodzę już do tego wszystkiego bardziej filozoficznie.

@Ligo - opinia o nikonie na podstawie D80. To było 7 lat temu. To tak jakbym pisał o canonie 30D. To trochę czasu już minęło i coś sie zmieniło.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-11-2013 o 02:58

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

nie wiem no.. ale reborn stylizacji w klimacie retro dobija mnie zarówno w audio jak i foto.
    kogo ma niby cieszyc ten aparat? kolegow mojego taty? (rocznikowo zlote lata '50)
    redukcja funkcjonalnosci, redukcja modnego stajlingu... cool.
    no ale o gustach sie nie dyskutuje
    fajnie, ze nie ma tendencji do zanizania osiagow i parametrow technicznych urzadzen elektronicznych, na te z granicy pulapu high-end lat '60
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    IL

@Ligo - opinia o nikonie na podstawie D80. To było 7 lat temu.
    Oczywiście. Ale przecież nie muszę być w posiadaniu któregoś z aktualnych modeli Nikona, aby ocenić obrazek. Wystarczy wejść na Wasze forum i pooglądać sobie zdjęcia z dowolnej puszki, aby mieć jakieś wyobrażenie. Naturalnie zupełnie subiektywne.

Ostatnio w ogóle mi się nie chce niczego nikomu udowadniać. Można się zgadzać albo nie - podchodzę już do tego wszystkiego bardziej filozoficznie.
    Bardzo słusznie. Każdy ma jakąś tam swoją filozofię. I dobrze.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Raczej niedobra. Ale generalnie asortyment powinni mieć większy, w kazdym razie dla semipro, bo ten segment zaniedbali. Nie ma następcy D300 ani D700. Więc z tego ruchu się cieszę. Myślałem, że aparat będzie droższy i będzie to zupełna nisza. Ale zdaje się, że będzie jakos tam strawny.
    Pytanie dla kogo? Dla osób które są przyzwyczajone do ekranów dotykowych w swoich telefonach i tabletach? Przecież większość młodych będzie miała problem jak ten aparat włączyć nie mówiąc już o ustawieniach . Może dla takich pryków jak ja to przypomni dawne czasy kiedy się wszystko dźwigienkami ustawiało ale nie wiem czy jest za czym tęsknić.
    PS - o kolorach faktycznie nie dyskutujmy. Ale radzę wziąć sobie pliki z D800 i zobaczyć samemu co z nich można osiągnąć.
    Tylko po co jak wstyd przyznać ale ja ostatnio robię zdjęcia głównie Nokią i jedyne co mnie nurtuje to doprowadzenie kolorystyki zdjęć do stanu akceptowalnego .
    Niestety lenistwo doprowadziło mnie do upadku co przyznaje bez bicia ale mnie się już zwyczajnie nie chce nosić tych gratów żeby zrobić kilka zdjęć pamiątkowych. Z kolei zdjęcia które są mi potrzebne zawodowo o zgrozo wyciągamy z kamer - okazuje się że nawet do druku się nadają. Więc i tu lustra leżą.

Może się mylę i obym się mylił ale jeśli Nikon nie chce zostać niszowym producentem lornetek i teodolitów to szybko muszą coś wymyślić, bo obawiam się że dni szerokiego używania lustrzanek są już policzone, a na samych pro czy entuzjastach takich zabawek jak DF biznesu się nie zrobi.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-11-2013 o 03:23
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Z opisu na dpreview wygląda to dobrze. Porządny wizjer, śrubokręt, praca z non-Ai.
    Ale nic o klinach i rastrze.
    I faktycznie będzie 3 dolce rabatu.

Pełne uzależnienie

Puszka fajnie wygląda, wszystko na pokrętłach - ergonomia jak za dawnych lat a co najważniejsze matryca ponoć z D600 a ta matryca jest akurat bardzo udana - chciałbym żeby canon odkupił jakieś zalegające stany magazynowe żóltej konkurencji i wsadził ta matrycę w jakiś swój korpus , cena w produktach tak pozycjonowanych ma mniejsze znaczenie ileż razy słyszałem utyskiwania na forum że lustrzanki są za tanie i każdy .... może kupić - przy tej cenie kupujący może myśleć że odrywa się o peletonu zwykłych jacków i wacków.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

IMHO, taka g* bateria bedzie killerem dla uzytkownikow.
    mowie to z perspektywy amatora-pasjonata, dla ktorego 600D to dodatkowa puszka a i tak czeka ja wymiana na 60D, gdzie istotnym czynnikiem
    zmiany jest wlasnie nedzna zywotnosc akumulatora. jesli komus DF ma sluzyc do powaznej pracy, a nie do lansu, to ta malutka bateria moze byc
    zabojca frajdy z focenia.

poza tym... mnie osobiscie nie robi ten korpus. fajny, pewnie jakichs tam pasjonatow retro przyciagnie, ale w docelowym kregu odbiorcow rynek
    wydaje sie dosc mocno spolaryzowany miedzy "duze, drogie nowoczesne DSLR" (Canon/Nikon FF) a "male, moze byc manualne" (Fuji, Olympis/Panas, Sony).
    i cokolwiek pomiedzy jest strzalem w nisze... na ile duza to sie jeszcze okaze...
    www albo tez flickr

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów