Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: Nikon DF

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tak, w szybkiej pracy reportera. Na szczęscie na półce pro pamiętaja także o osobach uzywających sprzetu inaczej niż reporterzy. Jest mozliwość blokowania ustawień (przynajmniej w kilku nikonach tak jest, nie znam niuansów ustawień canonów). Guzik LOCK (plus kółko) w D3, D3x, D4, opcje guzika funkcyjnego w D700, D800 - ja go na to przeznaczyłem.
    no nie... mialem na mysli bardziej moja wlasna perspektywe - landszafciarska. tutaj nie pracuje sie na szybko, ale nadal to musi miec sens. a tutaj sa dwie kwestie, w ktorych galkologia Df-a odstaje od tego co ma praktycznie kazda canonowska dwu i jednocyfrowka albo Nikony od D7xxx poczawszy:
    1. kolko nastaw czasu z dokladnoscia do jednej dzialki jest bez sensu w moim przypadku (bo po to jest dokladnosc do 1/3 EV zeby naswietlic klatke w punkt). w rezultacie staje sie to zbednym bajerem Df-a bo i tak aparat obslugujesz "klasycznymi" (w sensie tymi nowoczesnymi) dwiema galkami
    2. podstawietlany LSD na gorze pozwala jednym rzutem oka skontrolowac praktycznie wszystkie ustawienia aparatu rowniez w ciemnosci (a landszaft robi sie dostatecznie czesto w takich warunkach). w Df pewnie mozna to podejrzec na tylnym ekraniku, ale to jest dublowanie roli tych galek na gorze, ktore w ten sposob do niczego sie nie przydaja...

to jest oczywiscie ocena subiektywna pod katem wlasnych zastosowan. ale silne wrazenie redundancji i "obecnosci glownie dla picu" tych galek na gorze jest nie tylko moje - Thom Hogan tez o tym pisze a to jest gosc o szerszym spojrzeniu na sprawe...

troche zainspirowany ta sytuacja policzylem sobie co ja tak naprawde potrzebuje obslugowo od aparatu, zeby mi sie nim wygodnie focilo landszaty. wyszlo mi: dwie galki (i ta od nastawy czasu najchetniej pozwalajaca na ustawianie ekspozycji do 4 minut wlacznie), gorny ekranik do wyswietlania tych parametrow, jakis w pelni analogowy knefl do przelaczania MLU , kurtynka do celownika, wygodna lechtaczka do zmiany punktu AF, kolko do zmiany ISO (najchetniej takie wlasnie jak w DF-ie), ekranik dotykowy z obsluga gestow i najchetniej tylna scianka wolna od knefli (moze poza takim Menu). w srodku Wifi a pod spodem zapiety L-bracket. i wszystko. poza tym tylko kwestia matrycy i wielkosci/jasnosci celownika.

jakie podobienstwa do DF-a? sporo rzeczy ustawianych manualnie. i urzadzenie do koncepcyjnie prostej fotografii, nieprzeladowane bajerami...
    roznice? drastyczne: jeden sposob wykonania konkretnej czynnosci. a nie dwa, z czego ten jeden tylko ladnie wygladaja ale ni chu chu nie jest funkcjonalny (czyt: tarcza zmiany czasu w Df, ktora IMHO jest kompletnie bez sensu). i te knefle ktore sa maja jakis zastosowanie a nie tylko sluza do ozdoby jak, nie przymierzajac, jakis przycisk Direct Print.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-11-2013 o 17:02

Uprawnienia umieszczania postów