Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 157

Wątek: Nikon DF

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nikon DF

Tak sobie myślę, że jeżeli chodzi o "analogowe" sterowanie aparatem, to we współczesnych konstrukcjach zrobił to najlepiej Fujifilm, a w następnej kolejności Sony (w RX1/RX1R). To sterowanie, które oferuje Nikon DF to jest jednak antyergonomia - tego aparatu nie da się użyć w pracy tam gdzie trzeba nastawić parametry w miarę sprawnie. Tu trzeba pomyśleć, w odpowiednim miejscu pokręcić, jeszcze raz pomyśleć, dopiero wtedy zrobić zdjęcie. Jestem ciekawy czy da się kręcić tymi wszystkimi kółkami nie odrywając oka od wizjera.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Korekta ekspozycji przeniesiona na lewą strone innych różnic w stosunku do fuji/sony niezauważyłem.
    Ostatnio edytowane przez namoamo ; 06-11-2013 o 11:26

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32285/nikon-...wa-02-640.jpeg

Korekta ekspozycji przeniesiona na lewą strone innych różnic w stosunku do fuji/sony niezauważyłem.
    Serio? A nie masz wrażenia, że tak umiejscowione pokrętło PSAM ma szansę wygrać nagrodę w kategorii najczęściej przypadkowo ruszanego przełącznika w sprzęcie elektronicznym A.D. 2014?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Serio? A nie masz wrażenia, że tak umiejscowione pokrętło PSAM ma szansę wygrać nagrodę w kategorii najczęściej przypadkowo ruszanego przełącznika w sprzęcie elektronicznym A.D. 2014?
    Zdaje się ze ten tytuł należy do Fuji i jego kółka korekty :P

Ostatnio edytowane przez namoamo ; 06-11-2013 o 11:37

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    niekoniecznie...
    As explained earlier, the shutter speed and ISO dials are essentially optional (the ISO dial less so), but exposure compensation and exposure mode can only be set from the dedicated dials and not everyone will appreciate having to unlock them before use.
    za: Nikon Df First Impressions Review: Digital Photography Review , pogrubienie moje

przypuszczam, ze jest to robione staromodnie na: pociagnac do gory, przekrecic, puscic. tego sie nie da przypadkiem poruszyc.

nie zmienia to faktu, ze ergonomia jest z d* i ten korpus ma prawdodobnie udowodnic "dziadkom", ze uparte tkwienie mentalnie w latach 80-tych (jak dobrze pojdzie) nie jest madre, bo pod wzgledem obslugi aparatu mnostwo zmienilo sie w tym czasie na dobre.

IMHO, DF ni mniej ni wiecej uswiadomil mi, ze dwa wielofunkcyjne kolka plus ekran LSD z parametrami na gornej plycie to optymalny dla mnie sposob sterowania aparatem. tu akurat Canon i Nikon doszli po dziesiecioleciach do optimum.
    tam gdzie mentalnie jeszcze tkwia w epoce filmu lupanego to obsluga zdjecia po jego wykonaniu. ale to nie dziwota - Japoncy sa dobrzy w hardwarze, ale pod wzgledem software'u i rozwoju interfejsu uzytkownika leza i kwicza...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Zdaje się ze ten tytuł należy do Fuji i jego kółka korekty :P
    Dokładnie praktycznie każde wyjęcie aparatu lub schowanie do torby to przestawione to kółko. Ja już się nauczyłem od razu sprawdzam nastawy, ale jak dasz komuś aparat to potem jest cała seria z -2EV. Jest rozwiązanie zrobili nawet specjalny uchwyt na to:
    http://lensmateonline.com/articles/w.../12/180131.jpg

Pełne uzależnienie

Jak kółko trybu faktycznie odblokowuje się w ten sposób - to ja nie mam pytań. Moja pierwsza lustrzanka Nikon F-801 miała to lepiej zrobione :-)

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Co go dyskwalifikuje (poza nazwą nikon)? Bardzo jestem ciekaw.
    Ergonomia. Ciekaw jestem jak będziesz przestawiał ten pierdylion pokręteł jak będzie ciemno? Założysz czołówkę? Ten aparat to przerost formy nad funkcją (tyle, że forma też im nie wyszła). Od jakiegoś czasu optymalną obsługę zapewniają 2 kółka i parę przycisków, które możesz obsłużyć nie odrywając oka od wizjera. To nie jest aparat do pracy, tylko do lansu.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

i to jest argument za a nawet przeciw w ciemnościach będzie po ptokach
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    i to jest argument za a nawet przeciw w ciemnościach będzie po ptokach
    A wystarczyło dołożyć dotykowy wyświetlacz i byłby hipster syty i owca cała.

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów