Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: Nikon DF

Mieszany widok

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Co go dyskwalifikuje (poza nazwą nikon)? Bardzo jestem ciekaw.
    Ergonomia. Ciekaw jestem jak będziesz przestawiał ten pierdylion pokręteł jak będzie ciemno? Założysz czołówkę? Ten aparat to przerost formy nad funkcją (tyle, że forma też im nie wyszła). Od jakiegoś czasu optymalną obsługę zapewniają 2 kółka i parę przycisków, które możesz obsłużyć nie odrywając oka od wizjera. To nie jest aparat do pracy, tylko do lansu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    To nie jest aparat do pracy, tylko do lansu.
    Już ci ktoś o tym wspominał - niesłusznie zakładasz, że każdy aparat powinien być do pracy. Nie każdy ma ambicję być kotleciarzem (bo przecież z każdej innej działki foto wyżyć już się nie da).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Już ci ktoś o tym wspominał - niesłusznie zakładasz, że każdy aparat powinien być do pracy. Nie każdy ma ambicję być kotleciarzem (bo przecież z każdej innej działki foto wyżyć już się nie da).
    Merde - już od jakiegoś czasu czepiasz się moich postów. Jeżeli ci coś nie pasuje, to mnie zbanuj, albo po prostu ignoruj moje wpisy. Ta uwaga o kotleciarstwie też nie jest na miejscu, bo zdjęć na ślubach nie robię, a wbrew temu co piszesz żyję z robienia zdjęć i nie narzekam na brak pracy, ani na marne zarobki.

Miasto
    Kraków

Merde - już od jakiegoś czasu czepiasz się moich postów. Jeżeli ci coś nie pasuje, to mnie zbanuj, albo po prostu ignoruj moje wpisy. Ta uwaga o kotleciarstwie też nie jest na miejscu, bo zdjęć na ślubach nie robię, a wbrew temu co piszesz żyję z robienia zdjęć i nie narzekam na brak pracy, ani na marne zarobki.
    Oprócz tego wątku potrafisz coś wskazać?
    Zafiksowałeś się na swoich własnych preferencjach i nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś inny może mieć inne zdanie.
    Do tego krytykę traktujesz jako atak personalny. Dopisz sobie sam, o czym to świadczy.

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zafiksowałeś się na swoich własnych preferencjach i nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś inny może mieć inne zdanie.
    Nieprawda. Jacek zapytał dlaczego uważam, że Df nie nadaje się do pracy, więc mu odpisałem. Nigdzie nie napisałem, że tym się nie da zdjęć robić. Uważam, że ten aparat nic nie wnosi, a jest krokiem wstecz. I tylko tyle.

Miasto
    Kraków

Nieprawda. Jacek zapytał dlaczego uważam, że Df nie nadaje się do pracy
    Bo nie musi. A przynajmniej nie tam, gdzie potrzebna jest szybkostrzelność, wysoka rozdzielczość i super wypasiony autofocus.
    Ale do spokojnego pstrykania dla zapalonego amatora i wielbiciela stylu retro (którego nie stać na czerwone kropki) może to być strzał w dziesiątkę.
    Te pokrętła mogą nawet pomagać, bo dadzą więcej czasu by zastanowić się nad zdjęciem.

Coś jak Olympus OM-G^H^HD, tylko pozbawiony jego największej wady.

