Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 157

Wątek: Nikon DF

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Podejrzewam że ma być to w założeniu gadżet dla snobów
    I dla gadżeciarzy. I'm in love! ;-)

i jeśli się nie mylę ma to też potwierdzać cena, która spodziewam się że będzie godna
    No niestety, dlatego właśnie go jednak nie kupię.

Ja może jestem tradycjonalistą ale wolałbym ekran dotykowy zamiast tych pokręteł .
    W Angry Birds to ja sobie jednak wolę pograć na telefonie :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

O ile rozumiem X-PRO1 od Fuji, o tyle nie rozumiem tego aparatu Nikona - po co komus taka lustrzanka ktora nie oferuje niczego nowego oprocz slabszej ergonomii? Histperzy sie uciesza bo dzieki cenie produkt bedzie raczej niszowy ..

Dpreview ladnie to podsumowalo "As such, although I hate to say it: from a cold, hard practical point of view, I can't shake the feeling that the Df is a little bit... silly.". Mam podobne zdanie .. i mial bym je rowniez wtedy, gdyby byl to cyfrowy Canon AE-1.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-11-2013 o 10:51

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ja bym ten korpus lepiej rozumial jako sprzet podrozny, na ktorym mozna spasc, jesc i kapac sie. bo zastepujac czesc
    elektronicznych pstryczkow przez mechanike z gatunku nie-do-zajechania, to to byloby atrakcyjne, nawet w tej cenie.
    ale bateria na 200 zdjec raczej przeczy tego rodzaju zastosowaniom. korpus "na wojne" powinien na baterii wytrzymac
    5 dni a nie 5 godzin (jak dobrze pojdzie)...
    www albo tez flickr

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Slaba bateria moze robic za symulacje filmu 36-klatkowego, ktory tez dosc szybko sie konczyl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I dla gadżeciarzy. I'm in love! ;-)
    Skoro jest rynek dla hipsterów i miłośników retro, to co się dziwić że producenci wypuszczają takie aparaty. Sam przyznam że ładniutki i bardzo mi się podoba. Moda na retro zaczyna przypominać wyścig na megapixele. Po Olympusie (stylizowane PENy i OMD), Fuji (X100, X-system), Panasonicu (GX7 stylizowane na dalmierz), Nikon zwęszył niszę na retro. O retro Sony i Samsunga podejrzewać raczej nie będę, ale jeszcze Canon mógłby się odwołać do jakiś swoich staroci.

No i może jakiś producent wypuściłby nowe wersje czegoś takiego (z jakąś przwoitą matrycą).

albo nawet takiego:

Jak retro to retro...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

W GB ma być cena 2749 funtów - więc zapowiada się nieźle .
    Pytanie kiedy lampę spaleniową do tego wypuszczą .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Ciekawe czy bedzie w zestawie analogowy zestaw do zapisywania exifów ?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ..ale bateria na 200 zdjec ..
    Już jest oficjalna informacja. Bateria na 1200 zdjęć.
    Nikon Df i specjalna wersja AF-S NIKKOR 50 mm f/1.8G - Optyczne.pl
    Nikon Df - Optyczne.pl
    Body dla dinozaurów, a nie dla dzieci neostrady. To mnie cieszy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-11-2013 o 11:13

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Skoro jest rynek dla hipsterów i miłośników retro, to co się dziwić że producenci wypuszczają takie aparaty. Sam przyznam że ładniutki i bardzo mi się podoba. Moda na retro zaczyna przypominać wyścig na megapixele.
    przeciwnikiem mody na retro nie jestem. natomiast mam watpliwosci, czy to sie da ozenic z systemami FF takimi jak Canona czy Nikona, ktore od lat gabarytowo bynajmniej nie maleja...

sam od zawsze mialem i mam slabosc do OM-a i tej wielkosci korpus i szkielka (male, ale swietne optycznie) bardzo mi odpowiadaja. a ww. Df sie w ten schemat ni chu chu sie nie wpisuje.
    caly system FF Nikona (w ich nowomowie FX) jest duzy i ciezki, bo taki jest jego podstawowy target. i DF jesli juz to ma seksapil jako duzy, niezawodny, nieco staroswiecki aparat.

ale to jest zupelnie co innego niz glowny nurt nostalgii retro:
    - zeby bylo zbudowane jak czolg
    - obslugiwane manualnie
    - mialo duzo dobrych szerokich do standardowych, ladnie rysujacych i nie przekorygowanych stalek
    - nie wazylo tyle co cegla
    - bylo male

Df to jest zupelnie inna kategoria retro niz Fuji czy Olympusa... IMHO jeszcze bardziej niszowa. a ja w tej niszy wybranej przez Nikona nieodmiennie nie kapuje pomyslu wlozenia
    tak syfiastego akku. taki korpus ma racje bytu jako wysokiej jakosci DSLR do biegania caly dzien z jednym lensem i lekka kabura (a nawet skorzanym etui) i niczym wiecej. a tu
    nieodmiennie dochodzi noszenie po kieszeniach portek dwoch zapasowych akumulatorow

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Już jest oficjalna informacja. Bateria na 1200 zdjęć.
    Nikon Df i specjalna wersja AF-S NIKKOR 50 mm f/1.8G - Optyczne.pl
    Nikon Df - Optyczne.pl
    Body dla dinozaurów, a nie dla dzieci neostrady. To mnie cieszy.
    LP-E8 ma teoretycznie wedlug ustandaryzowanych pomiarow CIPA 440 fot. w goracy letni dzien, napierniczajac seriami moze uda mi sie to zrobic.
    natomiast w chlodny jesienny dzien spacerujac po miescie nie zawsze udaje sie nawet 150 sztuk na swiezo naladowanej baterii (i to bez uzywania Live View!!!).
    o zimie nie mowie, w Holandii tego specjalnie nie mamy (tzn. tak zeby z -5C czy nie daj BIOS-ie -10C).
    a nie zawsze mam w plecaku baterie naladowana. w praktyce do 600D mam 3 akumulatory i to w 99% przypadkow mi wystarcza. ale na weekendowy wyjazd
    i tak biore ladowarke.

byc moze ten akku do DF-a jest nieco pojemniejszy a i sam korpus moze byc nieco oszczedniejszy, bo w koncu mniej elektroniki. ale to nadal nie jest bateria
    o powaznej pojemnosci. jestem sklonny sie zalozyc, ze w ciagu pol roku bedzie slychac bardzo powazne glosy, ze korpus jeszcze obleci, ale zywotnosc baterii
    doprowadza ludzi do piany na pysku...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-11-2013 o 11:25
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ....... ale jeszcze Canon mógłby się odwołać do jakiś swoich staroci.
    Miejmy nadzieję że zamiast wypuszczać takie cudaki pokażą coś ciekawszego .

Akustyk - o co chodzi z tą baterią? Wszędzie piszą że wytrzymuje ponad 1000 zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-11-2013 o 11:30
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów