Ja bym całą tą wypowiedż dał w ramkę. Zszokowała mnie. Robienie zarzutu z tego, że trzeba mysleć (aparat zmusza) przy robieniu zdjęć - to źle?
Tak, w szybkiej pracy reportera. Na szczęscie na półce pro pamiętaja także o osobach uzywających sprzetu inaczej niż reporterzy. Jest mozliwość blokowania ustawień (przynajmniej w kilku nikonach tak jest, nie znam niuansów ustawień canonów). Guzik LOCK (plus kółko) w D3, D3x, D4, opcje guzika funkcyjnego w D700, D800 - ja go na to przeznaczyłem.
Jak zwykle - bez pośpiechu.
Parametry da sie zobaczyć na tylnym LCD, pięknie podświetlonym (dwie opcje - tryb dzienny i tryb nocny) - wciskając guzik INFO. Pomijam kwestie tego, że w słabym światla odpuszczam sobie fotografowanie. Wyjatkiem zdjęcia nocne. A to sie robi ze statywu. Spokojnie.
Wg mnie to nie jest aparat ani do pracy, ani do lansu, choć zapewne i tak będzie. Jak dla mnie to jest body dla dinozaura-tradycjonalisty-hobbysty (z nieco grubszym portfelem, ale bez przesady - hobbystów stać na droższe szkła niż to body). Nie będzie to sprzet masowy. Nie musi być.