PS: tylna ścianka trochę za bardzo "śmierdzi" zwykłym DSLR.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    .To sterowanie, które oferuje Nikon DF to jest jednak antyergonomia - tego aparatu nie da się użyć w pracy tam gdzie trzeba nastawić parametry w miarę sprawnie. Tu trzeba pomyśleć, w odpowiednim miejscu pokręcić, jeszcze raz pomyśleć, dopiero wtedy zrobić zdjęcie. Jestem ciekawy czy da się kręcić tymi wszystkimi kółkami nie odrywając oka od wizjera.
    Ja bym całą tą wypowiedż dał w ramkę. Zszokowała mnie. Robienie zarzutu z tego, że trzeba mysleć (aparat zmusza) przy robieniu zdjęć - to źle?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    IMHO, DF ni mniej ni wiecej uswiadomil mi, ze dwa wielofunkcyjne kolka plus ekran LSD z parametrami na gornej plycie to optymalny dla mnie sposob sterowania aparatem. tu akurat Canon i Nikon doszli po dziesiecioleciach do optimum. ..
    Tak, w szybkiej pracy reportera. Na szczęscie na półce pro pamiętaja także o osobach uzywających sprzetu inaczej niż reporterzy. Jest mozliwość blokowania ustawień (przynajmniej w kilku nikonach tak jest, nie znam niuansów ustawień canonów). Guzik LOCK (plus kółko) w D3, D3x, D4, opcje guzika funkcyjnego w D700, D800 - ja go na to przeznaczyłem.

Ergonomia. Ciekaw jestem jak będziesz przestawiał ten pierdylion pokręteł jak będzie ciemno?
    Jak zwykle - bez pośpiechu.
    Parametry da sie zobaczyć na tylnym LCD, pięknie podświetlonym (dwie opcje - tryb dzienny i tryb nocny) - wciskając guzik INFO. Pomijam kwestie tego, że w słabym światla odpuszczam sobie fotografowanie. Wyjatkiem zdjęcia nocne. A to sie robi ze statywu. Spokojnie.
    To nie jest aparat do pracy, tylko do lansu.
    Wg mnie to nie jest aparat ani do pracy, ani do lansu, choć zapewne i tak będzie. Jak dla mnie to jest body dla dinozaura-tradycjonalisty-hobbysty (z nieco grubszym portfelem, ale bez przesady - hobbystów stać na droższe szkła niż to body). Nie będzie to sprzet masowy. Nie musi być.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-11-2013 o 16:11

sv
    Guest

Pomijam kwestie tego, że w słabym światla odpuszczam sobie fotografowanie.
    Czyli odpuszczasz sobie zdjęcia na koncertach, w teatrze, na większości sali weselnych i na mieście wieczorową porą. Będziesz musiał odrzucić jeszcze zdjęcia w zimie, bo w rękawiczkach tego body nie obsłużysz. Ale czego się nie robi dla lansu :-)

Czyli odpuszczasz sobie zdjęcia na koncertach, w teatrze, na większości sali weselnych i na mieście wieczorową porą. Będziesz musiał odrzucić jeszcze zdjęcia w zimie, bo w rękawiczkach tego body nie obsłużysz.
    Tak. Te tematy fotograficzne mnie nie interesują. Co nie znaczy, że Df się nie da takich zdjęć robić. A matryca z D4 wręcz go do tego predysponuje (ISO do 200 tys). Nie trzeba widzieć pokreteł. Nastawy widoczne są przecież na tylnym LCD i w wizjerze.
    Ale czego się nie robi dla lansu :-)
    Na pewno część osób go kupi dla lansu.
    Ja mam na body zaklejoną nazwę Nikon. Kiedyś był ku temu powód, nie odkleiłem tasmy do teraz.
    1. kolko nastaw czasu z dokladnoscia do jednej dzialki jest bez sensu w moim przypadku (bo po to jest dokladnosc do 1/3 EV zeby naswietlic klatke w punkt). w rezultacie staje sie to zbednym bajerem Df-a bo i tak aparat obslugujesz "klasycznymi" (w sensie tymi nowoczesnymi) dwiema galkami
    2. podstawietlany LSD na gorze pozwala jednym rzutem oka skontrolowac praktycznie wszystkie ustawienia aparatu rowniez w ciemnosci (a landszaft robi sie dostatecznie czesto w takich warunkach). w Df pewnie mozna to podejrzec na tylnym ekraniku, ale to jest dublowanie roli tych galek na gorze, ktore w ten sposob do niczego sie nie przydaja...
    1. jest napisane 1/3 step. Więc albo są pośrednie ustawienia albo jakoś inaczej to zrobili.
    2. od góry, na gałkach czytasz wartosci za dnia. A na tylnym LCD - w ciemnościach.

"obecnosci glownie dla picu" tych galek na gorze jest nie tylko moje - Thom Hogan tez o tym pisze a to jest gosc o szerszym spojrzeniu na sprawe...
    Nie czytałem go. Ale jak on chce retro bez gałek? No chyba, że nie chce retro - jego gust, jego sprawa.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-11-2013 o 01:40

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Tak, w szybkiej pracy reportera. Na szczęscie na półce pro pamiętaja także o osobach uzywających sprzetu inaczej niż reporterzy. Jest mozliwość blokowania ustawień (przynajmniej w kilku nikonach tak jest, nie znam niuansów ustawień canonów). Guzik LOCK (plus kółko) w D3, D3x, D4, opcje guzika funkcyjnego w D700, D800 - ja go na to przeznaczyłem.
    no nie... mialem na mysli bardziej moja wlasna perspektywe - landszafciarska. tutaj nie pracuje sie na szybko, ale nadal to musi miec sens. a tutaj sa dwie kwestie, w ktorych galkologia Df-a odstaje od tego co ma praktycznie kazda canonowska dwu i jednocyfrowka albo Nikony od D7xxx poczawszy:
    1. kolko nastaw czasu z dokladnoscia do jednej dzialki jest bez sensu w moim przypadku (bo po to jest dokladnosc do 1/3 EV zeby naswietlic klatke w punkt). w rezultacie staje sie to zbednym bajerem Df-a bo i tak aparat obslugujesz "klasycznymi" (w sensie tymi nowoczesnymi) dwiema galkami
    2. podstawietlany LSD na gorze pozwala jednym rzutem oka skontrolowac praktycznie wszystkie ustawienia aparatu rowniez w ciemnosci (a landszaft robi sie dostatecznie czesto w takich warunkach). w Df pewnie mozna to podejrzec na tylnym ekraniku, ale to jest dublowanie roli tych galek na gorze, ktore w ten sposob do niczego sie nie przydaja...

to jest oczywiscie ocena subiektywna pod katem wlasnych zastosowan. ale silne wrazenie redundancji i "obecnosci glownie dla picu" tych galek na gorze jest nie tylko moje - Thom Hogan tez o tym pisze a to jest gosc o szerszym spojrzeniu na sprawe...

troche zainspirowany ta sytuacja policzylem sobie co ja tak naprawde potrzebuje obslugowo od aparatu, zeby mi sie nim wygodnie focilo landszaty. wyszlo mi: dwie galki (i ta od nastawy czasu najchetniej pozwalajaca na ustawianie ekspozycji do 4 minut wlacznie), gorny ekranik do wyswietlania tych parametrow, jakis w pelni analogowy knefl do przelaczania MLU , kurtynka do celownika, wygodna lechtaczka do zmiany punktu AF, kolko do zmiany ISO (najchetniej takie wlasnie jak w DF-ie), ekranik dotykowy z obsluga gestow i najchetniej tylna scianka wolna od knefli (moze poza takim Menu). w srodku Wifi a pod spodem zapiety L-bracket. i wszystko. poza tym tylko kwestia matrycy i wielkosci/jasnosci celownika.

jakie podobienstwa do DF-a? sporo rzeczy ustawianych manualnie. i urzadzenie do koncepcyjnie prostej fotografii, nieprzeladowane bajerami...
    roznice? drastyczne: jeden sposob wykonania konkretnej czynnosci. a nie dwa, z czego ten jeden tylko ladnie wygladaja ale ni chu chu nie jest funkcjonalny (czyt: tarcza zmiany czasu w Df, ktora IMHO jest kompletnie bez sensu). i te knefle ktore sa maja jakis zastosowanie a nie tylko sluza do ozdoby jak, nie przymierzajac, jakis przycisk Direct Print.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-11-2013 o 17:02

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów